Trei zile de scandaluri politice la Spitalul Județean Argeș

# Adriana Molfea: „Domnul Irimia a considerat că a fost penibil și ilegal că am revenit la serviciu. Dreptatea a fost de partea mea!”

Dan Manu versus Emanuel Soare sau cum să te joci cu sănătatea argeșenilor! Așa se poate intitula episodul politic petrecut săptămâna trecută în spațiul public argeșean, unde fiecare dintre cei menționați anterior au încercat să-și păstreze favoriții la conducerea Spitalului Județean Argeș, unii în mod abuziv, alții legal. Totul s-a derulat în „stare de alertă”, într-o perioadă în care numărul argeșenilor infectați cu COVID-19, mai ales în spitale, se află într-o continuă creștere. Și totuși, în cele din urmă, Ministerul Sănătății i-a dat dreptate lui Manu, în ciuda încercărilor prefectului și a liberalilor de a da vina pe conducerea Consiliului Județean pentru crearea de „blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești”.

 

Timp, de trei zile, 18-21 mai, s-a creat, însă, o situație inedită, care poate căpăta „nuanțe penale” după ce s-a constatat că Tiberiu Irimia și Gheorghe Frătoaica nu ar mai fi avut dreptul de a mai conduce unitatea medicală. Consiliul Județean Argeș anunță că „va analiza oportunitatea sesizării organelor în drept cu privire la faptele săvârșite de cei în cauză”.

Mai precis, în perioada 18-21 mai, Spitalul Județean a avut practic doi manageri, pe Tiberiu Irimia și pe Adriana Molfea, suspendată din funcție în perioada stării de urgență. Așa se face că luni, 18 mai, după ce s-a trecut la starea de alertă, Adriana Molfea a revenit la locul de muncă spre surprinderea doctorului Irimia, care susținea că tot el este manager, în urma unui ordin emis de Ministerul Sănătății. Doar că în urma intrării în vigoare a Legii nr. 55 (din 15 mai 2020) se menținea modalitatea de numire a persoanelor din sistemul sanitar de către autoritățile administrației publice locale Astfel, până la un răspuns oficial pe această temă, Tiberiu Irimia a rămas manager. În cele din urmă, s-a constatat că, pe parcursul celor trei zile, tot Molfea trebuia să fie manager. Acum urmează a se analiza dacă au fost semnate acte de fosta conducere interimară a Spitalului Județean, în perioada în care nu ar fi avut dreptul legal de a conduce.
„Cred că au semnat, dar nu pot să vă spun exact ce au semnat pentru că nu am apucat să văd toate hârtiile. Nu am avut când. Eu le-am spus de luni (18 mai - n. red.) că nu este în regulă, dar am fost «penibilă și ilegală», când le-am spus. Așa a declarat domnul Irimia, că gestul meu a fost penibil și ilegal că am venit luni la serviciu... Dreptatea a fost de partea mea. Asta este. Eu i-am spus că respectivele ordine nu mai pot fi aplicate pentru că nu mai au baza legală care să le permită să producă efecte juridice. Nu știu să vă spun ce au semnat. Dacă voi constata ceva voi sesiza organele în drept.”, ne-a precizat Adriana Molfea, actualul manager al SJU Pitești.
Menționăm că am încercat să-i luăm un punct de vedere și  doctorului Tiberiu Irimia, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Retrospectiva scandalului

Episodul 1. Lupta politică a debutat pe 18 mai atunci când CJ Argeș a emis mai multe dispoziții de numire în funcții de conducere la nivelul spitalelor argeșene ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 55 (din 15 mai 2020), în care se menținea modalitatea de numire, suspendare și eliberare din funcție, a persoanelor din sistemul sanitar, care ocupă funcții de conducere, de către autoritățile administrației publice locale, așa cum era reglementat înaintea instituirii stării de urgență.
„Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a emis următoarele dispoziții, cu aplicabilitate începând cu data de 18 mai 2020:
• Numirea doamnei ec. Vasilica Bărbulescu în funcția de director financiar - contabil interimar la Spitalul Orășenesc Regele Carol I Costești
• Numirea domnului dr. Tudor Ionescu în funcția de manager interimar la Spitalul de Pediatrie Pitești
• Numirea domnului dr. Gabriel Copciag în funcția de director medical interimar la Spitalul Județean de Urgență Pitești
• Numirea doamnei ec. Florina Isabela Din în funcția de director financiar - contabil interimar la Spitalul Județean de Urgență Pitești.
În ceea ce privește conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești, Ordinul de Ministru privind suspendarea doamnei Adriana Molfea din funcția de manager pe durata stării de alertă, emis în baza art. 21 din Ordonanța de urgență nr. 70/2020, a încetat să își producă efectele ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020. În consecință, doamna Adriana Molfea a revenit de drept în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Pitești, începând de astăzi, 18 mai 2020”, se arată într-un comunicat de presă emis de CJ Argeș. În aceeași zi, Spitalul Județean emitea un comunicat de presă în care se arăta că Tiberiu Irimia este în continuare managerul unității, în ciuda dispozițiilor emise de CJ Argeș.

Episodul 2. Numirile făcute de Dan Manu i-a nemulțumit pe Emanuel Soare -prefectul județului și pe liberalii argeșeni. „Conform OUG 70/14.05.2020, spitalele rămân în coordonarea Ministerului Sănătății, implicit abilitarea acestuia de a suspenda/numi manageri. În judetul Argeș, managerii care au ordin de numire pe perioada stării de alerta nu au niciun motiv să părăseasca locul de muncă. Așteptam dispozitiile de numire a noilor manageri de la CJ pentru a analiza legalitatea acestora și vom proceda conform legislației în vigoare. Alte acțiuni de numire au la bază anumite intrepretări ale legislației care vor putea fi clarificate de către alte instituții”, preciza prefectul Emanuel Soare, pe 19 mai.
În aceeași dată, PNL Argeș emitea un comunicat de presă în care îl acuza pe Dan Manu de numiri politice. Liberalii au uitat faptul că și ei au făcut același lucru, chiar în timpul stării de urgență, numind pe Irimia în fruntea SJU Pitești, în contextul în care acesta era chiar candidat intern al PNL la Primăria Pitești. „PSD Argeș și președintele Consilului Județean, Dan Manu se joacă cu sănătatea argeșenilor și, în ciuda ordinelor de ministru foarte clare, insistă să numească pe criterii politice manageri la conducerea spitalelor din județ doar pentru a-și satisface clientela politică. Altfel, nu ne explicăm ambiția șefului CJ Argeș de a menține în poziții de management oameni care și-au arătat doar obediența față de PSD și și-au dovedit incompetența la nivelul conducerii spitalelor. În situația dramatică generată de pandemia de COVID-19, PNL Argeș a susținut, în urmă cu o lună, înlocuirea de urgență a directorilor de spitale din Argeș cu noi manageri capabili, pregătiți să gestioneze o astfel de criză. Lucru care s-a și întâmplat, când prin ordin de ministru au fost numiți medici cu experiență precum Tiberiu Irimia, manager la Spitalul Județean de Urgență Pitești, Aron Andrei manager la Spitalul Municipal din Câmpulung, Bogdan Georgescu manager la Spitalul Municipal Curtea de Argeș. Tot prin ordin al ministrului Sănătății, în urmă cu câteva zile, mandatul noilor manageri a fost prelungit pe toată perioada stării de alertă. Noii manageri interimari au reușit, într-un timp scurt, să gestioneze corect pandemia de coronavirus și să lucreze în beneficiul și pentru sănătatea argeșenilor”, transmitea PNL Argeș.

Episodul 3. Având în vedere că în spațiul public au apărut neclarități generate de interpretarea în mod diferit a legii cu privire la numirile în funcții publice de conducere la nivelul unor unități sanitare  din județ, Consiliul Județean Argeș a trimis adresă la Ministerul Sănătății pentru a desluși de partea cărei „tabere” se află adevărul.

Episodul 4. CJ Argeș acuză „conducerea PNL a Spitalului Județean de Urgență Argeș” că au făcut un abuz. Dan Manu îi demite pe Tiberiu Irimia din funcție pe manager interimar Tiberiu Irimia și pe Gheorghe Frătoaica din cea de director medical. „Pentru conducerea PNL a Spitalului Județean de Urgență Argeș, legea este opțională, iar abuzul un lucru normal. În ultimele zile am avut parte atât de vid legislativ, cât și de contradicții legislative care au dat naștere unor interpretări cel puțin bizare din partea Instituției Prefectului și a celor numiți la conducerea spitalului județean, care nu mai vor să plece. Ca atare, în temeiul art 3^1 din Hotărârea 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă, președintele Consiliului Județean Argeș eliberează din funcție pe managerul interimar Tiberiu Irimia și pe directorul medical Gheorghe Frătoaica. «I-am eliberat din funcție chiar dacă nu eu i-am numit acolo, oricât de ciudat ar suna. Rămâne totuși un semn de întrebare pentru perioada 18 mai – 21 mai. În viață totul are o limită! Am așteptat din bun simț, din colegialitate și în special din respect față de salariații Spitalului Județean de Urgență Argeș și față de pacienți ca ei să înțeleagă că Spitalul Județean de Urgență Argeș trebuie respectat, protejat și trebuie să funcționeze. Din păcate așteptările au fost în van» - președinte Consiliul Județean Argeș, dr. Constantin Dan Manu”, se arată într-un comunicat emis de CJ Argeș, pe 21 mai.

Episodul 5. Prefectul județului susține că CJ Argeș a creat „blocaje, neliniște și incertitudine” în Spitalul Județean de Urgență Pitești. „Președintele Consiliului Județean Argeș s-a grăbit să înlocuiască managerii/directorii interimari încă din data de 18 mai 2020, fără să aibă un cadru legal în acest sens și fără a ține cont de performanța managerială. Managerii și directorii au fost numiți în funcții prin ordin al ministrului Sănătății, în timpul stării de urgență, ordinul fiind prelungit și în perioada stării de alertă, pe 15 mai. Ei puteau fi înlocuiți abia în data de 20 mai, când a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea nr. 5, emisă de Parlamentul României, prin care autorităţile publice locale au preluat din nou atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în unitățile sanitare din subordine. Prin graba nejustificată, decizia Consiliului Județean Argeș a creat, timp de câteva zile, blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești. Atragem atenția că orice înlocuire trebuie să fie argumentată solid, în condițiile în care tocmai din cauza managementului defectuos s-au produs schimbările de manageri și directori, de la bun început. Amintim de focarele de infecție COVID de la Spitalul Județean de Urgență Pitești și de la Spitalul Municipal Câmpulung, un real pericol pentru sănătatea publică, care puteau fi evitate printr-un management eficient. Motivul suspendării respectivilor manageri din funcție, în timpul stării de urgență, de către ministrul Sănătății, a fost “neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, iar reconfirmarea lor în funcție acum, de către autoritățile locale, reprezintă un demers periculos pentru sistemul de sănătate argeșean și pentru argeșeni”, se arată într-un comunicat de presă emis de Instituția Prefectului Argeș, pe 21 mai.

Episodul 6. În răspunsul Ministerului Sănătății se arată că Legea a fost respectată de CJ Argeș. Tiberiu Irimia și Gheorghe Frătoaica a condus unitatea medicală, timp de 3 zile, fără a avea acest drept.  „Ministerul Sănătății a confirmat faptul că atribuțiile privind numirea de către președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a managerilor de spitale începând cu data de 18 mai 2020 este perfect legală. Ministerul Sănătății a răspuns solicitării Consiliului Județean Argeș privind atribuțiile de numire a managerilor de spitale aflate în subordine administrației județene. <<Din analiza actelor normative cu putere de lege, respectiv OUG nr.70/2020 și Legea nr. 55/2020, începând cu data de 18.05.2020 Ministerul Sănătății nu mai deține atribuția de eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul unităților sanitare subordinate autorităților administrației publice locale>> – se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.
Ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Argeș va analiza oportunitatea sesizării organelor în drept cu privire la faptele săvârșite de cei în cauză. Vă reamintim faptul că, în data de 18 mai 2020, președintele Dan Manu, în baza Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a emis dispozițiile de numire în funcții de conducere la nivelul spitalelor, cu aplicabilitate din aceeași zi, contestate și discutate de cei în cauză”.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea