Proiectul Molivișu - încă un an pierdut pe obținerea aprobării pentru scoaterea din fond forestier

# Pe 20 mai 2019, Ministerul Apelor și Pădurilor a respins prima documentație # Procedura a fost reluată de la zero
La proiectul Molivișu s-a mai pierdut un an pe documentațiile pentru scoaterea din fond forestier a terenui în suprafață de 3,5354 hectare. Dintre acestea, însă, 2 hectare au fost defrișate acum câțiva ani – celebrele defrișări ilegale. Diferența este constituită din circa 1 hectar (baza pârtiei, piciorul telegondolei) și aproximativ 5000 m.p., locul unde va fi amplasată stația de captare și tratare a apei. Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu, ne declara, pe parcursul anului 2018, că  la sfârșitul lunii septembrie 2019 ar putea să se realizeze scoaterea din fond forestier.

Aproape se termină și anul 2019, iar proiectul bate pasul pe loc, fiind exact la nivelul anului trecut. Și asta după ce pe 20 mai 2019, toată munca depusă în ultimii ani de conducerea ADI Molivișu s-a dus pe apa sâmbetei.  Ministerul Apelor și Pădurilor a respins documentația în baza căreia solicita emiterea aprobării pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național.  Astfel, au fost reluate toate documentele, filă cu filă, de la capăt.

Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu: „Am refăcut documentația și am reluat circuitul depunerii ei”

„Am refăcut documentația și am reluat circuitul depunerii acesteia, de la zero. Acum este la Ocolul Silvic Vidraru depusă și am înțeles că pe parcursul zilei de mâine (n. red 11 octombrie) o să fie semnată și o să o luăm de acolo. Urmează să ajungă la Garda Forestieră și apoi din nou la Ministerul Apelor și Pădurilor, unde sperăm că se va porni procedura de scoatere din fond forestier. Se va analiza timp de 45 de zile documentația, după care se emite un ordin, draft de Hotărâre de Guvern, care împreună cu documenția merge la alte ministere: Finanțelor, Turismului, Mediului, Justiției. Fiecare dintre aceste ministere dă un nou aviz. În urma acestor avize se eliberează Hotărârea de Guvern”, ne-a precizat Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu.

„Proiectul este al argeșenilor nu este al unui partid politic”

O procedură greoaie, care a devenit și mai complicată odată cu schimbarea Guvernului Dăncilă. Ce se va întâmpla cu acest proiect al argeșenilor, Dumnezeu cu mila! Cu toate acestea, președintele ADI Molivișu este încă optimist: „Poate să vină oricine, noi ne facem treaba. Proiectul este al argeșenilor nu este al unui partid politic”, ne mai precizează Gabriel Dică.

Echipamentele achiziționate stau degeaba de patru ani

În continuare, una dintre marile probleme din proiectul Molivișu o constituie echipamentele electronice achiziționate de vechea conducere a ADI Molivișu. Se fac patru ani de când acestea sunt „cazate” în curtea căminului cultural de la Arefu. Și în această iarnă urmează să fie protejate. „Le-am făcut o protecție, au fost acoperite. Urmează să fie conservate pe timp de iarnă. Sper să fie ultima iarnă în care le mai înfoliez”, a mai precizat Gabriel Dică.
În proiectul afacerii, lungimea totală a pârtiei A1 este de 1.335 m. Pârtia va fi deservită de o instalaţie de transport cu cablu de tip telegondolă cu vehicule de câte 8 locuri. Urmare a încadrării pe categorii, pârtia de schi A1 este în categoria de dificultate ”dificilă”, fiind deservită de instalaţia de transport pe cablu cu telegondolă. De altfel, instalaţia de transport pe cablu - telegondolă va avea lungimea de 1.220 m, iar instalaţia de teleschi va avea lungimea de 500 m.
Pentru asigurarea unor condiţii optime de practicare a schiului, precum şi pentru asigurarea existenţei zăpezii pe pârtiile de schi de-a lungul întregului sezon de iarnă, respectiv 15 decembrie - 31 martie, se propune înzăpezirea artificială a acestora. Pentru înzăpezirea pârtiei de schi Ghiţu s-a prevăzut (în proiect) şi dimensionat corespunzător un racord la instalaţia de apă potabilă a viitoarei staţiuni Ghiţu - Molivişu, la cota de 1459 m.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea