Șoc și groază în afacerea Molivișu!

# Ministerul Apelor și Pădurilor a respins solicitarea de scoatere din fond forestier pentru terenul deja defrișat
Afacerea Molivișu continuă să fie păguboasă.  Pentru rezolvarea numeroaselor ilegalități descoperite, se muncește, acum, însă fără spor. Ultima bombă este cea de respingere a solicitării de defrișare, pentru o suprafață de 3,5 hectare. Din acestea, însă, 2 hectare au fost tăiate acum câțiva ani. Diferența este constituită din circa 1 hectar (baza pârtiei, piciorul telegondolei) și aproximativ 5000 m.p., stația de captare și tratare a apei.

Consiliul Județean a ținut, bineînțeles, secret, eșecul proaspăt înregistrat, însă informația a fost publicată într-un răspuns primit de către deputatul (USR) Ionuț Moșteanu, răspuns venit de la Ministerul Apelor, în urma unei interpelări recente.
AICI PAGINA CU INTERPELAREA SI NUMAI PAGINA 2 DIN RASPUNSUL PRIMIT
Gabriel Dică (foto), președintele ADI Molivișu: „Așa este, deocamdată ni s-a respins solicitarea. Ministerul ne-a transmis o adresă, prin care ne solicită diverse lucruri, e vorba de 16 puncte. Sunt, în mare, chestiuni lejere, noi trebuie să le rezolvăm. Sunt, însă, câteva aspecte cu care nu suntem de acord, spre exemplu, ne solicită un Aviz de Mediu pentru întreg proiectul, noi avem avizul luat doar pentru scoaterea din fond forestier, nu pentru întreaga investiție, întrucât nu se poate lua pentru investiție. Am formulat deja răspunsurile și le vom depune la Ministerul Mediului”.
În proiectul afacerii, lungimea totală a pârtiei A1 este de 1335 m. Pârtia va fi deservită de o instalaţie de transport cu cablu de tip telegondolă cu vehicule de câte 8 locuri. Urmare a încadrării pe categorii, pârtia de schi A1 este în categoria de dificultate ”dificilă”, fiind deservită de instalaţia de transport pe cablu cu telegondolă. De altfel, instalaţia de transport pe cablu - telegondolă va avea lungimea de 1220 m, iar instalaţia de teleschi va avea lungimea de 500 m.
Pentru asigurarea unor condiţii optime de practicare a schiului, precum şi pentru asigurarea existenţei zăpezii pe pârtiile de schi de-a lungul întregului sezon de iarnă, respectiv 15 decembrie - 31 martie, se propune înzăpezirea artificială a acestora. Pentru înzăpezirea pârtiei de schi Ghiţu s-a prevăzut şi dimensionat corespunzător un racord la instalaţia de apă potabilă a viitoarei staţiuni Ghiţu- Molivişu, la cota de 1459 m.

 

Dosarul penal, în lucru la Parchetul General

Jongleriile cu terenurile din zona pârtiei, defrișarea fără a se respecta prevederile legale, ratarea finanțării europene și multe altele, sunt studiate, atent, de câțiva ani, de procurori.
Lansat în urmă cu șapte ani și finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, controversatul proiect pentru construirea unei pârtii de schi la Molivișu a ratat complet termenul de finalizare din decembrie 2015 și a pierdut integral finanțarea europeană. În decembrie 2015, termenul de finalizare din contract, proiectul ajunsese la 38% stadiu de implementare și 15% stadiu de execuție a lucrărilor. ADI Molivișu justifica procentele reduse cu motive precum lipsa fondurilor proprii cu care ar fi trebuit să participe cele trei comune, întârzierile constructorului italian sau vremea nefavorabilă defășurării lucrărilor. Din fonduri europene au fost trase în total doar circa 1,2 milioane lei, întreaga sumă fiind returnată la începutul anului 2016, iar instalația pentru pârtia de schi – în valoare de circa 21 milioane lei – a fost cumpărată din fonduri de la bugetul local, bani împrumutați.
Stadiul cercetărilor întreprinse este necunoscut, fapt confirmat și de șeful ADI Molivișu. „Am mai cerut și noi stadiul dosarelor, însă ni s-a răspuns că totul este în cercetare, adică nu am aflat noutăți…”, ne-a precizat Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea