Decizie finală în dosarul „Reţete pentru morţi”! Doctorița Anca Alexandrescu - încarcerată la Penitenciarul Mioveni

Judecătorii Curții de Apel Pitești s-au pronunțat, pe 15 mai, în dosarul Ancăi Alexandrescu. Fosta șefă a DSP Argeș a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare, deși inițial, în primă instanță, a fost achitată. Doctorița a fost încarcerată la Penitenciarul Mioveni.
Doctorița Alexandrescu, împreună cu complicii săi, prin intermediul farmaciei din Călinești, al cărei asociat unic era, a prescris și apoi decontat, în anul 2009, aproape 400 de rețete fictive. Unele rețete erau chiar pe numele unor pacienți morți, susțin procurorii. Judecătorii Curții de Apel Pitești au înlăturat dispoziția de achitare a Judecătoriei Pitești în cazul inculpatei Anca Alexandrescu. De asemenea, doctorița a fost obligată la plata sumei de 219.528 lei cu titlu de daune materiale, în solidar cu celelalte trei inculpate din dosar. Față de foștii săi angajați, instanța le-a respins apelurile, aceștia primind închisoare cu suspendare. Diana Loredana Modoacă, administratorul farmaciei – a primit 2 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, cele două farmaciste implicate în dosar, Andreea Ioana Tudor şi Elena Luminiţa Mihăilă, au primit câte un an de închisoare, tot cu suspendare.

Mecanismul prin care a fost prejudiciată CAS Argeș cu peste 200.000 lei

Procurorii au arătat că Anca Alexandrescu obținea foloase necuvenite cu consecința prejudicierii bugetului CAS Argeș. Pentru realizarea scopului său, doctorița Alexandrescu coopta medici specialiști care să emită prescripții medicale conținând date fictive. Prescripțiile erau trecute pe numele unor persoane care nu au beneficiat niciodată de consultații sau medicamente. Mecanismul a fost concretizat prin emiterea de rețete medicale de către dr. Toma Duțescu. Doctorul a fost determinat de Anca Alexandrescu, în perioada anului 2009, să emită în fals prescripţii medicale. Cu ajutorul direct al administratorului farmaciei din Călinești, Diana Modoacă, rețetele medicale au fost introduse apoi în sistemul informatic de la farmacie. Administratorul Diana Modoacă, la rândul ei, prelua de la Anca Alexandrescu prescripțiile medicale eliberate de doctorul Duțescu și le determina pe farmacistele Ioana Tudor şi Elena Mihăilă să le introducă spre decontare. Prin această metodă se dorea să se arăte că persoanele înscrise ca beneficiari în prescripții au fost la farmacia din Călinești și că au beneficiat de ele. Totuși, medicamentele nu au existat niciodată în gestiunea punctului farmaceutic, ele figurau doar scriptic. În ceea ce-l privește pe dr. Toma Duțescu, dosarul a fost casat, după ce acesta a decedat în 2013.

Achitată în primă instanță, dar condamnată la apel

Doctorița Alexandrescu a fost singura persoană achitată în dosar, în primă instanță. În schimb, foștii săi angajați erau condamnați și buni de plată. Judecătoria Pitești a decis, în 2018, achitarea inculpatei conform articolul 16 din noul Cod de procedură penală, alineatul 1, litera „c)”, în care se prevede că: „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.
În urma apelului, decizia Curții de Apel Pitești a fost total opusă. Anca Alexandrescu a fost condamnată la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, iar pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată a fost încetat procesul penal,  ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Doctorița mai avea o condamnare, la trei ani de închisoare cu suspendare, în 2016, pentru infracțiuni de corupție. Așa se face că instanța a dispus anularea suspendării executării sub supraveghere a pedepsei rezultate. „Dispune faţă de inculpata ALEXANDRESCU ANCA ELENA, executarea pedepsei celei mai grele de 2 ani şi 6 luni închisoare, sporită cu 12 luni, în total 3 ani şi 6 luni închisoare, în condiţiile art.60 Cod penal şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev.de art. 66 alin.1 lit.a) şi b) Cod penal pe o perioadă de 2 ani.”, se arată în hotărârea Curții de Apel.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea