Dosarele penale din Argeș ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19

# Cazul doctorului Felix Sârboiu de la Spitalul Județean Argeș. Dosarul a fost preluat de Parchetul Tribunalului Argeș # Dosar de abuz în serviciu la o unitate spitalicească din Argeș # Plângere penală împotriva unor polițiști din Pitești. Sunt acuzați că ar fi contribuit la răspândirea coronavirusului # Cercetat penal după ce a scuipat o persoană în parcarea unui supermarket # Le-au prezentat polițiștilor adeverințe false de angajator

Încă din luna martie, la nivelul unităților de Parchet din județul Argeș au fost înregistrate mai multe dosare penale ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a răspândirii infectării cu COVID-19.

 

Astfel, procurorii argeșeni desfășoară cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor, abuz în serviciu, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată sau pentru uz de  fals. În cele ce urmează vă prezentăm cauzele înregistrate la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești,  în mod cronologic.

S-au bătut într-un centru de carantină din Piteşti

Pe 20 martie, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești a fost înregistrat un prim astfel de dosar penal în care se efectuau cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicrea combaterii bolilor. Trei bărbaţi s-au bătut într-un centru de carantină din Piteşti. Agresorii au fost amendaţi şi au devenit cercetaţi penal din cauză că au încălcat măsurile de prevenire şi au ieşit din camere. „În data de 17.03.2020, în jurul orei 21.20, trei persoane care se aflau carantinate într-un imobil situat pe raza municipiului Pitești, ar fi fost implicate într-o altercație, împrejurare în care aceștia ar fi părăsit camerele în care erau cazați, activitate care ar putea avea ca efect eventuala răspândire a unei boli infectocontagioase, întrucât prin acțiunea de părăsire a acestor camere au fost nerespectate măsurile dispuse pentru prevenirea răspândirii acestei boli. Din verificările efectuate a rezultat că niciuna dintre cele trei persoane nu au părăsit imobilul în care erau cazați, lucrătorii IJJ Argeș care asigurau paza intervenind pentru aplanarea stării conflictuale”, informează Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

A chemat electricianul în locuință deși se afla în izolare la domiciliu

Un dosar de zădărnirea combaterii bolilor a fost înregistrat pe 23 martie pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș. Cel de-al doilea dosar penal vizează doi bărbați din comuna Sălătrucu. Unul dintre ei se afla în izolare la domiciliu și a primit în vizită un prieten deși știa că îi este interzis. „La data de 17.03.2020, M.M. a primit în locuința sa pe P.N. din aceeași localitate, comuna Sălătrucu, în vederea efectuării unor lucrări de reparații a instalației electrice, deși făptuitorul a revenit la domiciliu la data de 17.03.2020 din Franța, țară care se află în zona cu risc moderat de transmitere a virusului COVID-19, acesta având obligația intrării în autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, aspect ce i-a fost comunicat de către organele de poliție în aceeași zi, anterior primirii în gospodărie a electricianului”, informează Parchetul Judecătoriei Curtea de Argeș.

Nu a respectat măsura izolării la domiciliu. A fost găsit de polițiști plimbându-se prin comună

Un dosar similar a fost înregistrat pe 24 martie pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, privind un bărbat, domiciliat în comuna  argeșeană Cetățeni. Acesta nu a respectat măsura izolării la domiciliu.
„În data de 14.03.2020 aceasta s-a întors în România dintr-o zonă de risc cu infectare cu noul coronavirus (COVID-19) – respectiv Austria-Viena, motiv pentru care în contextul măsurilor de excepție luate de autoritățile române pentru prevenirea răspândirii acestei boli infectocontagioase, persoana în cauză a fost izolată la domiciliu cu interdicția de a nu părăsi locația în care a fost plasată, fără aprobarea organelor competente, însă contrar acestor obligații impuse, a încălcat măsurile luate, în data de 24.03.2020, părăsind locuința de domiciliu fără vreun motiv întemeiat și fiind depistat de către organele de poliție pe raza localității Cetățeni”.

S-a plimbat prin Curtea de Argeș deși trebuia să fie în izolare la domiciliu

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, la data de 25 martie, s-a înregistrat un nou dosar de zădărnicirea combaterii bolilor. O persoană din comuna Băiculești nu a respectat măsura izolării la domiciliu. S-a constatat că „P.R. a revenit în țară din Germania în data de 22.02.2020, nu a respectat măsurile privind prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, prezentând risc de răspândire a virusului COVID-19 întrucât în data de 23.03.2020 acesta a părăsit domiciliul din comuna Băiculești și s-a deplasat în municipiul Curtea de Argeș”, informează Parchetul Judecătoriei Curtea de Argeș.

Confirmată cu COVID-19 după ce s-a plimbat prin oraș timp de o săptămână deși trebuia să stea în izolare

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș au fost sesizati si au deschis un dosar penal, pe data de 25 martie, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Vizată este soția unui director de instituție publică din Curtea de Argeș, care după ce s-a întors din Anglia nu a respectat, timp de o săptămână, măsura izolării la domiciliu. În loc să stea acasă a plecat la cumpărături prin Curtea de Argeș. Ulterior, aceasta a fost depistată cu noul coronavirus. „O persoană, deși a revenit în țară din Anglia în data de 14.03.2020, în perioada 14-21.03.2020 nu a respectat măsurile privind prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, prezentând risc de răspândire a virusului COVID-19, cu care a fost diagnosticată în data de 22.03.2020, prin aceea că a locuit cu soțul său, s-a întâlnit cu diferite persoane și a efectuat cumpărături pe raza municipiului Curtea de Argeș”, arată procurorii.

A spus că se duce la muncă, dar de fapt vizita o persoană aflată în izolare

Pe 31 martie era înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești un dosar în care se efectuau cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații. „În data de 30.03.2020, o persoană ar fi prezentat lucrătorilor de poliție o declarație pe proprie răspundere în cuprinsul căreia ar fi consemnat, în mod necorespunzător adevărului, faptul că s-a deplasat în interes profesional, acesta deplasându-se în vizită la o persoană venită din străinătate și autoizolată la domiciliu, în contextul existenței unui risc de infectare cu COVID 19”, arată procurorii.

Plângere împotriva unei persoane care repara TIR-uri fără să respecte măsurile igienico-sanitare

Un alt dosar în care ser fac cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost înregistrat pe 6 aprilie pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Era sesizat faptul că „o persoană ar desfășura activități de reparații autocamioane tip TIR și că ar intra în contact cu șoferii care efectuează transport de mărfuri în străinătate, fără a respecta măsurile igienico-sanitare, existând riscul de răspândire a virusului COVID-19”, informează Parchetul Judecătoriei Pitești.

Dosar de abuz în serviciu la o unitate spitalicească din Argeș

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis un dosar penal, la data de 10 aprilie, sub acuzaţia de zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu. Personalul medical al unui spital din Argeș este suspectat că nu a internat pacienți confirmați cu COVID-19, iar conducerea că nu a luat măsuri pentru primirea pacienților cu coronavirus. Procurorii arată că personalul medical ”nu ar fi dispus internarea sau testarea a doi pacienți care prezentau simptomatologia infectării cu COVID-19, activitate prin care s-ar fi încălcat, printre altele, dispozițiile legii nr. 46/2003 și care ar putea avea ca urmare răspândirea SARS-CoV-2”. De asemenea, la nivelul unei unități medicale nu s-au luat măsuri în vederea desfășurării activității ca unitate spitalicească cu paturi SARS-Cov-2/COVID 19 cu comorbidități, fiind astfel nerespectate măsurile dispuse pentru prevenirea combaterii SARS-Co V-2”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Plângere penală împotriva unor polițiști din Pitești. Sunt acuzați că ar fi contribuit la răspândirea coronavirusului

Poliţiştii piteşteni care au audiat nişte martori într-un dosar penal s-au ales la rândul lor cu plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Agenții sunt acuzați că ar fi contribuit la răspândirea coronavirusului în timpul unor audieri. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.
„La data de 10 aprilie 2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti a fost înregistrată sesizarea formulată de numitul C.M., reprezentând plângere împotriva actelor de urmărire penală, întemeiată pe dispoziţiile art. 336 din Codul de procedură penală, prin care se învedera faptul că se impune efectuarea de cercetări cu privire la comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul Penal, în legătură cu activitatea lucrătorilor de poliţie care au procedat la efectuarea de audieri într-un dosar penal. Autorul sesizării solicită testarea martorilor audiaţi în dosarul sus-menţionat, pentru a se vedea dacă au fost infectaţi sau nu cu virusul COVID-19 (coronavirus), fiind menţionată perioada 12.03.2020-16.03.2020. Sesizarea a făcut obiectul dosarului penal nr. 1914/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești. Potrivit procurorilor, prin ordonanţa din data de 13 aprilie 2020, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, s-a dispus preluarea dosarului penal nr. 1914/P/2020 la această din urmă unitate de parchet, , cercetările urmând a fi continuate în dosarul penal nr. 283/P/2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, nou înregistrat.

Minoră din Argeş, cu simptome de COVID-19, dosar penal pentru fals în declaraţii

A fost întocmit un dosar penal pentru fals în declarații, după ce o minoră de 15 ani, din Micești, s-a prezentat la Spitalul de Pediatrie Pitești, cu simptome asociate îmbolnăvirii cu virusul COVID-19. Aceasta a declarat inițial că nu a venit din străinătate și că nu are cunoștințe care să fi venit de curând din altă țară. În urma verificărilor s-a stabilit că părinții acesteia se aflau în izolare la domiciliu. Drept urmare, pe 13 aprilie, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, a fost înregistrat un dosar penal pentru fals în declarații „În data de 13.04.2020, cu ocazia efectuării unor investigații în cadrul unui spital, pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu SARS-CoV-2, un pacient ar fi declarat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la lipsa unor ontacte cu persoane care ar putea avea această boală infectocontagioasă, în condițiile în care față de mai multe rude cu care aceasta locuia, autoritățile luaseră în data de 10.04.2020 măsura izolării la domiciliu”, arată procurorii.

Argeșean - cercetat penal, după ce a scuipat o persoană în parcarea unui supermarket

Un bărbat din judeţul Argeş este cercetat penal după ce a scuipat o altă persoană în timpul unui conflict izbucnit în parcarea unui supermarket din Curtea de Argeș. Dosarul, în care se fac cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a fost înregistrat pe 14 aprilie pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș. Procurorii arată că: „Numitul O.M., aflat în parcarea supermarketului LIDL din mun. Curtea de Argeș, nu a respectat măsurile de prevenție privind răspândirea virusului COVID-19, s-a apropiat și l-a scuipat în față pe numitul D.M.D.”.

Dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce a încercat să ia legătura cu propriul copil

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoriei Curtea de Argeș a fost înregistrat la data de 14 aprilie un dosar, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Potrivit procurorilor: „La data de 11.4.2020, numitul C.G., însoțit de fratele său, s-au deplasat la domiciliul numitei CGA în vederea exercitării dreptului la legături personale cu minora C.M., intenționând să o ia de la domiciliu și, întrucât făptuitorul este șofer și efectuează în această perioadă transport public de persoane, prin prezența sa nu a respectat măsurile privind prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, prezentând risc de răspândire a virusului COVID-19.

Plângere penală împotriva fostului partener

Un alt dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor a fost înregistrat, pe 15 aprilie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești. Sesizarea penală a fost formulată de fostul partener al persoanei în cauză. „În esență s-a reținut faptul că fostul partener nu ar fi respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea SARS-CoV-2, activitate care ar putea avea ca urmare răspândirea unei asemenea boli, în condițiile în care acesta și un minor locuiesc cu o persoană care ar fi efectuat în calitate de conducător auto activități de transport international de mărfuri pe ruta România-Franța”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

Cazul doctorului Felix Sârboiu de la Spitalul Județean Argeș. Dosarul a fost preluat de Parchetul Tribunalului Argeș

Procurorii Parchetului Judecătoriei Pitești au deschis, pe 15 aprilie, un dosar de cercetare penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor în cazul unui medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, care nu ar fi respectat măsurile preventive, deşi prezenta simptome specifice infectării cu noul coronavirus.  „În esență, s-a reținut faptul că un angajat al unei unități medicale, deși prezenta simptomatologia specifică diagnosticului COVID 19, nu ar fi respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea SARS-CoV-2, în condițiile în care ar fi putut efectua testare Real-Time PCR, activitate care ar putea avea ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, se arată într-un comunicat emis de Parchetul Judecătoriei Pitești.
Este vorba despre chirurgul Felix Sârboiu de la Spitalul Judeţean Argeş, care a fost confirmat pozitiv cu COVID-19 și care ar fi îmbolnăvit nu mai puțin de 20 de persoane, dintre care mai mult de jumătate erau cadre medicale. Dosarul a fost preluat pentru continuarea cercetărilor de Parchetul Tribunalului Argeș.

S-a dat drept salariat al unei societăți folosind o adeverință falsificată

De asemenea, pe 15 aprilie, la Parchetul Judecătoriei Pitești a fost înregistrat un dosar de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de  fals. Un argeșean s-a dat drept angajat al unei societăți comerciale folosind un document falsificat. Acesta a fost depistat de polițiști în trafic.  „În esență s-a reținut faptul că în seara zilei de 14 aprilie, cu ocazia verificărilor efectuate de  către lucrătorii IPJ Argeș –Poliția municipiului Pitești – Biroului Rutier cu privire la respectarea dispozițiilor ordonanțelor militare, pentru a-și justifica deplasarea, un conducător auto ar fi folosit un înscris falsificat, cunoscând caracterul fals al acestuia, respectiv o adeverință care atesta în mod nereal calitatea acestuia de salariat al unei societăți comerciale, precum și faptul că activitatea pe care persoana în cauză o desfășoară în cadrul acestei entități este esențială pentru activitatea desfășurată și nu poate fi organizată sub formă de telemuncă. De asemenea, organele de poliție s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări pentru a se stabili împrejurările în care a fost falsificată adeverința folosită de către conducătorul auto”, arată procurorii.

Le-au prezentat polițiștilor adeverințe false de angajator

Mai multe persoane, oprite în trafic de polițiștii argeșeni, le-au prezentat acestora adeverințe false de angajator. Ca urmare a acestui lucru, pe 15 aprilie, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, a fost înregistrat un dosar de fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. „Din cuprinsul sesizării rezultă că la 13.04.2020, orele 19:15, cu ocazia efectuării unei activități de control, în contextul prevenirii epidemiei de COVID-19, polițiștilor aflați în filtru le-au fost prezentate de către persoanele aflate într-un autoturism marca Peugeot , adeverințe eliberate de către o societate, din care rezulta că sunt salariați ai acesteia, iar în urma verificărilor s-a constatat că datele menționate în adeverințe nu sunt reale, deoarece una dintre persoane figurează suspendată din activitate iar o alta nu figurează ca fiind angajată a societății”, arată procurorii.

S-a ales cu dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce și-a scuipat vecinul

Pe 12 aprilie, poliţiştii argeşeni au intervenit pentru aplanarea unui conflict, după ce un bărbat, băut fiind, s-a luat la ceartă cu vecinii. Bărbatul, aflat în izolare la domiciliu, și-a scuipat și agresat vecinul. Având în vedere aceste aspecte, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Dosarul a fost înregistrat la Parchetul Judecătoriei Costești pe 16 aprilie. „La data de 12 aprilie o persoană față de care s-a dispus măsura autoizolării începând cu data de 31 martie, în urma unui conflict spontan, a ieșit din gospodărie și s-a deplasat până în fața gospodăriei învecinate, unde s-a manifestat recalcitrant față de persoana vătămată, scuipând-o și lovind-o în zona capului și a corpului”, arată procurorii.

Umblau cu adeverințe false asupra lor

Alte două dosare penale au fost întocmite de polițiștii argeșeni după ce s-a constatat că adeverințele prezentate la control erau false. Pe 26 aprilie s-a deschis un dosar pentru săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de fals. Polițiștii au depistat un tânăr de 21 de ani, care, pentru a-și justifica deplasarea, a prezentat o adeverință, iar în urma verificărilor s-a stabilit că acesta nu figurează ca angajat. Pe 29 aprilie a fost întocmit un nou dosar penal în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Un bărbat de 59 de ani a prezentat polițiștilor, la control, o adeverință,  iar în urma verificărilor s-a constatat că acesta nu figura cu contract de muncă activ.


Material realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea