Din nou pe drum! Alpinistul argeșean Teofil Vlad - expediție în Patagonia

„Unele călătorii au o destinație consacrată. Altele sunt despre explorare, atât în exterior, cât mai ales în interior. De data aceasta drumul nostru duce spre valea Cochamo din Patagonia chiliana, un Yosemite sud-american încă puțin valorificat față de potențialul existent, unde pereți de peste o mie de metri au rute fără prea multe repetări și alți pereți așteaptă înca primii cățărători”, a precizat alpinistul argeșean Teofil Vlad despre expediția sa din Patagonia.
Alpiniștii Teofil Vlad și Vlad Căpușan (foto) au început 2020 cu planuri îndrăznețe pentru Patagonia! Prima lor țintă este Frey - Argentina! Patagonia este o regiune situată în sudul Americii de Sud pe teritoriul statelor Chile și Argentina, ce include munții Anzi la vest și sud. Sezonul acesta a fost unul închis în sudul Patagoniei cu presiuni joase și ninsori abundente în zona Chalten și Torre del Paines. În această turnură climatică Teofil Vlad și Vlad Căpușan au decis să se îndrepte spre Frey, Argentina.
”Am plecat cu mult optimism dar în același timp știm din anii trecuti, că vom depinde de condițiile pe care le vom găsi la fața locului. În Patagonia orice prognoză e doar orientativă și redă relativ o proiecție corectă. În multe cazuri instinctul și experiența fac diferența. Ne vom îndrepta spre Frey-Argentina unde probabil ne vom petrece prima săptămână. Vom savura câteva trasee reprezentative. În a doua parte a expediției ne vom indrepta spre vest, spre obiectivul final, în Chile, într-una dintre cele mai necunoscute zone cu pereți de big-wall”, a precizat pe Facebook alpinistul clujean Vlad Căpușan.
Teofil Vlad și Vlad Căpușan și-au făcut planuri pentru văile Cochamo pentru 3 săptămâni. Acolo se află unii dintre cei mai mari pereți din America de Sud. ”Zona este numită și Yosemite of the South. Diferența e dată de sălbăticia absolută și izolarea perfectă. Mulți pereți fiind încă neatinși, iar potențialul din zonă pare a fi uriaș din informațile pe care le-am cules. Mă bucur să împărtășesc această experiență cu Teo Vlad cu care am avut deja atâtea experiențe faine până acum”, a mai spus Vlad Căpușan.

În 2019, Teofil Vlad a reușit ascensiunea pe Everest

Pentru Teofil Vlad psiunea pentru munte a fost deprinsă încă de când era un copil. A început să se cațere pe stânci, iar în timpul facultății devenise deja atras de ideea de a cuceri vârfuri înalte. Întâia expediție serioasă dusă la bun-sfârșit de Teofil Vlad s-a desfășurat în Turcia, când, la vârsta de 19 ani, și-a propus să cucerească prăpăstioșii munți Kaçkar (3.937 m). Rând pe rând au urmat aventuri în Alpi, Caucaz, Anzi, Pamir sau Himalaya. Teofil Vlad a reușit să ajungă, în 2019, pe vârful Everest, la 8848 de metri. Argeșeanul este cunoscut și pentru alte ascensiuni spectaculoase. În trecut, acesta a urcat pe Vârful Pumori din Himalaya (7.160 metri), Nanga Parbat (8126 m) și pe Ama Dablam (6812 m), alte două vârfuri din Munții Himalaya.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea