În urmă cu 363 de ani, la Pitești se făcea ”cel mai bun din toate vinurile produse în Ţara Românească”

# Acum, magazinul online de la Institutul Ștefănești vinde... nimic!

Informaţii interesante despre Piteştiul de acum câteva secole  s-au consemnat  în lucrările a numeroși călători străini, care au trecut, sau au poposit, pentru un timp, în acest oraş. Astfel, o relatare valoroasă este aceea din 1640, aparţinând episcopului catolic Pietro Baksic, unde a afirmat că urbea Piteşti avea 200 de case, aici existând podgorii, cu vinuri socotite a fi „cele mai bune din Ţara Românească”. Călătorul lăuda, de asemenea, calitatea pâinii „foarte frumoasă, albă şi gustoasă”. Cunoscutul Paul de Alep, în timpul călătoriei făcute prin Ţara Românească, 1653-1658, sosind la Piteşti, 13 ianuarie 1657, a notat: „Noi am ajuns într-un... centru comercial - Piteşti, unde... se face un vin dulce, bun, care are un mare renume şi este cel mai bun din toate vinurile produse  în  Ţara  Românească".
Aspecte apropiate ca sens erau consemnate şi de Anton Maria del Chiaro Fiorentino, cărturar italian, fost secretar al unor domni munteni, într-o lucrare despre Ţara Românească. Datorită peregrinărilor sale, 1710-1714, a cunoscut acest „târg înconjurat de bogate vii, renumit   pentru   vinurile   sale  albe   şi   dulci". (Petre Popa, Paul Dicu, Silvestru Voinescu, ”Pitești, tradiție și contemporaneitate”, B.J. Argeș, 2008)
Și acum suntem tot de frunte, ca și acum câteva secole. Institutul de la Ștefănești, care, odată, ne umplea de mândrie, cu toate sutele de miliarde subvenționate, se chinuie să moară. Un particular a retrocedat intrarea, magazinul de la poartă vinde marfă absolut chinuită, personalul se luptă mai mult cu infiltrațiile de apă și cu popririle de la Finanțe decât cu vinul. Noroc cu magazinul online, care nu vinde... nimic.
Rămânem cu satisfacția că, acum peste 350 de ani, Paul de Alep nota că la ”Pitești...se face un vin dulce, bun... cel mai bun... în Țara Românească.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea