ADI Molivișu va scoate din fondul forestier o suprafață de peste 3,5 hectare de pădure

# În compensare va fi împădurită, în altă locație, aceeași suprafață cu 23.000 de puieți

Ministerul Apelor și Pădurilor a solicitat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu suplimentarea suprafeței care urmează să se scoată din fond forestier. Este vorba despre o suprafață de pădure de 3,5354 ha pe care se va realiza staţia de plecare aferentă instalaţiei de transport pe cablu, prelungirea pârtiei de schi A1, instalaţia de transport, anexele infrastructurii de la baza pârtiei, dar se va amplasa și gospodăria de apă. În raportul depus la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș se arată că se împădurește, în compensare, aceeași suprafață, în altă locație.

În februarie 2019, a fost elaborat raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul „Scoatere teren din circuitul silvic, în suprafață de 3,5354 ha, situat în u.a. 24C%, 25A%, 26C%, 26E%, 27A%, 27E%, 27R%, 30A%, 30R%, din U.P. VIII Comuna Arefu, O.S. Vidraru, D.S.Argeş”. APM Argeș urmează să emită sau să respingă acordul de mediu. Pe 25 martie, va avea loc și o dezbaterea publică a studiului de evaluare la sediul Primăriei Arefu, cu începere de la ora 11:00.
Urmează să se scoată din circuitul silvic suprafaţa de pădure de 3,5354 ha. Din aceasta, ADI Molivișu a obținut, pe 12 decembrie 2018, acordul de mediu doar pentru suprafața de 0,9994 ha. De asemenea s-a emis acord  și pentru o suprafață similară, de pășune, pentru împădurire. Urmează ca instituția să decidă daca va elibera  acord de mediu și pentru restul suprafețelor. Terenul adus în compensare în urma deciziei de scoatere de sub fond forestier a pădurii de 3,5354 ha este amplasat în extravilanul comunei Arefu, punctul „Şuricari”. Este vorba despre o suprafață de păşune compusă din mai multe terenuri: 0,4624 ha, 0,9994 ha, 0,3494 ha și 1,7242 ha. Conform raportului privind impactul asupra mediului, depus la APM Argeș, aproape 23.000 de puieți vor fi plantațI pe terenul adus în compensare. Din aceștia 13.788 sunt puieți fag, fiind prevăzuți și câte 4596 puieți de molid și paltin de munte.

Pârtia de schi A1 este în categoria de dificultate ,,dificilă”

Lungimea totală a pârtiei A1 este de 1335 m. Pârtia va fi deservită de o instalaţie de transport cu cablu de tip telegondolă cu vehicule de câte 8 locuri. Urmare a încadrării pe categorii, pârtia de schi A1 este în categoria de dificultate ”dificilă”, fiind deservită de instalaţia de transport pe cablu cu telegondolă, se mai arată în raport. De altfel, instalaţia de transport pe cablu - telegondolă va avea lungimea de 1220 m, iar instalaţia de teleschi va avea lungimea de 500 m.
Pentru asigurarea unor condiţii optime de practicare a schiului, precum şi pentru asigurarea existenţei zăpezii pe pârtiile de schi de-a lungul întregului sezon de iarnă, respectiv 15 decembrie - 31 martie, se propune înzăpezirea artificială a acestora. Pentru înzăpezirea pârtiei de schi Ghiţu s-a prevăzut şi dimensionat corespunzător un racord la instalaţia de apă potabilă a viitoarei staţiuni Ghiţu- Molivişu, la cota de 1459 m.
Alex Vlaicu

*** *** ***

Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu: „Dacă aveam instalația de cablu pusă în picioare și acum aveam schiori pe pârtie”

# Pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Argeș a fost anunțată o dezbatere publică, la Primăria Arefu, a raportului privind impactul asupra mediului pentru un proiect care vizează scoaterea din fond forestier a unei suprafețe mult mai mare față de cea prevăzută inițial. Ce s-a întâmplat?
- Da, este vorba despre o dezbatere privind proiectul Molivișu. Ea va avea loc pe 25 martie… Ministerul Apelor și Pădurilor ne-a solicitat să suplimentăm suprafața. A fost inclusă încă o suprafață acolo. În contextul acesta am reluat procedura și acum practic suntem în stadiu de dezbatere publică. Acest lucru înseamnă că proiectul câștigă încă 2 hectare în plus. În 2017 Garda Forestieră ne spunea că nu avem voie să facem nicio scoatere de sub fond forestier. Ulterior, în 2018, Ministerul Apelor și Pădurilor ne-a permis să facem această scoatere de sub fond forestier având în vedere că nu sunt litigii de proprietate în zonă.
# Am văzut că este vorba despre scoaterea unui teren din circuitul silvic în suprafață de peste 3,5 hectare!
- Da, este vorba de o suprafață de 3,5 hectare compusă din trei părți. O parte de 9.994 mp - cea pe care este amplasată stația de plecare. Aproximativ 2 hectare este zona de pârtie, zona unde au fost efectuate celebrele defrișări ilegale. Mai este o bucată care face parte dintr-un proiect pe OG 28, pe care îl face comuna Arefu, tot în zona Molivișu, pentru tratare și captare apă, adică o suprafață de 4900 mp. (…) O să existe etapa de dezbatere publică și va mai exista o etapă de vreo 10 zile, în contextul în care sunt contestații, observații sau puncte de vedere. Acestea o să fie analizate de APM Argeș și atunci primim avizul sau respingerea. Eu zic că până la sfârșitul lunii martie avem acest aviz, dacă nu vor exista probleme. Eu știu că evoluția avizului este pozitivă.
# Care este stadiul proiectului Molivișu?
- Noutatea este că Ministerul ne-a dat voie să facem scoaterea din fond forestier peste tot în zona noastră de pârtie. Ne ajută foarte mult pentru că am mai câștigat 2 hectare în plus. Practic, închidem tot ce însemnau aspecte de lucrări, lucruri ce trebuiau făcute într-o etapă ulterioară. Dacă probele sunt administrate și gestionate de către Parchetul General fără a opri investiția, acest aspect e un lucru câștigat. Problema este că făcând acest pas am reluat procedura de mediu de scoatere din fond forestier. (…)Până una alta, sunt închise toate ușile din punct de vedere procedural. Altă activitate față de  cea administrativă nu pot să spun că fac. Până când nu avem avizul de la mediu nu pot să fac niciun pas.

S-a recuperat garanţia din proiectul Molivişu

# A primit ADI Molivișu în acest an plata cotizației anuale pentru funcționare de la Consiliul Județean?
- Nu s-a acordat și nici primăriile nu au putut să le acorde. Depindem de aprobarea bugetului. Pot să vă spun un lucru vizavi de funcționarea ADI-ului.  Din 16 ianuarie, ADI Molivișu a reușit să preia de la constructorul care intrase în faliment (nr. Infrasit Bergamo) garanția de bună execuție de 247.000 lei, bani care vor intra în activitatea ADI și care vor fi folosiți strict pentru investiții. A existat o problemă prin faptul că firma intrase în insolvență. Administratorul judiciar a  înțeles că noi vrem să ducem proiectul la bun sfârșit și a fost de acord ca banii să fie restituiți beneficiarului.

„Suntem la nivel de avarie, nu funcționăm la nivelul potențialului nostru”

# Care este activitatea ADI Molivișu în acest moment?
- Noi pentru funcționare folosim doar cotizația. Acum, activitatea este la nivel de plutire. Suntem la nivel de avarie, nu funcționăm la nivelul potențialului nostru. După ce avem definitivat scoaterea de sub fond forestier atunci vom tura motoarele.
# Cum se prezintă stratul de zăpadă în prezent în zona pârtiei de schi care urmează a fi realizată?
- Ieri am fost în șantier (nr. -  luni, 4 martie). Au fost băieții de la Salvamont acolo și la sfârșitul anului trecut și anul acesta. S-au dat pe o pârtie cu schiurile. Se pare că pârtia se menține foarte bine. Avem zăpadă la baza pârtiei de aproape un metru. Dacă aveam instalația de cablu anul acesta pusă în picioare și acum aveam schiori pe pârtie.
Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea