Școala de Aplicație pentru Unități de Luptă ”Mihai Viteazul” din Pitești se pregătește de sărbătoare

# Anul acesta, de 1 august, se împlinesc 100 de ani de la înființarea primei unități de tancuri din Armata Română

Este mai puțin cunoscut faptul că România a fost printre primele ţări din Europa şi chiar din lume care şi-a înzestrat armata cu acest tip de armament. Arma tancuri şi-a dovedit rapid utilitatea şi competitivitatea şi a contribuit, hotărâtor, la accelerarea acţiunilor de luptă. Prin mobilitate, putere de izbire şi de foc şi o eficientă protecţie a echipajelor, tancurile au justificat întrebuinţarea lor preponderentă în acţiunile ofensive.
Pe 1 august, Forțele Armate sărbătoresc Ziua Tanchistului. Prilej cu care, unitatea din Pitești se pregătește de o ceremonie specială. Comandantul Unității, colonel Marian Bae (foto), a gândit, de acum, mai multe evenimente pentru acest moment unic. Încă se mai pregătesc scenarii, iată însă câteva dintre acestea:
- Expoziție de tancuri. Se urmărește inclusive  aducerea, de la București, de la Muzeul Militar, a singurului tanc  marca Skoda, utilizat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Expoziția va fi completată cu o serie de exponate deținute în patrimoniul Unității
- Amplasarea unei Plăci Comemorative în apropierea Monumentului  Tanchiștilor, monument care va fi renovat și reparat anterior
- Ceremonie de depunere de coroane de flori la Monument
- Imvitarea a cât mai multor ofițeri și subofițeri de tancuri din întreg teritorul României

Înfiinţarea, în 1919, a primei subunităţi de tancuri

Intuind avantajele oferite de carele de luptă, pe parcursul anului 1919, Ministerul de Război a solicitat guvernului francez achiziţionarea a 225 de ”care luptă”. În acest sens, a fost trimisă la centrul de la Ambronay o ”comisie” militară română, pentru achiziţionarea de tancuri uşoare. În luna iunie 1919, însă, la solicitarea colonelului Traian Pascal, s-a aprobat reducerea numărului la 72 de care, motivând că ”în stadiul în care se găseşte acum organizarea acestor maşini de război, ele nu pot fi utilizate individual în operaţiuni tactice rapide”, se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).
Ziua tanchistilor este, astfel, marcata in fiecare an la data de 1 august. Sarbatoarea a fost instituita prin ordin al regelui Ferdinand I, avându-se in vedere faptul ca la garnizoana militară din Mihai Bravu (judetul Giurgiu) s-a infiintat un batalion de “care de asalt”, act ce a marcat aparitia armei tancuri in Armata României. Inca din primavara anului 1919, Ministerul de Razboi isi propusese sa infiinteze atât o scoala, cât si un batalion de care de lupta, lucru consfintit de contractul incheiat de guvernul român cu cel francez. La 1 ianuarie 1921, prin Inalt Decret nr. 5488 din 25 decembrie 1920 s-a trecut la infiintarea primei unitati de tancuri din armata româna, prin transformarea Batalionului Carele de Lupta in Regimentul Carelor de Lupta.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea