Grupurile statuare ale lui Paul Everac, de la Dâmbovicioara, în pericol!

# După decesul dramaturgului, proprietatea, incluzând statuile, a rămas de izbeliște # Primăria dorește, în continuare, să cumpere proprietatea

Aproape de ieșirea din comuna Dâmbovicioara și din județul Argeș, către Dealul Sasului,  rezistă, însă în condiții mizere, complexul  statuar în aer liber, amenajat de cunoscutul dramaturg Paul Everac. Casa dramaturgului, un teatru de vara și rezervația de busturi de piatră sunt elementele care alcătuiesc acest complex.
”În '70 am luat o casă, am îndreptat-o și au început să vină lucrările de artă. Am făcut pe șosea o sumă întreagă de grupuri statuare cu ajutorul unor prieteni care au venit aici, au lucrat absolut dezinteresat, hrăniți de nevastă-mea cu ciulama de ciuperci.
«Nunta Zamfirei» a lui Coșbuc, «Legenda Mănăstirii Argeșului» cu Manole și Ana, «Gorunul» lui Blaga, mai încoace Labiș cu «Moartea Căprioarei», mai încolo «Miorița»...”  își amintea Paul Everac despre începuturile complexului statuar devenit celebru.
În fața casei se află busturile lui Tudor Arghezi, Octavian Goga și Nicolae Iorga iar în jurul teatrului de vară, cele ale unui număr de 25 de dramaturgi, printre care și Paul Everac. De asemenea, poate fi admirată și o frescă ce cuprinde 100 de actori care au dat viață personajelor lui Everac, considerat unul din cei mai prolifici dramaturgi români.

Primăria dorește, în continuare, să cumpere proprietatea

Localitatea musceleană a fost atestată, din 2018, ca stațiune turistică de interes național. Măsura a fost prevăzută într-un proiect al Ministerului Turismului, proiect ce a fost supus aprobării în ședință de Guvern.
Primarul Dumitru Secăreanu a început acest demers tocmai din anul 1996, în primul său mandat la primărie. Odată declarată stațiune turistică de interes național, printre altele, Dâmbovicioara are prioritate la investițiile cu bani de la stat și cu fonduri europene și este  inclusă în cataloage și în alte materiale oficiale de promovare turistică.
Dumitru Secăreanu, primar, Dâmbovicioara: ”Au fost niște litigii pentru moștenirea lăsată de Paul Everac aici, în Dâmbovicioara. S-au stins, copiii au decis să rămână, împreună, în această moștenire. Am inițiat discuții cu aceștia, însă, deocamdată, nu am reușit să le finalizăm. Prețul nu este unul exagerat de mare, cam 1,5 miliarde lei vechi. Însă, este vorba de grupurile statuare, pentru care nu prea există documente de proprietate, de proveniență. Avem, însă, în continuare, intenția de a cumpăra aceste bunuri, ele fac parte, practic, din patrimoniul cultural al localității.
Așa ar trebui să se întâmple. Între timp, statuile zac în iarba înaltă, expuse degradării sau, mai rău, interacțiunii cu turiștii plini de zel…

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea