La 6 ani și 3 luni de la izbucnirea incendiului, în depozitul Global Eco Center, de pe fosta platformă ARO, mai sunt 1.574 tone de deșeuri

S-au împlinit 6 ani și trei luni de la izbucnirea incendiului la depozitul pentru deșeuri periculoase și nepericuloase al SC Global Eco Center SRL Iași, amplasat în incinta punctului de lucru de pe platforma fostei uzine ARO din municipiul Câmpulung. În acest moment, mai sunt depozitate o cantitate de 1574,64 tone deșeuri, se arată într-un informare făcută publică de ministrul Mediului.
Parlamentarul liberal Dănuț Bica s-a interesat, recent, de situația acțiunilor stabilite pentru eliminarea deșeurilor gestionate de către societatea Global Eco Center, pe platforma fostei uzine Aro. „Având în vedere că situația existentă nu poate fi tolerată la nesfârșit, vă solicit să dispuneți toate măsurile legale ce se impun pentru finalizarea de urgență a evacuării și neutralizării integrale a reziduurilor periculoase și nepericuloase din municipiul Câmpulung”, arată deputatul liberal Dănuț Bica, într-o întrebare adresată ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor - Costel Alexe.
Răspunsul ministrului nu s-a lăsat mult așteptat. „Începând cu data de 2.10.2013 și până în prezent, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au efectuat un număr de 13 controale la punctul de lucru al SC Global Eco Center SRL Iași, din municipiul Câmpulung, pe platform fostei uzine Aro Câmpulung. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 540.000 lei și au fost formulate 3 sesizări penale, două fiind conexate și făcând obiectului unui dosar aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș. (…) Menționăm că la data de 31.10.2019, cantitatea de deșeuri aflată pe amplasamentul punctului de lucru al SC GLobal Eco Center SRL, incinta SC Landmark Management SRL, era de  1574,64 tone”, informează ministrul Costel Alexe.
De asemenea, ministrul mai arată că: „În cursul anului 2019, până la data de 12.12 2019, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Argeș a efectuat două controale la punctul de lucru al SC GLobal Eco Center SRL. Prin urmare, operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerealizarea în totalitate și la termenele stabilite a măsurilor dispuse”.

Acuzații mai aspre în dosarul „Global Eco Center”

Pe 22 octombrie 2019, Judecătoria Curtea de Argeș a admis schimbarea încadrării juridice în dosarul în care sunt cercetați Vasile Tofan și firma sa, Global Eco Center. Infracțiunea simplă de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţii de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, prevăzută de art. 63 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 211/2011, devine infracțiune continuă. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 11 februarie.
Din 2014, la scurt timp de la izbucnirea incendiului, firma Global Eco Center intră în insolvență, după ce autoritățile îi suspendă autorizația de mediu.  Se face o plângere penală, iar dosarul este trimis în judecată de procurori în noiembrie 2017, fiind înregistrat la Judecătoria Curtea de Argeș. Societatea Global Eco Center și Vasile Tofan, administratorul firmei, sunt acuzați de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţii de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea