Dosarul de braconaj al șefilor de la AJVPS Argeș, aproape de final

# Inginerul Horia Tănase, inculpat în dosar: „Am modificat cifra 3 din autorizație în 8… Așa am considerat că este normal”

Pe 14 martie, a avut loc la Judecătoria Pitești, pe fond, un nou termen în dosarul de braconaj în care sunt implicați Constantin Istrătescu, șeful AJVPS Argeș, dar și colaboratorii săi, Horia Tănase și Sorin Bulimac. Aceștia sunt acuzați de braconaj cinegetic în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. La ultimul termen de judecată au fost audiați șoferul Asociației, în calitate de martor, dar și doi inculpați, inginerul Tănase și Sorin Bulimac. Următorul termen al procesului a fost stabilit pe 11 aprilie.

Cum s-au produs faptele

Totul a început de la o partidă de vânătoare la Stolnici, pe fondul Bălăceanca, acolo unde au fost împușcate 7 exemplare de porci mistreți, în loc de 3 așa cum era trecut în autorizație. Într-un final, pentru a rezolva situația și a putea fi trimise probele recoltate de la mistreți la Direcția Sanitar Veterinară Argeș, inginerul Horia Tănase a modificat cifra 3 din autorizație în 8. Procurorii susțin că acest lucru ar fi fost realizat la instigarea lui Constantin Istrătescu. Din cercetări a mai rezultat că, în sezonul de vânătoare 2016-2017, șeful AJVPS Argeș, împreună cu cei doi inculpați, ar fi eliberat autorizaţii de vânătoare la porci mistreţi care ar fi depăşit cota de recoltă aprobată, la nivel de gestionar, cu 30 de exemplare. Nici de această dată situația nu a fost „roz”, șefii AJVPS Argeș strigând „cu foc și cu patimă” că șefii Gărzii Forestiere Ploiești au arătat „rea credință”. Asta după ce AJVPS Argeș a solicitat verbal, iar apoi în scris, conducerii Gărzii,  suplimentarea cotei de recoltare la specia mistreți. După ce a trecut cele 30 de zile pentru soluționarea cererii, fără a aștepta un răspuns oficial, conducerea Asiociației a decis, de la sine putere, suplimentarea cotei de recoltă pentru gestionar. În cele din urmă, Garda Forestieră s-a autosesizat și a amendat, cu câte 500 lei, 11 fonduri cinegetice din Argeș pentru depășirea cotei de vânătoare, și a sesizat organele legii pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj. Prejudiciul total creat se ridică la suma de 23.400 euro.

Șoferul de la AJVPS Argeș: „Am văzut 7 porci, din care cinci mici și doi mari”

După cum precizam, la ultimul termen al procesului a fost audiat ca martor Daniel Ștefănescu, cel care este șoferul Asociației timp de 18 ani. Acesta a făcut mai multe precizări cu privire la partida de pe fondul Bălăceanca, când au fost împușcate 7 exemplare de mistreți, din care 4 fără autorizație. „Am fost sunat de către inculpatul Istrătescu Constantin pentru a mă prezenta la fondul de vânătoare de la Stolnici. Menționez că atunci când am fost contactat telefonic de inculpatul Istrătescu Constantin, acesta mi-a spus că este o problemă cu numărul de exemplare de porci împușcate. Mi-a spus că membrii trebuie să plătească suma de 7.000 lei și am transmis paznicului acest lucru… Am văzut 7 porci, cinci porci mici și doi mari.... Inginerul Tănase Horia l-a sunat în prezența mea pe organizator să vină cu autorizația. A zis că vine iar ulterior nu a mai răspuns la telefon. Am transportat porcii la paznicul de vânătoare. A doua zi, i-am văzut pe organizatorii de vânătoare la AJVPS”, a spus acesta în fața judecătorului.

Inculpat, în dosar: „Nu am crezut că se va ajunge atât de departe, la judecată”

Pe 14 martie a fost audiat și inginerul Horia Tănase de la AJVPS Argeș, timp de aproape o oră și jumătate. Acesta a dorit să completeze declarațiile date la urmărirea penală. Inculpatul a făcut precizări atât cu privire la autorizațiile pe care le-ar fi modificat ilegal, după cum susțin procurorii, dar și despre întâlnirea avută între conducerea AJVPS Argeș și reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești, discuție în urma căreia aceștia s-ar fi înțeles ca să se suplimenteze cota de vânătoare la mistreți cu 60 de bucăți. Autorizația nu a mai fost emisă, iar conducerea Asociației răspunde penal acum pentru că a depășit cota de recoltare la mistreți cu 30 de exemplare.
Inginerul Horia Tănase, despre întâlnirea dintre membrii AJVPS cu reprezentanții Gărzii Forestiere: „La începutul lunii decembrie 2016, personal am asistat la o discuție a dl. director cu cei de la Garda Forestieră. Li s-a spus că este nevoie de suplimentarea cotei de vânătoare cu 60 de bucăți. Inculpatul Istrătescu i-a solicitat acestuia verbal suplimentarea cotei de recoltă la porci mistreți, acesta promițându-i că este de acord și că va înainta doumentația în acest sens. (...) Nu am verificat ce anume s-a întâmplat cu demersurile. M-am bazat pe faptul că a existat o colaborare bună cu Garda Forestieră și având în vedere aprobarea verbală am considerat că e de ajuns... Am fost sancționați contravențional pentru depășirea cotei de recoltă, nu am crezut că se va ajunge atât de departe, la judecată”.

„Am raportat la Garda Forestieră 7 mistreți împușcați”

De asemenea, acesta a făcut mai multe precizări și despre autorizațiile modificate. Inculpatul susține că nu există o procedură anume în cazurile în care se depășesc numărul de exemplare recoltate. De menționat că Horia Tănase lucrează de 33 de ani la AJVPS Argeș, mai exact din 1986.
„La 3 ianuarie 2017, la sediul AJVPS s-a solicitat o autorizație de vânătoare pe fondul de vânătoare Bălăceanca. Dl director mi-a transmis să fac autorizația pentru trei mistreți. La acea dată, cota de recoltă nu era depășită. În seara zilei de 4 ianuarie 2017, am fost sunat că s-au tăiat mai mulți mistreți decât cifrele menționate în autorizație. Am fost la fața locului. Porcii au fost eviscerați și s-au recoltat probe. (...) Am raportat la Garda Forestieră 7 mistreți împușcați. M-am văzut nevoit să modific cifra 3 cu 8, astfel încât să pot merge cu probele la ANSVSA... Nu există o procedură cu privire la modalitatea de rezolvare a situației în care se depășește numărul de exemplare recoltate și am procedat la această măsură, Așa am considerat că este normal. Dacă nu aș fi menționat numărul real s-ar fi produs o pagubă”, mai susține inculpatul.

Ce susținea directorul Istrătescu

Despre întalnirea ”problemă” dintre AJVPS și Garda Forestieră, Istrătescu susținea într-o ediție anterioară a săptămânalului „Atitudine în Argeș” următoarele: „A venit inspectorul șef (n.r. Viorel Mihălcioiu) de la Ploiești, în Argeș, și i-am solicitat verbal o suplimentare pe care nu o dădea el, ci ministerul. El făcea decât o intermediere, având în vedere depășirea numărului de mistreți care era necesar în teren. Ei mi-au indicat că totul este în regulă, că se aprobă, și că să îi trimit hârtie la Ploiești, dar și inspectorului care se ocupă cu fondul de vânătoare din Argeș.
I-am făcut scrisoarea, pe 5 decembrie a fost trimisă prin fax la Ploiești. Tot atunci am trimis-o, prin email, și celui care răspunde la Pitești (n.r. Florin Stancu, inspector în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești și cel care răspunde de fondul de vânătoare din Argeș). Băiatul de la Pitești a spus că nu a deschis la timp calculatorul, cu toate că eu am date că l-a deschis la timp. A încercat să facă conducerea asociației să desființeze asociația, dacă se poate. Ei nu au încheiat suplimentarea. Când le-am solicitat reașezare ca urmare a scrisorii pe care am făcut-o, ziceau că nu e aprobare și că nu m-am adresat lor. După care a început ”dansul”. Cum e normal organul de poliție și de cercetare penală a zis că a greșit tovarășul Istrătescu. Nu spune că au greșit ăia, funcționarii de la Garda Forestieră Ploiești, care nu și-au făcut datoria ca să ceară aprobările”, preciza directorul AJVPS Argeș.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea