Stadiul dosarelor din lotul proxeneților de lux din Câmpulung

# Câştigurile obţinute au fost estimate la circa trei milioane de euro # Două condamnări cu executare, treisprezece cu suspendare și o achitare # Alți 8 inculpați urmează să-și afle sentința. În martie a fost trimis în judecată ultimul dosar # Cea mai mare pedeapsă primită a fost de 4 ani și 4 luni închisoare cu executare

Cinci bărbați, din Câmpulung, au fost condamnați definitiv de Curtea de Apel Pitești, pe 30 martie,  pentru proxenetism și spălare de bani. Inculpații fac parte din grupul de persoane săltate de mascaţi în urma percheziţiilor de amploare care au avut loc în octombrie 2016, în oraşul de la poalele Mateiaşului. Reamintim că 25 de bărbați au fost cercetați în acest mega dosar, 24 dintre ei fiind trimiși până în prezent în judecată. Anchetatorii au constatat că proxeneţii ar fi dus ”la produs” în ultimul deceniu nu mai puţin de 80 de tinere. Câştigurile obţinute au fost estimate la circa trei milioane de euro. Cu toate că acuzațiile erau unele grave, doar doi inculpați au fost condamnați la închisoare cu executare, pedeapsa cea mai mare fiind de 4 ani și 4 luni . Au fost 13 inculpați care au primit doar pedepse cu suspendare. A existat și un inculpat care a fost achitat de judecători. Mai sunt 8 inculpați care au fost trimiși în judecată, procesul acestora fiind în curs de soluționare. În cele ce urmează, vă prezentăm stadiul dosarelor proxeneților din lotul de la Câmpulung.

Unul cu executare și patru cu suspendare

Pe 30 martie 2020, Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat în două astfel de dosare. În una dintre cauze, un inculpat a primit o pedeapsă cu executare, iar celălalt cu suspendare. Petre Pîrlici a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, fiindu-i respins apelul de magistrații Curții de Apel Pitești. Bărbatul a fost încarcerat la penitenciar chiar în ziua condamnării. În schimb, instanța a fost mult mai blândă față de Valentin Rădulescu. Deși în primă instanță acesta a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, Curtea de Apel Piteşti i-a admis apelul și  i-a redus pedeapsa aplicată iniţial de Tribunalul Argeş. Rădulescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, fiind dispus un termen de supraveghere de 4 ani. Curtea de Apel Pitești a menținut restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, iar celor doi inculpați le-au fost confiscate mai multe mașini și sume de bani, după cum urmează:
- „autoturism Volkswagen Touareg 7P... an de fabricație 2012, aparținând inculpatului Pîrlici Petre Bogdan;
- autoturism Ford Mondeo... an de fabricație 2007, înmatriculat pe numele inculpatului Pîrlici Petre Bogdan;
- autoturism Audi A4... an de fabricație 2010, aparținând inculpatului Rădulescu Valentin;
- suma de 1.075 euro aparținând inculpatului Radulescu Valentin ce a fost consemnata la dispoziţia organelor judiciare pe numele inculpatului;
- de la inculpatul Pîrlici Petre Bogdan suma de bani reprezentând diferenţa dintre valoarea bunurilor sechestrate şi sumele de 64.639 euro, 14.608 lei şi 9009 CHF”, se arată în sentința Tribunalului Argeș.
Tot pe 30 martie, judecătorii Curții de Apel Pitești au dat sentința într-un alt dosar de proxenetism și spălare de bani. Toți cei trei inculpați au fost condamnați la închisoare cu suspendare, deși în primă instanță primiseră cu executare. În februarie 2019, Tribunalul Argeș i-a condamnat pe Bogdan Constantin Stroe la 4 ani şi 7 luni de puşcărie, Ionuţ Alexandru Gaşcu -  4 ani şi 3 luni de închisoare, iar Bogdan Andrei Bădulici - 5 ani de închisoare, toţi în regim privativ de libertate. Inculpații au contestat decizia, iar la Curtea de Apel Pitești s-a luat o hotărâre surprinzătoare. Față de niciunul dintre inculpați nu s-a menținut pedeapsa privativă de libertate.  În cele din urmă, Bogdan Constantin Stroe s-a ales cu 3 ani de închisoare, cu suspendare, având un termen de supraveghere de 4 ani; Ionuţ Alexandru Gaşcu- 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare, având un termen de supraveghere de 4 ani;  Bogdan Andrei Bădulici - 3 ani închisoare si 4050 lei amendă penală, fiind dispusă suspendarea executării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 4 ani. Față de inculpați, instanța a dispus confiscarea specială, în folosul statului, a unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, precum şi a unor sume de bani:
- apartament situat în Câmpulung..., înscris pe numele lui Stroe Constantin și Stroe C.
- autoturism marca MERCEDES-BENZ E 200 CDI 211 U00LK0, fabricaţie 2007, culoare alb, înscris pe numele Stroe Constantin;
- suma de 2300 euro, ridicată de la inculpatul Stroe Bogdan Constantin, consemnată la dispoziţia organelor judiciare pe numele inculpatului;
- autoturism marca Audi model Q7, înmatriculat în Bulgaria..., fabricaţie 2008, aparţinând inculpatului Gaşcu Ionuţ Alexandru;
- autoturism marca Mini Cooper R50... aparţinând inculpatului Gaşcu Ionuţ Alexandru;
- apartament situat în Câmpulung..., proprietatea inculpatului Badulici Bogdan Andrei,
- autoturism marca AUDI A8L 4H GCDSBQ1, fabricaţie 2011, (...) aparţinând inculpatului Bădulici Bogdan Andrei;
- sumă reprezentând diferenţa dintre valoarea bunurilor sechestrate şi sumele de 81.238 euro şi 121.924 lei dobândite de inculpat.

Raia și Lăcătuș - la rejudecare

La Tribunalul Argeș se află în rejudecare dosarul în care inculpații Petru Raia, zis „Inu”, și Eusebi Samir Lăcătuș sunt acuzați de proxenetism și spălare de bani. Deși au fost condamnați în primă instanță la închisoare cu executare (Petru Raia - 5 ani de închisoare și Eusebi Samir Lăcătuș - 3 ani și 8 luni), la apel instanța a decis rejudecarea, pe motivul că „judecarea cauzei la acea instanţă a avut loc în lipsa unei părţi nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, invocată de acea parte”. Astfel, procesul a fost  reluat la instanța de fond, respectiv Tribunalul Argeș, următorul termen de judecată fiind stabilit pe 29 aprilie.

Alți trei inculpați - trimiși în judecată la începutul lunii martie

După mai bine de trei ani de la perchezițiile din toamna anului 2016, alți trei inculpați din lotul de proxeneți din Câmpulung au fost trimiși în judecată. Este vorba despre Florin Oprea, Cristian Preda și Viorel Dâmbu. Dosarul a fost înregistrat pe 11 martie pe rolul Tribunalului Argeș. Nici nu a început judecarea cauzei că un magistrat a și depus cerere de abținere: „Admite cererea de abţinere formulată de dna judecător Neacşa Ioana Mihaela în ceea ce priveşte soluţionarea cauzelor cu nr. 1798/109/2020 şi 1798/109/2010/a1 şi dispune trimiterea cauzei la registratură spre repartizare aleatorie”, se arată într-o încheiere a Tribunalului Argeș.

Trimiși în judecată în ianuarie 2019, primul termen, pe fond, pe 4 mai 2020

Un alt dosar, în care sunt implicați trei inculpați din lotul proxeneților de la Câmpulung, a fost trimis în judecată în ianuarie 2019. Procesul se judecă la Judecătoria Câmpulung, cei trei inculpați fiind Oltean Marta Nicolae Sorin, Georgian Robert Lungeanu și Florin Lungu. Deși dosarul a fost trimis în judecată de mai bine de un an, cauza a ieșit din camera preliminară abia în februarie 2020. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 4 mai.

O achitare, o condamnare cu suspendare și una cu executare, dar după rejudecare

Încă din februarie 2017, pe rolul Judecătoriei Câmpulung a fost înregistrat un dosar în care erau cercetați pentru proxenetism trei câmpulungeni: Ionuț Cătălin Bejan, Cezar Marius Nicolae Dragnea și Eduard Mihai Lică. Față de Lică s-a disjuns cauza, fiind judecat într-un alt dosar, pe rolul aceleași instanțe. În cele din urmă, Judecătoria Câmpulung decide, în primă instanță, ca Ionuț Cătălin Beja și Eduard Mihai Lică să fie achitați. În schimb, inculpatul Cezar Dragnea a fost condamnat la 4 ani de închisoare. În urma contestației, în martie 2018, Curtea de Apel Pitești a admis cererea lui Dragnea și îi reduce pedeapsa principală aplicată de la 4 ani închisoare, la 3 ani închisoare, cu suspendare, cu un termen de suprveghere de 4 ani. Instanța a dispus față de inculpat și confiscarea specială a sumei de 30.000 euro, sumă ce ar fi fost obţinută prin săvârşirea infracţiunii de proxenetism. De asemenea, față de Bejan instanța a menținut achitarea. Nu același noroc a avut Eduard Mihai Lică, care  a trecut de la agonie la extaz, iar apoi de la extaz la agonie, pe parcursul a doi ani. După ce a fost achitat, în 2017, de instanța de fond, a fost condamnat, la apel, la 2 ani și 6 luni de închisoare, fiind încarcerat. După exact 6 luni de arest, inculpatul a primit o veste bună de la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința sa fiind casată iar cauza retrimisă spre rejudecare la instanţa învestită cu soluţionarea apelului, respectiv Curtea de Apel Pitești. După 10 luni de la eliberare, inculpatul a fost din nou încarcerat în 2019, instanța menținându-și sentința, fiind scoasă din durata pedepsei închisorii doar perioada deja executată.

Au fost încheiate opt acorduri de recunoaștere a vinovăției

Opt inculpați  din lotul proxeneților din oraşul de la poalele Mateiaşului au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung sau Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Inculpații au primit condamnări cu suspendarea executării pedepsei și li s-au confiscat averile, după cum urmează:
Cosmin Ionuț Năstăsoiu a fost condamnat de Curtea de Apel Pitești, la sfârșitul lunii octombrie 2019, la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de 2 ani. De asemenea, instanța a confiscat de la acesta suma de 20.000 de euro.
Claudius Dumitrescu a fost condamnat la 1 an şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiuni de proxenetism în formă continuată. A fost suspendată executarea pedepsei sub supraveghere pe o durată de 2 ani. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost admis de Judecătoria Câmpulung, în martie 2019. Instanța a dispus și măsura confiscării speciale a sumei de 20.000 euro obţinută de inculpat prin săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, precum şi a unui autoturismu marca Mitsubishi.
Mihail Claudiu Enache și Mihai Răzvan Badiu au primit câte o pedeapsă de 1 an și 10 luni închisoare, fiind suspendată executarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de 2 ani. Acordul de recunoaștere a fost admis de Judecătoria Câmpulung în iunie 2018. Instanța a dispus și confiscarea specială a sumei de 10.000 de euro de la inculpatul Enache, respectiv a sumei de 1650 de euro şi a unui autoturism marca Mercedes Benz CLS 350, de la Mihai Badiu.
Frații Ionuț Adrian Preda și Marian Bogdan Preda au fost condamnați pentru proxenetism  la 1 an și 10 luni de închisoare, su suspendare, cu un termen de supraveghere de 2 ani. Acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost admise de Judecătoria Câmpulung în decembrie 2017. Față de Ionuț Preda a fost dispusă confiscarea sumei de 18.500 euro. În schimb față de fratele său, instanța dispune confiscarea specială a sumei de 7000 euro reprezentând „suma obţinută de inculpat din prostituarea soţiei sale”, se arată în soluția instanței.
Frații Robert Mădălin Costea și Alexandru Florin Costea au fost condamnați la 3 ani închisoare, dispunându-se suspendarea executării pedepsei lor sub supraveghere, fiind stabilit un termen de supraveghere de 4 ani. Tribunalul Argeș a admis acordurile de recunoaştere a vinovăţiei în iunie 2017. Inculpații au fost condamnați pentru săvârşirea infracţiunilor de proxenetism în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată aflate în concurs real. Lui Alexandru Costea instanța i-a dispus confiscarea specială a sumei de 10.600 euro și a autoturismului Audi A8, 3.0 TDI, iar fratelui său, Mădălin Costea, suma de 10.000 euro și un autoturism Mercedes E classe 350.
Toți inculpații condamnați la pedepse cu suspendare au primit 120 de zile de muncă în folosul comunității pentru „a-și spăla păcatele”.
Potrivit anchetatorilor,  80 de tinere au fost exploatate sexual, în perioada 2008 – 2016, pe piaţa prostituţiei din Olanda, Franţa, Germania, Spania şi Belgia. Dosarul a luat naștere în octombrie 2016 când  poliţişti de la Poliţia municipiului Câmpulung şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, au efectuat 43 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Câmpulung şi a comunelor Bughea de Sus, Lereşti şi Poienarii de Muscel, la locuinţele unor alte persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de proxenetism.  Prejudiciul era estimat de anchetatori la trei milioane euro, bani produşi de fete din practicarea sexului tarifat. Întreaga „afacere” a ieşit la iveală după ce o parte dintre tinere au depus plângere împotriva proxeneţilor.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea