Fostul şef al Gărzii Financiare Argeş, comisarul Aurel Stoian, a fost trimis în judecată de DNA

# Alături de acesta vor fi judecaţi şi un comisar debutant al Gărzii Financiare precum şi directorul unei firme din Topoloveni. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
STOIAN AUREL, fost director coordonator în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită, în formă continuată şi
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori de alte foloase necuvenite,
ALEXE MARIAN, director economic în cadrul S.C. M.G.C. INTERNAŢIONAL INVESTMENTS S.R.L. Topoloveni, judeţul Argeş, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată,
PÎRŞAN DANIELA-ELENA, comisar debutant în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Argeş, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori de alte foloase necuvenite.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2007 – ianuarie 2009, inculpatul Stoian Aurel a primit suma de 29.988 lei de la inculpatul Alexe Marian, reprezentat al SC VALAHIA 2002 SRL Topoloveni (actualmente MGC INTERNAŢIONAL INVESTMENTS SRL), pentru ca, în calitate de comisar şef al Gărzii Financiare – Secţia Argeş, să asigure protecţia activităţilor nelegale derulate în cadrul acestei firme prin anunţarea acţiunilor de control şi prin influenţarea subordonaţilor săi să întocmească acte de control favorabile.
De asemenea, în luna decembrie 2008, inculpatul Stoian Aurel, în calitate de comisar şef al Gărzii Financiare – Secţia Argeş şi de preşedinte al comisiei de examinare pentru concursul organizat în vederea ocupării funcţiilor de comisar debutant, a furnizat fără drept inculpatei Pîrşan Daniela–Elena subiectele pentru examen. Ca urmare, Pîrşan Daniela–Elena a câştigat concursul pentru ocuparea postului de comisar debutant.
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului Alexe Marian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Inculpatul Soian Aurel a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA în cursul lunii octombrie 2009 .
În rechizitoriul întocmit atunci, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 05 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008, inculpatul Stoian Aurel, în calitate de comisar şef al Gărzii Financiare – Secţia Argeş, a primit în mod repetat în tranşe lunare, cu titlu de mită de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, fie direct, fie prin intermediul inculpatului Pieca Gheorghiţă, suma de 43.000 lei, iar în perioada 13 iunie 2006 – 06 aprilie 2007 a primit bunuri de la SC PIC S.A. în sumă totală de 1.540,58 lei. Banii şi bunurile i-au fost remise inculpatului Stoian Aurel, pentru ca acesta, în calitate de comisar şef al Gărzii Financiare – Secţia Argeş, să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să protejeze interesele nelegale ale formelor controlate de Penescu Gheorghe Cornel.
De asemenea, în acelaşi scop, inculpatul Stoian Aurel a primit de la Penescu Gheorghe Cornel, la data de la 12 septembrie 2007, cu titlu de împrumut, suma de 30.000 lei, iar la 1 noiembrie 2008 suma de 10.000 lei, sume restituite parţial.
În perioada supusă verificării, urmare unui control efectuat, la solicitarea procurorilor, de către comisari ai Gărzii Financiare din cadrul Comisariatului General, a rezultat că reprezentanţii SC PIC S.A. au săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală creând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de aproximativ 1.000.000 euro. Cu toate acestea, în perioada respectivă, comisarii Gărzii Financiare Argeş aflaţi în subordinea inculpatului Stoian Aurel nu au descoperit nici o infracţiune, ci numai câteva contravenţii pe care le-au sancţionat cu amenzi modice.
În vederea protejării intereselor nelegale ale firmelor pe care le controlează, inculpatul Penescu Gheorghe îi plătea lunar suma de 2.000 lei inculpatului Stoian Aurel.
La data de 22 septembrie 2009, Tribunalul Argeş a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de inculpaţii Stoian Aurel şi Pieca Gheorghiţă.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea