Din cauza pestei porcine, peste 100.000 de porci au fost omorâți la cele mai importante ferme din Argeș

# Macro Suin - despăgubiri de 27,4 milioane lei, iar DanBred - de 67,4 milioane lei

Un număr de 102.241 de porci din patru exploatații comerciale din Argeș, una a societății Macro Suin din Costești și trei de la grupul de ferme DanBred din Slobozia, au fost sacrificați și îngropați din cauza pestei porcine africane. Cu toate acestea veștile de la cele două firme din Argeș sunt pozitive, ambele dorind să repopuleze fermele după ridicarea restricțiilor.
În luna februarie a fost confirmată pesta porcină atât la ferma Macro Suin cât și la cea de-a treia societate comercială a grupului DanBred, alte două exploatații din Slobozia fiind confirmate încă de la sfârșitul anului trecut. La Macro Suin au fost sacrificați și îngropați în jur de 26.000 de porci, în timp ce la DanBred, la cea de-a treia fermă, peste 47.000 de porci.

Directorul DSVSA Argeș: „Dosarele au fost aprobate”

Recent, Comisia de evaluare, constituită prin decizia prefectului județului Argeș, a stabilit suma la care se ridică despăgubirile pentru cele două firme. Macro Suin Costești va primi 27.449.023 lei, în timp ce DanBred, pentru a treie fermă, va primi suma de 46.093.702 lei. Urmează solicitarea banilor de la ANSVSA pentru plata despăgubirilor.
„Dosarele au fost aprobate. Acum se solicită bani de la Autoritate pentru plata despăgubirilor. Termenul este de 90 de zile de la data depunerii documentației. La firma de la Costești pentru cei 25.730 de porci sacrificați, plus alte pagube colaterale(furaje aflate pe stoc, carnea carea ieșit din abatorizare, peste care s-a pus sechestru și s-a distrus) au fost stabilite despăgubiri în valoare de 27.449.023 lei. În dosarul de la societatea din Slobozia pentru cei 47.226 de porci sacrificați, plus alte pagube colaterale (materii prime, furaje), suma stabilită pentru despăgubiri este de 46.093.702 lei, ne-a precizat Sorin Sorescu, directorul Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.

În trei ferme ale grupului DanBred au fost sacrificați 76.511 porci

Reamintim că, la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie 2019, pesta porcină a făcut ravagii și la primele două ferme ale celor de la DanBred. Din prima fermă au fost uciși și îngropați 20.140 de porci, iar din cea de a doua 9.145 de porci. În cele din urmă, grupul DanBred a primit despăgubiri de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în valoare totală de 21.348.092,84 lei (dintre care despăgubiri pentru porci –  21.249.168 lei și pentru furaje – 98.924,84 lei). Dacă adăugăm și ultima sumă care urmează să îi fie plătită investitorului de la Slobozia, acesta va primi pentru 76.511 porci sacrificați (plus alte pagube colaterale) suma de 67.441.794,84 lei.

În octombrie ar putea fi repopulată ferma de la Costești

La jumătatea lunii aprilie se ridică restricțiile pentru cele două ferme, de la Costești și Slobozia, care au fost confirmate cu pestă porcină. De asemenea, acestea ar putea fi repopulate în luna octombrie, atunci când se împlinesc 6 luni de la stingerea focarelor din zonă. „ Acolo se continuă măsurile de curățire, dezinfecție și undeva la jumătatea lunii aprilie, în urma anchetelor desfășurate de noi acolo, se vor ridica măsurile de restricție și se stinge focarul de boală. Iar repopularea se face după 6 luni de la stingerea focarului”, ne-a mai precizat directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu.
De asemenea, activitatea ar putea fi reluată mai devreme la celelelate două ferme ale societății DanBred, care au fost infectate cu virusul pestei porcine africane la sfârșitul anului 2019. Conform informațiilor furnizate de reprezentanții DSVSA Argeș, aici repopulările pot începe încă de la începutul lunii mai.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea