Autoritățile îngroașă din obraz, Biserica Goleștilor rezistă!

# În campania din 2016, PSD Argeș promitea atragerea de fonduri europene pentru monumentele istorice
Campania trece, promisiunile… rămân!  Așa s-a cam întâmplat cu unul din jurămintele pe roșu (culoarea de partid) ale PSD Argeș, care, în urmă cu aproape patru ani, se angaja să ”conserve și renoveze monumentele bisericești prin fonduri europene”.

Poate fondurile durează ceva mai mult până apar, fiind europene. Important este să nu întârzie mai mult decât durata de viață a monumentelor bisericești respective care, în multe cazuri, nu mai au mult și se dărâmă. Poate au fost cazuri salvatoare, poate PSD Argeș chiar a accesat fonduri pentru unele monumente. Ar fi cazul să le aflăm și noi, mai ales că se apropie alte campanii…

În urmă cu puțin timp , sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale. Au participat fețe politice mai mult sau mai puțin de actualitate, precum fostul șef al PSD Argeș,  Dan Manu, fostul deputat și trezorier al PSD, Mircea Drăghici,  fostul prefect (PSD) de Argeș, Emilian Dragnea. S-au discutat multe subiecte, bilanțuri, chestii. Nu s-a auzit și de fondurile europene cu pricina. De ce?!...
Înălțată pe la 1646, în satul cu același nume, Biserica Goleștilor suferă, strigă după ajutor. Mai marii județului nu aud, nu sunt interesați.  Acoperișul, din șiță, este îngrozitor de stricat. Automat, apa, zăpada, se infiltrează prin pereții ce au trăit, cu siguranță, vremuri mult mai bune. În lăcașul de cult sunt îngropați, printre alții, Iordache și Dinicu Golescu, precum și trei dintre cei patru frați Golești: Ștefan, Nicolae și Radu, celălalt, Alexandru-Albu fiind înmormântat în parcul conacului Golești. Ansamblul Bisericii „Sfânta Treime” din Golești a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Argeș din anul 2015. S-a făcut un proiect de renovare, s-a așteaptat, de la Comisia Monumentelor Istorice, de la București, aprobare pentru începerea lucrărilor. Pentru că, astfel, ar putea fi salvată o piesă din patrimoniul național, patrimoniu și așa văduvit de multe. Aprobarea a venit, acum se așteaptă venirea primăveriipentru a începe lucrările.

Preotul paroh:... Avem niște meșteri, mai au de terminat o lucrare, apoi vin la noi…

Cristian Cocea, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, ne declara, la sfârșitul lunii mai, anul trecut: ”Există un Comitet de Inițiativă pentru refacerea învelitorii bisericii, pentru că aceasta este prima urgență identificată. Este Monument de categorie ”A”, deci de importanță națională.…Am fost acolo, chiar cu Înaltul Calinic, am urcat, împreună, în podul bisericii. Nu sunt, din fericire, infiltrații de apă, structura de rezistență nu este afectată...”
Zi de vară până-n seară, atât am scris și am insistat pe tema salvării odată, a monumentului de o valoare inestimabilă. Ține de Arhiepiscopie, nu sunt avizele luate, nu sunt bani sau multe alte motive, toate au fost contra supraviețuirii edificiului.
Preotul paroh: ”Am făcut proiectul, s-a aprobat, trebuie numai să ne apucăm de lucru. Să ne permită  timpul, să vină meșterii care să înceapă. Avem autorizație de construcție. Avem niște meșteri, mai au de terminat o lucrare, apoi vin la noi…”
Arhiepiscopia Argeșului, între timp, și-a cumpărat microhidrocentrală. În Capitală, Catedrala Mântuirii Neamului este aproape gata. Acesta să fie trendul, să nu mai dăm tare cu reparațiile că facem altele mai mari? Nu se știe. Biserica Goleștilor nu știe de fondurile europene atrase de PSD Argeș, știe doar că are nevoie, disperată, de un acoperiș. Știe că a mai traversat o iarnă șchiopătând. Poate o vede cineva!...

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea