Ansamblurile din Popești și Hârsești, reprezentantele Argeșului la Chișinău

# Maestrul Nicolae Botgros, impresionat de prestațiile celor două ansambluri

Pe 14 și 15 septembrie, în incinta Complexului Etno-Cultural VATRA, din Chișinău, s-a desfășurat Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni, care are ca scop promovarea și conservarea valorilor culturale autentice. Acest festival este un mijloc de comunicare și solidaritate atât între generații, cât și între localitățile înfrățite din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia. Festivalul a prevăzut un program amplu, datorită căruia oamenii s-au putut bucura de momente unice.

Faptul că cel mai important eveniment pentru și despre români din întreg spațiul românesc se desfășoară în Republica Moldova și nu în interiorul granițelor actuale ale României îi conferă o și mai mare încărcătură simbolică. Asta deoarece, după cum bine știți, Republica Moldova se află la confluența unor mari interese geopolitice, iar identitatea românească a populației majoritare din acest spațiu reprezintă una dintre cele mai mari probleme politice și ideologice, care îi ține până azi pe români captivi la ei acasă.
Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni NU este un proiect comercial. Singurul beneficiu pe care îl poate obține Centrul etno-cultural VATRA, organizatorul acestui eveniment, este să lege relații de parteneriat și prietenie cu cei care împărtășesc idealul unității noastre naționale, fie că este vorba de autorități (locale sau centrale), instituții publice, companii private, organizații neguvernamentale sau persoane fizice.
Din Argeș, au participat, prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, Ansamblul ”Doruri de Câmpie” – Hârsești, și Ansamblul ”Murgulețul”, din Popești, instructor coordonator, Gheorghiță Iordăchiță.
Maestrul Nicolae Botgros a rămas uluit de ritmurile și dansurile populare aduse de cele două ansambluri, declarând că își propune să le studieze îndeaproape.
Loredana Costache, director, Căminul Cultural Hârsești: „Pe nicio scenă pe care am urcat, tricolorul nostru, adus de la Căminul Cultural Hârsești, nu s-a simțit mai acasă, mai românesc, mai viu ca aici, la Vatra-Chișinău-Basarabia. Pe nicio scenă din lume, vorbind oamenilor, nu am fost mai tulburată ca aici, cu nod în gât și scântei în priviri, cu dor amar de rădăcinile adânci și retezate ale neamului. De frații noștri moldoveni ne despart granița, Prutul și-o istorie strâmbă și mincinoasă. De frații noștri moldoveni ne leagă sângele, graiul și-o istorie dreaptă și curată.  Cât ne vom vorbi limba, cât ne vom prețui datina, cât ne-om juca jocul și purta portul, cât vom crede în El, neamul ăsta n-o pieri în veci!”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea