Din ciclul: “La pomul lăudat să nu te duci cu sacul...” S.C. Penexport din Miceşti lucrează în condiţii improprii

România e ţara tuturor posibilităţilor şi cum Argeşul nostru mult iubit e inclus în spaţiul Carpato-Dunăreano-Pontic, nu face rabat de la regulă. Iată deci că principiul “las-o bă că merge aşa” e frate cu românul, cu argeşeanul şi, în speţă, cu orice om cu spirit de fentat regulile. De curând, am descoperit o societate, în Miceşti, specializată în achiziţia, prelucrarea şi exportul fructelor de pădure, plantelor medicinale şi al celor aromatice.
De reţiut că SC. Penexport SRL. se recomandă ca o firmă mixtă, româno-germană. Până aici, toate bune şi frumoase. Ce te faci însă dacă descoperi că drumul plantelor din pădurile României către Europa apuseană nu se desfăşoară pe căi ecologice aşa cum se laudă societatea, ci în condiţii neigenice, greu de imaginat pentru secolul XXI?

Lăzi cu urzici “depozitate” pe jos...

Potrivit www.penexport.ro, agentul economic se laudă cam aşa: “Firma noastră urmăreşte pas cu pas drumul parcurs de produse, de la culegerea lor până la ambalarea şi exportul acestora, în general obţinerea de produse ecologice, care corespund normelor ecologice în vigoare la nivel mondial – reglementarea EU 2092/ 91 NOP – Programul Ecologic Naţional / USDA. “ Nu mică ne-a fost surpriza să constatăm că societatea îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii. Câteva lăzi cu urzici erau puse la uscat, pe jos, lângă roţile camioanelor. Nici plantele medicinale n-au avut o soartă mai bună, acestea fiind “depozitate” direct pe asfalt, fără a mai fi aşezate în vreo cutie, ladă sau orice alt recipient. Priveliştea era dezolantă şi mai că ne-a apucat mila faţă de bieţii nemţi care consumă ceauri “made in Romania” produse de SC. Penexport SRL. Unde o fi respectarea normelor ecologice, nu ştim. Cert e că agenţii economici au aderat la soluţii mai jalnice decât cele folosite în vremuri demult apuse de către ţăranii care pregăteau plante medicinale pentru iarnă. N-am aflat însă, dacă nu cumva, şi prin magazinele autohtone se comercializează produse fabricate la societatea din Miceşti.

La controlul din martie – societatea a ieşit basma curată

Iniţial, perspectiva Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş a fost pacifistă la adresa agentului economic. După cum ne-a spus Ana Stan, directorul executiv adjunct al instituţiei, cel mai recent control realizat la sediul SC. Penexport SRL a avut loc în luna martie. Atunci totul a fost în regulă astfel că şefei adjuncte a DSVSA Argeş i-a venit greu să creadă că ceea ce i-am semnalat, cu privire la depozitarea plantelor, este adevărat. După cum ne-a declarat: “O parte dintre produse le aduc din Rep. Moldova, în saci, în tiruri, sunt analizate uneori şi la Vamă şi le mai analizăm şi noi. Au analize frecvent făcute la produsele pe care le aduc de afară. Ceea ce primesc din ţară, intră de asemenea sub incidenţa programului de control. Într-adevăr este o prelucrare primară, nu toate sunt la standarde europene în ziua de astăzi, produsul respectiv nu este gata pentru consum, el urmează să fie prelucrat atunci când se consumă. Ca şi uscare probabil au o metodă de uscare la temperatura mediului ambiental, trebuie să fie un pic mai umbră, şi probabil că respectă nişte condiţii.” Atitudinea directorului Ana Stan  s-a schimbat după ce a văzut fotografiile pe care i le-am pus la dispoziţie. Replica? “Nu e în regulă. Atunci când am fost noi să-i controlăm, nu făceau aşa ceva. Sunt în culpă dacă au făcut asta.”  ANCA ITTU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea