Un examen controversat! Avem subiectele concursului prin care prefectul Emanuel Soare a devenit funcționar public

# Acesta  a obținut 99 de puncte la proba scrisă și 98,66 la proba interviului pentru postul de la Casa de Pensii a Municipiului București

Pe 4 februarie, cu o zi înainte de căderea Guvernului Orban, Emanuel Soare a fost numit prefectul județului Argeș. Numirea a fost posibilă după ce acesta a participat la un concurs organizat pentru ocuparea unui post de inspector clasa I grad profesional superior la Casa de Pensii a Municipiului București, devenind funcționar public. Deși a avut trei contracandidați, Soare a obținut funcția  en-fanfare cu 197,66 puncte dintr-un total de 200 de puncte.
Noul prefect a depus jurământul pe 6 februarie, iar la o zi distanță a susținut o conferință de presă  în care a explicat și modul în care a obținut concursul. Deși a luat un punctaj aproape perfect, Emanuel Soare, fost prorector la UPIT, a fost ezitant când a fost întrebat de jurnaliști de subiectele pe care le-a abordat la proba scrisă a concursului în urma căruia a devenit funcționar public. Nepregătit pentru asemenea întrebări și poate copleșit de emoții, prefectul a precizat, printre bâlbâieli, doar două din cele trei subiecte pe care le-ar fi avut la concurs. În continuare, vă prezentăm discuția purtată pe acest subiect în timpul conferenței de presă:
# Jurnalist: Ce subiecte ați avut?
Emanuel Soare:  ...Ce subiecte au fost? Fiind vorba de Casa de Pensii, legislația a fost cea legată de pensii...
# Jurnalist: Ce subiecte ați avut, că nu puteați avea o legislație de la altceva...
Emanuel Soare: Ce subiecte am avut la probă? Legate de modul în care se…, legislația a fost în domeniul pensiilor...
# Jurnalist: Subiectele, domnule prefect!?
Emanuel Soare: Vreți subiectele? Ok. Și vreți să vi le și rezolv sau…
# Jurnalist: Unul sau două subiecte să ne spuneți...
Emanuel Soare: Au fost … ă… 3 subiecte, au fost ... ă ... legate de pensii, cum se acordă pensia anticipată, cum se… a fost legislație specifică pe pensii și legislație pe codul administrativ. Unul a fost pe zona de pensie anticipată, vă pot cita din textul legii. A fost subiect legat de enumerarea principiilor care țin de administrația publică și de evidența argumentată și povestită despre unul dintre ele.  Din zona aceasta.
# Jurnalist: Pe al treilea nu îl mai știți sau ați rezolvat doar o parte dintre ele...?
Emanuel Soare: Le-am rezolvat pe toate...”.

A câștigat concursul cu 197,66 puncte

În urma conferinței de presă, cercetând site-ul Casei de Pensii a Municipiului București, am găsit rezultatele concursului de recrutare pentru funcţia publică de executie vacantă de inspector clasa I grad profesional superior - Serviciul Stabiliri Prestaţii C.L.P. S1 din cadrul instituției menționată anterior, adică exact concursul câștigat de Emanul Soare. Doar că printre participanți se aflau trei femei și încă o persoană care și-a anonimizat datele sale personale, fiind identificat doar printr-un cod - 4168 - care reprezenta numărul dosarului de înscriere.  Actualul prefect nu a vrut să-şi facă publică identitatea, iar rezultatele sale au stat în spatele unui număr de dosar (vezi facsimil). Astfel, cu numele de cod 4168, profesorul Soare a obținut 99 de puncte la proba scrisă și 98,66 la proba interviului. Și celelalte trei contracandidate ale sale au trecut de proba scrisă, obținând un punctaj între 73,50 și 82,00, dar cum diferența dintre ele și „codul 4168” era una însemnată, nu s-au prezentat și la proba interviului. Din informațiile apărute în spațiul public, femeile au contestat concursul, dar Casa de Pensii le-ar fi respins contestațiile. Totuși, două dintre contracandidatele sale au participat, la un interval de doar câteva zile, la un alt concurs la aceeași instituție. Una dintre ele (Aurelia Godorogea n. red.)  reușind să câștige concursul pentru un post similar cu cel al lui Emanuel Soare.
Pentru că în timpul  primei conferințe de presă în calitate de prefect, Emanuel Soare a părut ezitant în ceea ce privește subiectele pe care le-a abordat aproape perfect, obținând 99 de puncte, am  făcut o solicitare, în baza Legii 544/2001, la Casa de Pensii a Municipiului București în care am cerut următoarele informații:
1. În perioada 23-31 ianuarie 2020, s-a desfășurat examenul de recrutare pentru funcţia publică de executie vacantă de inspector clasa I grad profesional superior - Serviciul Stabiliri Prestaţii C.L.P. S1 din cadrul Casei de Pensii a Municipiului București. Fiind vorba despre un post de funcționar public, vă rugăm să ne precizați cine a fost desemnat câștigătorul concursului? Vă precizăm că dintre toți cei patru candidați pe post, doar câștigătorul nu apare cu nume și prenume.
2. De ce nu a fost postat pe pagina de internet a instituției câștigătorul, cu nume și prenume, la rezultatul final al concursului? Vă reamintim că la alte concursuri, în cadrul Casei de Pensii a Municipiului București, apar cu nume și prenume câștigătorii.
3.  Care au fost subiectele care au picat la proba scrisă a examenului de recrutare pentru postul despre care fac referire, respectiv de inspector clasa I grad profesional superior - Serviciul Stabiliri Prestaţii C.L.P. S1 din cadrul Casei de Pensii a Municipiului București?

Am întrebat care sunt subiectele și am primit răspuns că „acestea sunt accesibile oricărei persoane interesate în acest sens”

După o săptămână de la solicitare, am primit și răspunsul semnat de Mariana Șerbănescu, directorul executiv al Casei de Pensii a Municipiului București, în care erau menționate următoarele:
1. Solicitarea dumneavoastră nu vizează informații aflate sub incidența Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, aspect reglementat clar în art. 12 pct. d) al acestei legi. (…) Candidatul a cerut  în mod expres anonimizarea datelor sale personale, printre acestea regăsindu-se și numele, iar codul prin care ați identificat candidatul pe listele de concurs reprezintă numărul de dosar de înscriere la concurs al acestuia.
2. În privința subiectelor de examen vă asigurăm că au fost respectate condițiile impuse de art. 52 pct. (10) din HG. 611/2008 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale a Funcționarilor publici, publicarea baremului de concurs implicând,evident și afișarea subiectelor cărora a li se aplică baremul respective, acestea fiind accesibile oricărei persoane interesate în acest sens.
3. Totodată facem precizarea că, în conformitate cu art. 4, alin. 1, pct. f), g) și h) din Hotărârea de Guvern nr. 1000/2006 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu modificările și completările ulterioare, legalitatea condițiilor stabilite pentru organizarea și desfășurarea concursurilor, precum și monitorizarea derulării procedurilor de concurs sunt verificate de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici”.

Subiectele de la proba scrisă

Pentru că nu am primit răspuns de la Casa de Pensii a Municipiului București tocmai la întrebarea privind subiectele care au picat la proba scrisă a concursului în urma căruia Soare a devenit funcționar public, am discutat telefonic cu unul dintre reprezentanții instituției, primind promisiunea că dacă adresez din nou întrebarea voi primi răspunsul solicitat. Zis și făcut! După ce am primit subiectele respective (vezi facsimil) am constatat că prefectul Emanuel Soare, deși a fost ezitant, a precizat corect două din cele trei subiecte în timpul conferinței (unul legat de pensie anticipată și altul privind principiile generale aplicabile administrației publice n. red), pe cel de-al treilea evitând să îl menționeze.

Noul prefect a muncit doar două zile la Casa de Pensii

Prefectul Emanuel Soare ne-a recunoscut că el este cel de-al patrulea candidat la concursul de la Casa de Pensii, cu număr de dosar „4168”. De asemenea, acesta ne-a precizat că a stat doar două zile la noul job, după ce a depus jurământul în calitate de funcționar public.
„Există regulamentul GDPR în baza căruia orice cetățean are dreptul la protecția datelor cu caracter personal. Se face o cerere în momentul depunerii dosarului dacă se dorește apelarea la acest regulament European privind circulația datelor cu caracter personal. Eu am făcut această cerere când m-am înscris la concurs. (…) Eu am dat concursul la Casa de Pensii a Municipiului București… S-a afișat rezultatul concursului. Am devenit funcționar public, am semnat jurământul. Cred că în ziua următoare a fost realizată această numire a mea în funcția de prefect și atunci a trebuit să plec”, ne-a declarat prefectul Emanuel Soare.
Întrebat de nemulțumirile contracandidaților săi, după proba scrisă a concursului pentru postul de inspector clasa I grad profesional superior, fostul prorector de la UPIT a adăugat: „Nu știu dau au fost sau nu au fost contestații, pentră că acestea  se fac și se depun, iar rezultatul contestațiilor se afișează. Dacă au fost depuse, ele trebuiau să apară acolo. Ce se comentează în spațiul public, asta nu am eu de unde să știu! Iar cine face astfel de informații ar fi bine să le probeze”.

Emanuel Soare, despre cel de-al treilea subiect de la proba scrisă a concursului: „Nu aș mai vrea să intru în aceste detalii”

La final, l-am întrebat pe noul prefect și dacă își amintește cel de-al treilea subiect de la proba scrisă a concursului prin care a devenit funcționar public, dar acesta a evitat să dea un răspuns concret.
„Nu aș mai vrea să intru în aceste detalii. Bineînțeles că îmi aduc aminte și de acest subiect. În momentul în care te afli într-o conferință de presă, pe care eu am organizat-o și am inițiat-o… camera de luat vederi, presiunea momentului, sunt lucruri care pot să îți scape un pic din vedere… Cred că am dat suficient de multe detalii pe acest subiect”, a conchis Emanuel Soare, prefectul județului Argeș.
Cât privește subiectul pe care nu vrea Emanuel Soare să îl menționeze, acesta se referă la „enumerarea perioadelor asimilate în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010”.
Material realizat de Alex Vlaicu

Click AICI pentru a vizualiza documentele

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea