Un deputat argeșean, nemulțumit de răspunsul primit de la Ministerul Dezvoltării cu privire la soarta proiectului Molivișu

# Ministerul invocă motive financiare și… tehnice. Despre partea penală… nimic!

Încă nu se schiază la Molivișu. Nici nu se va întâmpla prea curând, din moment ce nimeni, nici măcar beneficiarul (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) nu știe, Consiliul Județean Argeș, ca principal sponsor, este mut. Se cercetează penal, se studiază punerile în posesie din zonă, se fac remarci cu privire la viabilitatea proiectului, la calea de acces cam nepotrivită. Însă banii s-au dus, atunci când s-au dus, cu mult mai mare ușurință. De ce?!

Deputatul Ionuț Moșteanu a publicat, pe pagina alocată de portalul www.cdep.ro, răspunsul primit de la Ministerul Dezvoltării, răspuns provocat de propria interpelare. Răspuns în care se lovește cu vinovăția de gard, așa de tare, încât… nimeni nu este vinovat. Cauzele identificate, în document, sunt ”financiare” și ”tehnice”. Documentul are o singură scăpare majoră, cu privire la vinovăție:
”Beneficiarul avea obligația de a emite Hotărâri ale Consiliilor Locale Arefu, Cicănești și Brăduleț, respective Hotărârea Consiliului Județean Argeș de aprobare a continuării proiectului și a cheltuielilor aferente acestuia, documente ce nu au fost emise și nici transmise în termen către Organismul Intermediar Sud Muntenia în vederea procesării actului adițional de prelungire a duratei până la data de 30 iunie 2016.

 

Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu: ”Nu mă puneți să spun când se va schia la Molivișu, la 1 decembrie 2019 sau 1 decembrie 2029”.

ADI Molivișu a semnat în data de 27.04.2012 cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice contractul de finanțare nr 3038 pentru proiectul „Crearea infrastructurii generale și specific activităților de turism din arealul climatic Ghițu-Molivișu, com. Arefu, jud Argeș (…) Implementarea acestuia presupunea realizarea a 10 obiective având o valoare totală de 80.295.504,44 lei și cuprindea toată infrastructura de dezvoltare. Termenul de implementare a întregului proiect era de 31 decembrie 2015. Din păcate, termenul nu a putut fi respectat și la data de 01 august 2016 ADI Molivișu a fost notificată cu decizia nr 72 din partea MDRAP să ramburseze suma de 1.238.785,90 lei ca urmare a rezilierii Contractului de finanțare nr 3038/27.04.2012”, se arată în informarea transmisă de ADI Molivișu.
În cele din urmă, pe 20 octombrie 2016, suma a fost rambursată către MDRAP și ADI Molivisu a evitat penalitățile și alte comisioane suplimentare.
Întrebat fiind, la o conferință de presă, când se va schia la Molivișu, președintele Dan Manu a fost, ca de obicei, evaziv cu privire la subiect, spunând: ”Nu mă puneți să spun când, la 1 decembrie 2019 sau 1 decembrie 2029”.

Doar 15% stadiul execuției lucrărilor în momentul pierderii finanțării europene

Durata de implementare a proiectului s-a finalizat în data de 31.12.2015, la acel moment având un procent de 38% stadiu de implementare și 15% stadiul execuției lucrărilor. Mult nu s-a schimbat nici în prezent! Proiectul „Creare infrastructurii generale și specifice activitatilor de turism din arealul climatic Ghițu-Molivișu era împărțit in 10 obiective după cum urmează: Pârtie de schi A1; Pârtie de schi A2; Drum Comunal; Infrastructură agrement la baza pârtiei A1; Instalații de captare, tratare și distribuție apă potabila în arealul Ghițu – Molivișu; Observator turistic în Masivul Ghițu, Rețele electrice de distribuție pentru alimentarea cu energie electrică în arealul Ghițu – Molivișu; Valorificarea în scop turistic a resurselor regenerabile locale de energie din arealul Ghițu – Molivișu; Sistem de canalizare ape uzate în arealul Ghițu – Molivișu; Valorificarea în scop turistic a turbăriei Molivișu.
Doar că ADI Molivișu s-a întins mai mult decât îi e plapuma! „Din cele 10 obiective ale proiectului au fost realizate lucrări parțiale la Pârtia de schi A1 împreună cu instalația de transport pe cablu și Drumul Comunal DC 449 care face legătura între Transfăgărășan DN 7C și baza pârtiei. După pierderea finanțării europene, ținând cont că ADI Molivișu a achiziționat în decembrie 2015 o instalație de transport pe cablu de tip mixt (telegondolă +telescaun) prin contractul de furnizare nr 1/22.03.2013, cu firma austriacă Doppelmayr Seilbahnen în valoare de 21.059.149 lei, TVA inclus, AGA Molivișu a luat hotărârea de continuare a proiectului cu resurse financiare proprii

Deputatul Ionuț Moșteanu: ”Pe mine mă interesează care este următorul pas în acest proiect”

Deputat Ionut Moșteanu: ”Eu știu de niște dosare, de niște probleme penale, care, însă, mă interesează mai puțin. Pe mine mă interesează care este următorul pas în acest proiect, mă interesează când și ce se va întâmpla în continuare, care este următorul pas. Ei mi-au comunicat că următorul pas este să facă niște exproprieri suplimentare de 2 hectare. Penalul, să își continue cursul, nu putem și nu trebuie să influențăm noi desfășurarea evenimentelor. Pe mine mă interesează ceea ce se mai întâmplă din punct de vedere administrativ. Săptămâna viitoare (săptămâna aceasta, n.r.) merg în nord, să mă întâlnesc cu niște oameni pe la Curtea de Argeș, și o să revin cu detalii. ...Ei, probabil că nu spun lucrurilor pe nume. Din punctul meu de vedere, ca parlamentar, important este ceea ce se face în continuare și vreau să îi văd că își asumă niște pași următori. Voi scrie din nou, după ce aflu niște detalii suplimentare. Am înțeles că pe cei de la ADI i-au trimis, acasă, cu jumătate din salariu”.

Click AICI pentru a vizualiza răspunsul Ministerului Dezvoltării la interpelarea deputatului Ionuț Moșteanu.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea