Jenica Dumitru: „La Ștefănești sunt atât de multe interese personale încât este foarte greu să existe o coerență”

# Interviu (incomod) cu primarul orașului Ștefănești
În 2012 era aleasă deputat, în Parlamentul României, pe listele PP-DD. Iar în 2016, aleasă primar, susținută de PSD și puternica organizație de partid de la Ștefăneșți, al cărei șef era viceprimarul Ion Mihalcea. Și după acest success au urmat tensiunile, conflictele, care, încă nu s-au stins. Primărița Ioana Jenica Dumitru nu este o persoană comodă, din contră.

Cu toată opoziția de care se izbește zilnic, de la Ștefănești răzbat vești, evenimente. Zilnic se întâmplă ceva, semn că, acolo, este activitate. Despre disensiunile cu colegii de partid dar și cu rivalii politici ale actualului primar, citiți în interviul (incomod!) de mai jos.

”Cetățenii trebuie să știe că pot să se bazeze, în continuare, pe onestitatea și pe transparența mea, pentru că sunt partener de dialog”

# Ați fost aleasă deputat, apoi primar al orașului Ștefănești. Unde este mai greu și de ce?
- Nu pot spune că este mai greu la Primăria Ștefănești sau că a fost mai greu la Camera Deputaților. Din contra, faptul că am avut aceste demnități publice consecutive, reliefează anumite performanțe personale. M-am adaptat și discutăm de indicatori de performanță, atât la Primărie, indiferent de ostilitatea pe care o găsesc în Consiliul Local, cât și la Camera Deputaților. Nu există greu sau ușor, există doar implicarea mea, determinarea mea, care probabil că se văd de dimineață până seară la o singură privire în primărie. În acești ani de mandat nu am putut decât să aprofundez analiza SWOT(punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și vulnerabilitățile, inclusiv unde pierdem resurse, calități, defecte, capitolul de imagine, chiar și poziția istorică și geografică a localității) pe care am făcut-o la preluarea mandatului. Practic, orice primar se desăvârșește în al doilea mandat. Spre sfârșitul primului mandat reușești să intri în parametri optimi funcționali. Cetățenii Ștefăneștiului trebuie să știe că acum am ajuns la maturitatea de a înțelege toate pârghiile administrației locale și doar cunoscând specificitatea orașului să pot acționa în fiecare zi la capacitate maximă. Cetățenii sunt cei care trebuie să facă diferența colaborării pe care o au cu mine, prin comparație cu imposibilitatea colaborării cu foștii edili. Primarii care stau mult în funcții sunt viciați de cultul puterii și ajung, în cele din urmă, la cultul propriei personalități. Cred că misiunea primarului este una divină. Oamenii din Ștefănești văd diferența de stil, de dialog, de abordare a problemelor lor, de modul în care găsesc soluții de rezolvare. Cetățenii trebuie să știe că pot să se bazeze, în continuare, pe onestitatea și pe transparența mea, pentru că sunt partener de dialog. Am un standard de atitudine, cetățenii mi-au dat credit și le sunt recunoscătoare. Am simțit satisfacția de a fi primarul orașului Ștefănești și nu-i voi dezamăgi niciodată. În relația cu cetățenii, am avut și voi avea întotdeauna atitudinea de primar partener.
# În momentul de față interacțiunea cu consilierii, atât cu cei din PSD, cât și cu cei de la alte partide, este minimă. Din ce motive?
- Păi asta trebuie să-i întrebați pe ei, să va răspundă de ce nu vor să colaboreze cu mine. Eu mi-am exprimat dorința de a colabora în orice moment. Dacă discutăm de interpretări, pot să fac o interpretare care nu știu cât de obiectivă este, dar convingerea mea este că stând de atâția ani aici, politicul este ultimul palier despre care se poate discuta la Ștefănești. Sunt foarte condensate proprietatea, interesele oculte, interesele personale, încât partea de politică nu are nicio legătură cu ideologia partidului sau cu o strategie de dezvoltare a orașului. Discutăm doar de interese meschine, care, uneori, mai izbucnesc în politică. Deci, partea de politică este cel mai neînsemnat lucru la Ștefănești. Sunt atât de multe interese personale, de cumetrie, amantlâcuri oculte, încât este foarte greu să existe o coerență având în spate această realitate.
# Ce colaborare aveți, în momentul de față, cu fostul viceprimar al Ștefăneștiului, Ion Mihalcea?
- Cu domnia sa, din momentul în care a părăsit funcția de viceprimar, nu am avut și nu mai am nicio colaborare, nici măcar una informală. Despre una formală, nici nu mai este cazul. Practic, nu l-am mai văzut, nu am mai vorbit cu dânsul de când nu mai este viceprimar. Am citit și eu în presă, la fel ca și dumneavoastră, că este în litigiu cu PSD și că speră într-o revenire.
# Vin alegerile, la anul. Intenționați să candidați din nou la Primăria Ștefănești? Din partea cărui partid? Pe Facebook au apărut fotografii în care ați purtat un tricou al PMP…
- Este un subiect care mă interesează. Sunt în discuții cu toate formațiunile politice. Nu am luat o decizie încă pentru că este un pas foarte important  pe care trebuie să-l analizez, dar speculația asta cu tricoul este în defavoarea obiectivității dumneavoastră. Cred că au apărut mai multe interpretări în spațiul public și direcția asta o dați dumneavoastră, ca să mă provocați. Nu răspund acestei provocări cu PMP.
# Ați reușit să întrați în conflict atât cu șeful Consiliului Județean Argeș, cât și cu prefectul. Care este, în acest moment, colaborarea cu cele două entități?
- Eu, una, nu știu de niciun conflict nici cu domnul președinte Dan Manu, nici cu domnul prefect Emilian Dragnea. Din contra, pentru Consiliul Județean au fost emise autorizații, cu Prefectura Argeș colaborez instituțional ori de câte ori se impune sau atunci când impune situația operativă.
# Ce ați reușit să faceți pentru oamenii care v-au ales, în condițiile de ostilitate cu care vă confruntați zilnic? Cum poate un primar să funcționeze fără Consiliul Local?
- Este o întrebare la care nu pot să vă răspund eu, întrebați Consiliul Local de ce are atitudinea asta. Din punctul meu de vedere, sunt interese care transcend politicul, care sunt de altă natură. Grație prezenței mele nemijlocite la fața locului, grație efortului meu de a fi în permanență în mijlocul cetățenilor, grație determinării mele și rezistenței la efort prelungit, grație gândurilor pe care le am în orice moment, pentru că programul meu nu se termină la ora 16.00, am reușit să fac ceea ce se vede, în condiții de ostilitate totală. Aveți ferma convingere că orice alt primar, bărbat sau femeie, ar fi depus de mult armele. Cred în viitorul Ștefăneștilor, cred într-o viață de calitate a cetățenilor din Ștefăneșți, la care trebuie să am o contribuție majoră. Vedeți dumneavoastră, acest mandat este foarte scurt pentru a-mi putea îndeplini toate obiectivele pe care mi le-am asumat ca edil. În primii doi, trei ani abia reușești, în condiții prielnice, doar să observi situația operativă și să începi un program. Din păcate, eu, în cei trei ani, am lucrat în condiții de ostilitate. Până acum au fost doar vanități de moment, orgolii, care practic s-au răsfrânt asupra cetățenilor orașului.

„Este efortul meu intelectual, moral, uman, pentru care plătesc factură faptului că sunt femeie!”

# Ce doriți să transmiteți cetățenilor orașului Ștefănești?
- Deci, fac un apel la cetățenii orașului Ștefănești, prin dumneavoastră, pentru că întrăm în campanie electorală cât de curând, să înțeleagă că în al doilea mandat primarul poate spune ceva, primul mandat fiind doar cunoaștere și adaptare la problemele cetății. În al doilea mandat, cu pârghiile, cu priceperea, cu experiența, cu expertiza acumulate, șansele de a se mișca lucrurile repede sunt foarte mari. Asta am de spus cetățenilor! Nu există niciun localnic care să-mi poată reproșa ceva!  Îi invit pe toți la o confruntare publică, să spună momentul în care au fost tratați necorespunzător. Vă dați seama câtă energie și câte eforturi am alocat acestei performanțe, că niciun cetățean român, rrom, sărac, bogat, tânăr, bătrân, bolnav, să nu poată să-mi reproșeze nimic? Este efortul meu intelectual, moral, uman, pentru care plătesc factură faptului că sunt femeie! Într-un fel lucrează un bărbat, altfel lucrează o femeie! Plătesc factură stilului meu de viață, toate acestea pentru orașul Ștefănești!

„Eu nu sunt primarul patriarh, eu sunt primarul partener”

- Ceea ce se vede în conflictul dintre mine și Consiliul Local este doar vârful aisbergului. Este doar 3% din ceea ce au însemnat acțiuni malefice, perfide, duplicitare, toate în defavoarea mea. Va dați seama câte capcane întinse și câte provocări ordinare am evitat prin seriozitatea mea, prin corectitudinea mea, prin calitatea mea umană? Vorbim despre un conflict deschis pe nimic, pentru nimic. Care este motivația să nu faci nimic pentru oraș? Noi pentru asta ne zbatem: a face sau a nu face pentru orașul Ștefănești. Va dați seama în ce capcană am intrat?  Cu Consiliul Local mă războiesc pe următorul obiectiv: eu vreau să fac ceva pentru orașul Ștefănești și, pentru a nu avea notorietate, zic ei, să nu facem nimic. Practic, acesta este obiectul conflictului: teama de a face ceva pentru orașul Ștefănești, teama că, în subsidiar,  eu să am notorietate. Deci, aceștia sunt consilierii locali, aceasta este zona lor de patriotism local. Preferă ca numele meu să nu fie asociat cu nicio realizare, crezând că asta este cel mai important, când, de fapt, orașul Ștefăneșți ar trebui să  beneficieze de toate facilitățile, conform anului 2019, în care ne aflăm, să fie racordat la tot ceea ce înseamnă oraș. Consilierii locali doresc privarea orașului Ștefănești de cea mai mică realizare posibilă. Acesta este patriotismul Consiliului Local din orașul Ștefănești. Haideți să facem o medie a realizărilor orașelor din diferite zone geografice ale țării, asemănătoare Stefanestiului, că să exemplificăm clar. La Scornicești s-a extins rețeaua de gaze, a fost semnat contractul de finanțare cu  fonduri europene pentru anveloparea termică a blocurilor. La Breaza, toate străzile sunt asfaltate ca în palmă, locuitorii se bucură de toate facilitățile. Blaj-ul este un oraș care, în ultimii ani, s-a dezvoltat enorm din punct de vedere economic. Determinarea mea este cu atât mai mare cu cât nicio persoană nu a stat mai mult de 10 minute la ușa mea, nu a fost refuzat la discuții, nu a ieșit fără o soluție clară. Nimeni nu a plecat fără să chem funcționarul de specialitate. Eu nu sunt primarul patriarh, eu sunt primarul partener. Nu vreau să-mi pun primarii în cap, dar vedeți foarte bine cu ce declarație de avere își începe un primar mandatul, cu ce declarație de avere își termină mandatul, cu ce mașină vine la ședințele Colegiului Prefectural, din ce casă își face fotografiile pe Facebook sau pe numele cărei amante a trecut proprietățile . Sunt, efectiv, ”stat în stat”, toți.  Repet, eu sunt primarul partener. Este o mare diferență între primarul patriarh, peste 95% dintre primari sunt așa și primarul partener, grație cunoștințelor acumulate.

„Cred că vremea în care politicianul era un fel de Dumnezeu care tăia și spânzura s-a terminat de multă vreme”

- Tot timpul voi fi primarul partener, un partener de dialog, de la egal la egal. Eu niciodată nu stau în scaunul alocat primarului, eu sunt tot timpul față în față cu cetățeanul. Nu știu dacă ați fost vreodată la mine în birou, dar stau față în față cu cetățenii la toate discuțiile. Cred că vremea în care politicianul era un fel de Dumnezeu care tăia și spânzura s-a terminat de multă vreme. Acum discutăm de un politician cu rucsacul în spate, care merge în parc și care întră în dialog cu pensionarii, cu copiii la locul de joacă, întră în mijlocul oricărei probleme, care încearcă să simtă, la fața locului, despre ce este vorba, să simtă energia locului, a conflictului. Deci, nu se mai stă în anticamera primarului patru ore, că oricum nu înțelege nimic, dar, în schimb, are pix la direcționarea banului public. Eu cred că romanul s-a deșteptat, își dă seama că primarul trebuie sancționat în funcție de averea pe care a acumulat-o, a dobândit-o nu știu pe ce căi. Aș vrea să înțelegeți care a fost consumul meu de resurse biologice, economice, practic toate resursele mele, ca să mă lupt... cu cine? Cu un Consiliu Local care are interese obscure, potrivnice, pentru că nu am fost în linia inițială a lui Mihalcea! Toate acestea pentru ce? Pe resursele mele, pe idealurile mele, pe speranțele mele. Orice om normal ar fi abandonat această luptă, așa cum au fost miniștri care au demisionat când au văzut cu ce realități trebuie să se confrunte. Orice om normal care ar fi luat contact cu gaură asta neagră sub toate aspectele, ar fi spus ,,nu, mulțumesc, pas,,. În schimb, eu am rămas aici și, în loc să fiu apreciată, în continuare există discuții sterile, fără nicio noimă, pentru că așa vor ei, probabil, să-și exprime personalitatea. Disprețuind adevărul, disprețuind persoana mea, disprețuind interesul cetățenilor din Ștefănești, disprețuind tot. Aceștia sunt consilierii locali: un dispreț total pentru Ștefănești, pentru cetățeni, pentru viitorul localității.  Cu cât încerc să aduc un aport mai bun folosind resursele mele și experiența dobândită până acum, cu atât consilierii locali se poartă mai urât. Tocmai de aceea aș vrea să-i întreb ce defecte găsesc în colaborarea cu mine. Pentru mine chiar e un mister pe care nu reușesc să-l deslușesc. În afară de vanități, de disprețul suveran pe care îl au nu numai față de mine, ci și față de cetățeni, până acum nu au demonstrat nimic altceva. În permanență refuză orice proiect pentru îmbunătățirea calității vieții în Ștefănești. Consilierii locali ar trebui să lase orgoliile, vanitățile, de dragul localității. Să lase atitudinea ostilă pe care nici ei nu o mai înțeleg, care nu mai este de actualitate. Probabil că domnii consilieri au sarcini de raportat altor persoane, cu cât m-au încurcat pe zi, pe săptămână, pe lună. Eu știu ce Consiliu paralel este la Ștefănești...În încheiere, vă mai spun că tot ce am făcut, am făcut la vedere, transparent și de bun simț.




Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea