Iernile de altădată... Acum 113 ani, temperaturi de -27 grade Celsius, la Pitești

# 102 centimetri - cel mai mare strat de zăpadă măsurat în municipiu
Am trecut de jumătatea iernii și până acum în Pitești nu au fost văzuți decât câțiva fulgi de nea. În Argeș, în acest an, singurele locuri unde iarna s-a instalat cu adevărat sunt înălţimile munţilor. Dar nu a fost întotdeauna așa. De exemplu, în Pitești cel mai mare strat de zăpadă măsurat vreodată a fost de 102 centimetri, în anul 1954.  Iar temperaturile negative au atins chiar – 27 grade Celsius.
În anul 1907, la 24 ianuarie, se înregistra, o temperatură negativă record pentru Pitești, -27º Celsius. În această săptămână se împlinesc 113 ani de atunci. Ca o coincidenţă, 24 ianuarie este trecută în istoria Piteștiului ca ziua cu cele mai scăzute temperaturi. Și în iarna anilor 1941-1942, în municipiu, tot pe 24 ianuarie, s-au măsurat -26,9 grade, foarte aproape de recordul absolut. Cea mai recentă perioadă de iarnă în care am avut temperaturi foarte joase, a fost în 2006, cam la aceleaşi date, începând cu 24 ianuarie, când s-au înregistrat -23,6 grade. În 2020, cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată, în municipiu, pe 8 ianuarie, atunci cănd termometrul arăta  – 8, 2 grade.

În 1954 – cel mai mare strat de zăpadă măsurat vreodată

În schimb, cel mai mare strat de zăpadă măsurat vreodată în Pitești a fost în anul 1954. În iarna acelui an, înregistrările vremii menţionează că „a nins într-o singură zi cât ninge, în mod normal, în două luni de iarnă”! În Argeş, la Piteşti, singurul loc unde s-a măsurat ştiinţific înălţimea stratului, acesta s-a ridicat la 102 centimetri. Dar troienele viscolite au atins şi patru metri! La polul opus, cea mai „caldă” iarnă a fost în 2007, când cea mai joasă temperatură a fost de numai -3,5 grade, cu mult peste limita de ger de -10 grade, şi faţă de temperaturile normale pentru regiunea noastră, care sunt de -6/-7 grade noaptea şi de 2/3 grade în timpul zilei. În plus, iarna a fost una extrem de uscată, precipitaţiile fiind extrem de puţine şi doar sub formă de ploaie.

În 1896 - primele măsurători ştiinţifice în domeniul meteorologiei, la Argeş

În Argeş, primele măsurători ştiinţifice în domeniul meteorologiei s-au făcut în 1896, când a fost înfiinţată staţia meteo de la Piteşti. Aceasta a funcţionat fără întrerupere până în 1915, după izbucnirea Primului Război Mondial. Activitatea, în mod constant, a fost reluată la 1 octombrie 1939. Staţia era atunci amplasată în cartierul Teilor – Mărăşeşti, deasupra Văii Trivale şi era deservită de armată.
A.V.

Foto: vladimirrosulescu-istorie.blogspot.com

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea