Se pensionează o judecătoare de la Curtea de Apel Pitești

Pe 28 mai, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, a doamnei Alina Constanța Mandu, judecător la Curtea de Apel Pitești. Aceasta urmează să se pensioneze începând cu data de 1 august. De precizat este faptul că magistrata a venit la Curtea de Apel Pitești abia anul trecut, prin transfer de la Curtea de Apel Brașov.
Înainte de transferul său la Pitești, judecătoarea Mandu s-a plâns că unii colegi de-ai săi au vrut să o ”forțeze” să soluționeze un dosar de evaziune fiscală, chiar înainte de a se pensiona. Aceasta susținea, într-o cerere de abținere formulată într-un dosar penal, că asupra ei s-au exercitat presiuni pentru a soluționa cât mai repede cauza, informa în acea perioadă evz.ro. În soluția de respingere a cererii, Curtea de Apel Brașov nota: „La data de 16.05.2018, judecătorii Secției Penale din cadrul Curții de Apel Brașov au fost convocați de către președintele Secției Penale pentru a fi puse în discuție probleme privind activitatea administrativ-judiciară a secției. Raportat la problemele dezbătute în ședința respectivă, printre care problema soluționării dosarelor complexe repartizate judecătorilor care în viitorul apropiat – 2018- 2019 – îndeplinesc condițiile de pensionare – prezentul dosar fiind în atenție, instanța apreciază că discuțiile purtate între judecătorii prezenți au avut loc în contextul preocupării legitime a președintelui de Secție Penală în a asigura buna desfășurare a activității de judecată a Secției, în a urmări soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil – atribuții expres prevăzute în art.24 alin.1 literele a,i din regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești – inclusiv prin raportare la jurisprudența CEDO. De altfel, s-a apreciat necesitatea purtării unor astfel de discuții pentru a fi identificate măsuri în vederea degrevării judecătorului ce are pe rol dosarul penal prezent, de o parte a ședințelor de judecată cu consecința acordării mai multor termene de judecată pe lună, ceea ce nu echivalează cu exercitarea unor presiuni asupra judecătorului investit cu soluționarea cauzei, care implicit să aducă atingere independenței și imparțialității în judecarea dosarului.”
În cele din urmă judecătoarea Alina Constanța Mandu a fost transferată la Curtea de Apel Pitești, urmând ca de la 1 august 2020 să iasă la pensie.
În timpul activității sale, aceasta a judecat mai multe dosare importante cu prejudicii uriașe. Judecătoarea Mandu a făcut parte și din completul care l-a judecat într-un dosar și pe celebrul milionar brașovean Ioan Neculaie, în anul 2013, fiind singura care s-a opus sentinței de achitare a acestuia, pronunțată cu două voturi pentru și unul împotrivă.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea