Experții contabili fug de dosarul firmei Global Eco Center

# În clădire plouă peste deșeurile periculoase

În octombrie 2019 se împlinesc 6 ani de la incendiul produs la depozitul de deşeuri de pe fosta platformă ARO din Câmpulung. În prezent, pe amplasamentul închiriat firmei ieşene Global Eco Center, dar aflat în proprietatea Landmark Management SRL, se mai află depozitată o cantitate de 1656,28 tone deșeuri, din care 256,7 tone deșeuri nepericuloase, conform informațiilor furnizate de autoritățile de mediu. Riscul unui accident de mediu există în continuare.

Global Eco Center a primit o nouă amendă

Ultimul control desfășurat de Garda Națională de Mediu, prin Comisariatul Județean Argeș, la data de 15 mai, la spațiul de depozitare a deșeurilor gestionate de Global Eco Center s-a finalizat cu o nouă amendă pentru firma aflată în procedură de insolvență. Este vorba despre o nouă sancțiune de 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor dispuse anterior. Cu toate acestea la respectivul depozit plouă peste deșeuri, apa devenind și ea contaminată.  Acoperișul clădirii prezintă zone cu infiltrații ale apei, luminatorarele aferente acoperișului fiind în proporție de circa 70% deteriorate prin spargerea geamurilor. Aceasta fiind de altfel și una din solicitările de remediere cerute de Garda de Mediu. De asemenea, o altă măsură cerută dar care nu a fost remediată a fost etichetarea sau refacerea etichetelor aplicate pe ambalajele deșeurilor depozitate la punctul de lucru din Câmpulung Muscel.

Pe 9 iulie ar putea fi depusă la instanță mult așteptata expertiză contabilă

Din 2014, la scurt timp de la izbucnirea incendiului, firma Global Eco Center intră în insolvență, după ce autoritățile îi suspendă autorizația de mediu.  Se face o plângere penală, iar dosarul este trimis în judecată de procurori pentru  săvârșirea unor infracţiuni la alte legi speciale neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase. În noiembrie 2017, dosarul este  înregistrat la Judecătoria Curtea de Argeș. Inculpați sunt Global Eco Center și Vasile Tofan – administratorul societății, parte vătămată fiind Agenția pentru Protecția Mediului Argeș. Autoritățile de mediu solicită daune în valoare de 2 milioane de lei. În prezent, procesul de la Curtea de Argeș s-a blocat la etapa efectuării unei expertize contabile care să lămurească definitiv situația deșeurilor de la punctul de lucru deținut de Global Eco Center, în incinta Landmark Management. Doi experți contabili au făcut solicitare de înlocuire după ce au fost desemnați să realizeze expertiza, solicitare care a fost acceptată de instanță. Și al treilea expert desemnat în cauză a făcut cerere de înlocuire, dar de această dată instanța nu a mai admis-o. În cele din urmă pentru că nu a realizat expertiza la timp s-a ales cu o amendă de 500 de lei, fiind și acesta înlocuit. S-a ajuns la al patrulea expert în cauză, care va colabora la întocmirea raportului mult așteptat cu un alt expert specialist în ecologie și protecția mediului. Urmează ca lucrarea să fie în sfârșit depusă la termenul programat pe 9 iulie.
A.V.

Sursa foto: Landmark Management

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea