Primăria Pitești executată pentru 11 milioane de lei. Orentex mai cere și alte despăgubiri

# Cazul Orentex - „moștenire” din mandatul lui Pendiuc

Săptămâna trecută, în ședința Consiliului Local Pitești s-a aprobat o rectificare bugetară, în sensul suplimentării bugetului Primăriei Pitești cu suma de 10.960.000 lei. Suma reprezintă datorii pe care municipalitatea le datorează societății Orentex, ca urmare a faptului că s-a pierdut procesul cu firma respectivă, care a trecut la executarea Primăriei Pitești. Totul ar fi plecat după ce societății i s-ar fi blocat în urmă cu circa 10 ani dezvoltarea unei construcții. 
Primarul Cornel Ionică a explicat că este vorba despre o situație pornită cu 15 ani în urmă, la un bloc amplasat pe strada Mitropolit Antim Ivireanu, din cartierul piteștean Găvana. Au fost executate niște lucrări care nu respectau autorizația primăriei, iar municipalitatea s-a autosesizat. Doar că demersurile următoare au făcut ca în final procesul să fie pierdut de Primăria Pitești, iar societatea comercială a câștigat despăgubiri de 11 milioane. Cazul s-a întâmplat în timpul mandatului fostului primar, Tudor Pendiuc.
„Suplimentăm aceste fonduri pentru că am fost executați de Orentex. Acum doi ani am aflat și eu despre această situație și de atunci vă tot spun de ea. A pornit în 2003, în 2008 s-a ajuns în instanță. Este un proces nemaiîntâlnit până acum, ca situație. Cineva construiește fără a respecta autorizația… Primăria a acționat în instanță. Au fost urmate toate procedurile legale. Până la urmă s-a pierdut procesul… Hotărârea de instanță este absolut surprinzătoare… Acum așteptăm o stopare a executorii” a precizat primarul Cornel Ionică.

Tatiana Preduț: „Vreau să știu dacă sunt persoane care au greșit aici”

Consilierii locali au solicitat formarea unei comisii de analiză, care să descopere ce funcționari au greșit în cazul Orentex. „Și legea și bunul simț ne obligă să participăm la formarea unei comisii de analiză. Când cineva scoate 110 miliarde din instituție, eu îmi pun întrebarea de ce nu s-a formulat o plângere penală?”, a declarat consilierul local Narcis Sofianu, de profesie avocat.
Acesta a fost completat de consilierul local Tatiana Preduț: „Nu îmi asum în calitate de consilier local solidarizarea cu culpa sau absența culpei care însoțește aceste plăți. Vreau să știu, și cred că sunteți și dvs de accord, dacă sunt persoane care au greșit aici și dacă își asumă responsabilitatea”.

Cum s-a pierdut procesul

În decembrie 2017, Tribunalul Argeș obligă municipalitatea, printr-o hotărâre definitivă să plătească despăgubiri  de aproape 11 milioane lei, după ce, în primă instanță, la Judecătoria Costești, municipiul Pitești a fost obligat să plătească despăgubiri de doar 43.853 lei. „Admite apelul. Schimbă sentinţa, în sensul că admite în parte cererea. Obligă pe intimat (n.red Municipiul Pitești) să plătească petentei, cu titlu de despăgubire, următoarele sume: – 8.905.687 lei, reprezentând valoarea imobilului obiect al titlului executoriu; – 420.636 lei reprezentând diferenţa de valoare a imobilului în anul 2010 şi valoarea actuală. – 1.038.474,87 lei capitalizarea veniturilor; – 634.800 lei ( cv.138.000 EUR) reprezentând investiţiile minime la Lacul Vlăşcuţa. Respinge celelalte pretenţii. Obligă intimatul să plătească apelantei suma de 19.600 lei cheltuieli de judecată în fond şi apel. Obligă intimatul să plătească Statului, suma totală de 153.907,5 lei reprezentând ajutorul public judiciar de care a beneficiat apelanta în fond şi în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 12.12.2017.”, arată Tribunalul Argeș.
Primăria Pitești, prin primarul Cornel Ionică, a apelat la ultima cale de atac – contestația în anulare -, iar procesul a fost strămutat la Tribunalul Vâlcea. Nici de această dată municipalitatea nu a avut câștig de cauză. În urmă cu o lună, pe 21 iunie, instanța respinge solicitarea Primăriei. „Respinge contestaţia în anulare ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 21 iunie 2019”, se arată în decizia Tribunalului Vâlcea. În cele din urmă, societatea a trecut la executare.

Ping-pong între instanțe cu dosarul de suspendare a executorii

Mai nou, instanțele resping una la alta solicitarea Primăriei Pitești de suspendare provizorie a executorii. Deși dosarul a fost deschis initial la Judecătoria Pitești, pe 3 iulie, instanța declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Costeşti. Dosarul ajunge la instanța de la Costești, care la rândul ei, pe 12 iulie, admite excepţia necompetenţei teritoriale și declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Piteşti. În cele din urmă s-a dispus înaintarea cauzei Tribunalului Argeş pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă. Până în acest moment, nu a fost stabilit un termen de judecată a cauzei.

Orentex mai cere despăgubiri de peste 1,7 milioane lei

În plus, acum sunt cerute și penalități pentru că Primăria a refuzat să plătească după ce a pierdut procesul. Pe rolul Tribunalului Argeș există un dosar care are ca obiect „pretenţii plata sumei de 1.754.237,11 lei reprezentând despăgubiri datorate pentru plata cu întârziere a sumei stabilită prin decizia (n.red.Tribunalului Argeș) 3766/12.12.2017. Primul termen al procesului a fost stabilit pe 21 noiembrie 2019.

Ionică: „Pe mandatul nostru garantez că nu o să avem astfel de situații”

Cornel Ionică garantează că în mandatul său nu va apărea, acum și nici pe viitor, încă un caz asemănător cu Orentex: „Pe mandatul acesta, al nostru, nu avem nicio situație de genul ăsta și garantez că nu o să avem”, a spus primarul Ionică.
A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea