Argeșeni păcăliți cu saltele magnetice, în loc de tratamente gratuite

# Capcana comercianţilor de produse „miraculoase“!

În această perioadă, mai mulți argeșeni primesc apeluri pe telefoanele mobile de la diferite companii care îi invită să participe la diverse evenimente de sănătate. Li se promit examinări medicale gratuite cu aparate performante. În conversația telefonică avută de un argeșean cu un reprezentant al unei astfel de companii, se pune accentul pe faptul că oamenii vor primi rezultatele medicale pe loc și că nu îi va costa absolut nimic. Tentați de cuvintele „gratuit” și „examinări medicale”, oamenii acceptă să participe la astfel de evenimente. Este și cazul unui

bărbat de 52 de ani, din Curtea de Argeș, care ne-a prezentat mai multe informații despre acest caz. Acesta ne-a pus la dispoziție și discuțiile telefonice avute cu reprezentanții firmei. Deși li s-au promis că vor participa la „un eveniment dedicat sănătății”, așa cum îl intitulează organizatorii, au fost în schimb la un eveniment de vânzare, gen teleshopping, a unor produse „miraculoase”, la suprapreț.

„Vă invit la un eveniment de sănătate unde se fac investigații medicale gratuite”

„Mă numesc Alin și vă sun din partea companiei Life Med pentru a vă invita la un eveniment de sănătate. Se fac investigații medicale gratuite în Curtea de Argeș la Pensiunea... . O firmă din Târgu Mureș, Life Med, o să vă examineze cu un aparat modern cu infraroșu, pe nume... . Se vor face două scanări ale corpului de la un metru distanță. Nu radiază aparatul respectiv. Dacă se găsesc probleme de sănătate, de exemplu, diabet, tiroidă, tensiune etc., se oferă un tratament gratuit. Totul durează în jur de două ore. Se va da și rezultatul pe loc. Nu implică niciun cost. E totul gratuit. Este o campanie de sănătate!”, așa sună un prim apel telefonic primit de un argeșean. De altfel, li se mai spune că tratamentul se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 34 și 85 de ani și că dacă acceptă să participe la un astfel de eveniment poate să vină însoțit și de o altă persoană.
Pentru a dovedi că sunt o firmă serioasă și că totul este absolut în regulă, companiile trimit, în timp util, și invitații prin poștă (facsimil) la adresele celor care și-au dat acordul telefonic de a participa. „În cadrul programului vă prezentăm o metodă unică de analiză, soluții fără medicamente sub forma unui spectacol la nivel înalt. Vorbim despre motivele apariției bolilor, semnele, prevenirea acestora, precum și bazele stilului de viață sănătos. Veți avea posibilitatea să beneficiați de un consult individual (…). Acest eveniment este o oportunitate excepțională deoarece dumneavoastră sunteți deja înregistrat prin telefon, astfel puteți participa gratuit la acest program”, este mesajul transmis în invitațiile primite de argeșeni, ca urmare a unor discuții telefonice.

„Vă faceți tratamentul și apoi veniți că nu vă influențează rezultatul investigației”

Cu o zi înainte de organizarea evenimentului, o altă persoană din partea companiei respective îi sună pe cei care și-au dat acordul să participe la program. Aceștia sunt întrebați dacă o să vină însoțiți și sunt înștiințați că au fost programați la o examinare medicală, fiind vorba despre imagistică termică. „Înainte să veniți, puteți să mâncați. Dacă aveți tratament medical dvs sau persoana însoțitoare, vă faceți tratamentul și apoi veniți că nu vă influențează rezultatul investigației”, îi spune Ana, un reprezentant al societății menționate mai sus, argeșeanului care ne-a precizat despre această situație.

Evenimentul medical se transformă într-o emisiune de teleshopping

Ajunși la eveniment, circa 30 de argeșeni, fiecare cu grijile şi bolile lui, aşteaptă să primească informaţii despre investigațiile medicale la care au fost chemați. Evenimentul s-a desfășurat într-o pensiune din Curtea de Argeș. Timp de două zile, 60 de persoane au luat parte la „evenimente dedicate sănătății”, așa cum le numesc organizatorii.
Cu toţii trec, pe rând, să fie pozaţi de la brâu în sus cu o termocameră şi apoi la pulsoximetrie. Apoi li se reţine concentraţia de oxigen în sânge. O femeie, prezentată ca expertă în medicină complementară, începe să înșiruie informații legate de problemele de circulaţie a sângelui. Participanții sunt învaţați apoi să interpreteze imaginile termo de mai devreme: roşul înseamnă temperatura normală a corpului, 35–36 de grade Celsius, galben şi verde – temperaturi între 24 şi 28 de grade, albastru şi negru: „probleme foarte grave cu circulaţia periferică“. Între timp apar și primele rezultate privind concentrația de oxigen în sânge a persoanelor participante. Unii dintre ei se „trezesc” că le-au ieșit rezultatele în afara limitelor normale. Printr-o strategie foarte bine pusă la punct, şi cu o putere de convingere incredibilă, participanților le sunt prezentate informaţii despre terapii inovatoare care îi vor scăpa de dureri şi de cheltuielile pentru medicamente. Una dintre aceste soluții miraculoase ar fi o saltea „minune“, care „vindecă“ prin impulsuri magnetice o sumedenie de boli.

Cumperi o saltea magnetică de 6.000 lei, te alegi „cadou” și cu un set de… oale

Li se prezintă acestora salteaua, un dispozitiv de magnetoterapie pulsatilă, iar o parte dintre participanți o testează! După 10 minute petrecute pe salteaua „minune”, sunt refăcute pozele cu camera termo. Ce să vezi? Circulația periferică s-a îmbunătăţit considerabil. Gazda evenimentului le explică oamenilor că aceste produse magnetice pot fi achiziţionate cu un preț de circa 3.000 de euro. Dar pentru că au fost invitați la acest eveniment dedicat sănătății salteaua „minune” va putea fi cumpărată doar cu 6.000 de lei. Iar cei care o plătesc integral, vor beneficia și de un set de… oale, tot „minune”, dar pentru bucătărie. Potențialii clienţi puteau opta şi pentru plata în rate, iar creditul se făcea pe loc. Mai mult, cei care vreau să intre în posesia rezultatelor medicale amănunțite erau obligați să cumpere produsele în valoare de 6.000 lei.
”Am fost la acest eveniment împreună cu soția mea. Ni s-a reținut concentrația de oxigen în sânge. În cele din urmă au venit așa zisele analize. Soției mele i-au ieșit rezultate foarte proaste. Ea s-a speriat. Am cerut rezultatele medicale și ne-au spus că nu ni le poate furniza decât dacă cumpărăm salteaua și celelalte produse magnetice cu 6.000 de lei. O singură persoană a cumpărat salteaua, plătind integral toată suma. S-a ales și cu un set de oale. Cine știe, poate că era tot din echipa lor…”, ne-a precizat un argeșean prezent la eveniment.

După încheierea evenimentului, reprezentanții firmei sunt de negăsit

Deși le-au fost promise consultații și tratamente gratuite, argeșenii prezenți la eveniment s-au ales cu o prezentare a unei saltele în valoare de 6.000 lei. Am încercat și noi să luăm legătura cu societatea care a organizat evenimentele medicale în județul nostru, dar acest lucru nu a putut fi posibil. Numerele de telefon puse la dispoziție de organizatori participanților nu erau funcționale, la o zi distanță de la evenimentul desfășurat în Curtea de Argeș.
Și totuși problema menționată nu este una nouă, sesizări privind țepe cu saltele de magnetoterapie pulsatilă fiind înregistrate în țara noastră încă din 2014. Periodic sunt desfășurate în marile orașe din țară astfel de evenimente. Persoanele sunt ademenite să participe la diferite programe cu investigații medicale gratuite, dar în schimb le sunt prezentate fel de fel de dispozitive medicale, considerate a fi „miraculoase“. De fapt, distribuitorii vând, la preţuri exagerat de mari, produse a căror eficienţă nu a fost certificată medical. Grav este că victimelor li se promit alternative la medicaţia prescrisă de doctori pentru afecţiunile cronice de care suferă.
Situația nu este una ilegală, dar modul în care sunt abordați oamenii să participe la astfel de evenimente nu este unul corect. În cazul în care aţi căzut în capcana comercianţilor de produse „miraculoase“ puteți să le cereți avansul returnând produsul înapoi.

”Oamenii pot să îi notifice, în termen de 14 zile de la semnarea contractului, şi să le ceară avansul înapoi, returnându-le respectivul produs achiziţionat. Dacă nu se respectă dreptul de retur se pot adresa Autorității pentru Protecţia Consumatorului”, a precizat Violeta Nedelcu, șefa Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș.

IPJ Argeș: ”Cetățenii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când semnează acorduri de furnizare a datelor cu caracter personal”

De asemenea, oamenii sunt curioși de modul în care aceste societăți comerciale au obținut numerele lor de telefon. Pe acest subiect am stat de vorbă cu Florin Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, care ne-a precizat: 
”Pentru ca cetățenii să evite să fie contactați de astfel de firme, cu diverse oferte promoționale, trebuie să ia în considerare că datele personale (numere de telefon, nume și altele) pot fi transmise sub forma de baze de date între firme, iar cetățenii ar trebui să acorde o atenție sporită atunci când semnează acorduri de furnizare a datelor cu caracter personal. În cadrul acordului este inclus și acela de transmitere ulterioară a datelor către alte firme, indiferent de forma acordului cu firmele terțe”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea