A început joaca cu probele! Tribunalul Argeș a exclus interceptările, înregistrările video și capturile foto din dosarul „Mită în Laboratorul de Sănătate Mintală Pitești”

# Lovitură pentru procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce instanța a exclus zeci de probe # În dosar sunt cercetați medicii psihiatri Valerian Azamfire (foto) şi Eli Morman, împreună cu două asistente medicale, pentru luare de mită în formă continuată

Săptămâna trecută, judecătorul Tribunalului Argeș a admis cererea, formulată de apărătorii inculpaților, de anulare a înregistrărilor efectuate în perioada 27 aprilie – 23 iunie 2015, în dosarul „Mită în Laboratorul de Sănătate Mintală Pitești. Pe 21 martie, a avut loc un nou termen în dosarul în care patru cadre medicale din Laboratorul de Sănătate Mintală (LSM) Piteşti sunt acuzate că au luat mită de la sute de persoane. Este vorba despre speța în care sunt cercetaţi medicii psihiatri Valerian Azamfire şi Eli Morman, precum şi asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Cristina Constantinescu. Următorul termen al procesului va avea loc pe 22 aprilie.

Tribunalul Argeș: „Constată nulitatea absolută a mijloacelor de probă întocmite în baza mandatelor de supraveghere tehnică”

Lovitură pentru procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul celor patru cadre medicale de la LSM Pitești! Judecătorul Tribunalului Argeș a constatat nelegalitatea procedeului probatoriu reprezentat de activitatea de punere în executare a unui număr de șase mandate de supraveghere tehnică. În urma hotărârii, judecătorul va exclude toate probele obținute prin aceste mandate. Dosarul a fost afectat de decizia CCR privind protocoale SRI-Parchet General. Probele ar fi fost obținute nelegal.
„Admite cererea formulată de inculpaţii Azamfire Valerian, Stoicescu Eleonora, Constantinescu Carmen Cristina şi Morman Eli, prin avocaţi. În temeiul art. 102 alin.2, alin.3 C.proc.pen. rap.la Deciziile Curţii Constituţionale nr. 26/16.01.2019 şi nr. 51/16.02.2016 rap.la art. 281 alin.1 lit.b C.proc.pen, rap.la Decizia Curţii Constituţionale nr. 302/04.05.2017 constată nelegalitatea procedeului probatoriu reprezentat de activitatea de punere în executare a: -mandatelor de supraveghere tehnică nr….. (…) constată nulitatea absolută a mijloacelor de probă reprezentate de procesele-verbale încheiate conform art. 143 alin.1 şi art.143 alin.4 C.proc.pen, întocmite în baza mandatelor de supraveghere tehnică anterior menţionate. În temeiul art. 102 alin.2, alin.3 C.proc.pen., rap.la Decizia Curţii Constituţionale nr. 22/18.01.2018 dispune excluderea, din dosarul cauzei, a probelor (procese-verbale încheiate conform art. 143 alin.1 şi art.143 alin.4 C.proc.pen, capturi foto aferente acestora, 15 suporţi optici conţinând înregistrări, înaintaţi cu dosarul cauzei la data de 17.02.2016) obţinute în mod nelegal prin mijloacele de probă anterior menţionate… Cu drept de apel odată cu fondul”, se arată în soluția Tribunalului Argeș.

Zeci de probe, excluse din dosar

Zeci de probe au fost excluse din dosar în urma deciziei instanței. Hotărârea tribunalului a fost luată ca urmare a răspunsului oferit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma adresei trimise de inculpați în care solicitau să se comunice dacă: „în dosarul de urmărire penală nr. 106/P/2015 au fost obţinute mijloace de probă cu ajutorul organelor SRI, cu indicarea acestora; în ce a constat sprijinul tehnic acordat de SRI, în măsura în care acesta a existat şi , în funcţie de răspunsurile la aceste întrebări, să se înainteze la dosarul cauzei întreaga corespondenţă purtată între Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi SRI având ca obiect toate activităţile efectuate în cauza de faţă”.

Ce acuzații li se aduc cadrelor medicale

Cele patru cadre medicale de la Laboratorul de Sănătate Mintală Argeș sunt judecate pentru că ar fi luat mită de la sute de persoane, care voiau să se pensioneze. Conform rechizitoriului procurorilor, psihiatrul Valerian Azamfire este acuzat de nu mai puţin de 483 de infracţiuni de luare de mită, medicul Eli Morman – de 14, asistenta Eleonora Stoicescu – de 99 şi Cristina Constantinescu – de 25 de fapte.
În rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se menționează, despre cei patru inculpați din dosar, următoarele: „inculpaţii Azamfire Valerian şi Morman Eli, în perioada 27.04-23.06.2015, în calitate de medici în cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Piteşti, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au procedat contra unor sume de bani: la diagnosticarea, la internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-au eliberat documente medicale unele şi necesare pentru încadrarea/ menţinerea în grad de invaliditate sau handicap, deşi în realitate unii beneficiari nu suferă de afecţiunile respective, fie la eliberarea unor reţete medicale unor pacienţi sau la avizarea programelor de recuperare, documentele fiind necesare şi pentru comisia de expertiză medicală.
În aceeaşi perioadă, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Cristina Constantinescu au primit sume de bani sau alte produse de la pacienţi cu ocazia menţionării în registrul de consultaţii sau pentru eliberarea unor documente medicale/ avizarea programelor de recuperare. De menţionat că acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat. Trebuie avut în vedere şi cutuma instituită în rândul pacienţilor de a oferi sume de bani medicului pentru eliberarea oricărui document medical, chiar şi pentru o viză lunară de tratament, banii fiind în marea lor majoritate puşi de către pacienţi în carnetele de sănătate”.
Procurorii susțin că medicii ar fi făcut internări fictive pentru zeci de pacienţi, creându-se în acest fel, Fondului de asigurări de sănătate, o pagubă de peste 100.000 lei. La acest prejudiciu s-ar mai adaugă și numeroasele pensii de invaliditate încasate pe nedrept de pacienţii care au dat mită.

A fost exclusă și proba în care se arată că medicul Azamfire a primit mită de 24 de ori într-o singură zi

În rechizitoriu se mai arată că, după ce au obținut autorizația de la instanță,  procurorii au montat, pe 25 aprilie 2015, camere video în cabinetele medicilor Valerian Azamfire şi Eli Morman. Aşa au putut constata că numai într-o singură zi, pe 27 aprilie, „la cabinetul medicului psihiatru Valerian Azamfire s-au prezentat 49 de pacienţi, iar medicul a primit de la 24 dintre aceştia sume de bani în lei şi valută, în plicuri sau în bancnote înmânate direct, iar asistenta Eleonora Stoicescu a primit bani de la un număr de 5 pacienţi“. Această probă este una dintre cele care urmează să fie excluse din dosar, pe motiv că este nelegală. De ce? Pentru că în decizia Curţii Constituţionale nr. 26/16.01.2019 s-a arătat că protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și SRI a afectat „securitatea juridică a persoanei” şi a creat riscul încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Astfel, judecătorii și procurorii care au încă pe rol dosare în care au fost implicați ofițeri SRI, fie prin efectuarea unor interceptări, fie prin efectuarea unor expertize sunt sfătuiți să nu mai țină seama de aceste probe, urmând a fi excluse.

Martorii din dosar au fost audiați de procurori, pe parcursul urmăririi penale, după miezul nopţii

În afară de faptul că majoritatea probelor din dosar au fost excluse, în acest caz mai există o problemă. La unul din termenele precedente ale procesului, avocatul doctorului Azamfire a pus accent și pe modul în care au fost audiaţi martorii de către procurori, pe parcursul urmăririi penală. În timpul procesului, un martor, pacient al doctorului Azamfire, a precizat judecătorului că a fost audiat la ora 2.00 dimineaţa. De altfel, şi alţi martori şi-au arătat nemulţumirea de faptul că, la urmărire penală, au petrecut nu mai puţin de cinci ore la Parchet pentru a fi audiaţi de procurori sau că au fost audiați la ore nepotrivite.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea