Cabinetele școlare medicale din mediul rural au, în Argeș, ZERO MEDICI!

# Răspuns halucinant al Ministerului Sănătății la o întrebare a deputatului Dănuț Bica

Întrebări și, mai ales, răspunsuri, de domeniul SF, trec, în această perioadă, aproape neobservate. Suntem în campanie electorală, campanie dublată, poate chiar depășită, ca număr de știri, de evoluția virusului SARS COV II. Iată însă că, cu toate acestea, apar informații demne de filme de groază. La sfârșitul lunii iunie, deputatul (PNL) Dănuț Bica a adresat, de la tribuna Parlamentului, o întrebare pentru Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

 

O întrebare care, deși aparent nu are nici o legătură cu situația medicală generală, după cum veți vedea, este extrem de importantă, mai ales că, peste numai o lună, se redeschid școlile.
Iată, preambulul  întrebărilor: ”Închiderea cabinetelor medicale școlare a avut drept consecință, așa cum era de așteptat, o creștere a incidenței bolilor transmisibile în unitățile de învățământ de stat, precum și o reducere a capacității sistemului de sănătate publică de a controla și a gestiona corespunzător starea de sănătate a copiilor. Dacă în urmă cu trei decenii existau cabinete medicale sau cabinete stomatologice școlare în majoritatea unităților de învățământ cu peste 300 de elevi, astăzi acestea au devenit o raritate, chiar și pe lângă marile unități școlare... Paradoxal, economii nu s-au realizat decât scriptic, în schimb, prevenirea extinderii unor boli contagioase sau descoperirea precoce a acestora în rândul elevilor au devenit foarte greu de gestionat...”
Deputatul Bica ridică, la fileu, următoarele necunoscute:
- Câte cabinete școlare și câte cabinete stomatologice școlare mai funcționează în prezent la nivel național? Dar în județul Argeș?
- Se înscrie printre prioritățile Ministerului Sănătății reînființarea cabinetelor care au fost închise, cel puțin pe lângă unitățile mari ale sistemului de învățământ de stat?
Ei bine, răspunsul primit, după o lună, la data de 21 iulie, este halucinant: În școlile și grădinițele Argeșului, din  mediul rural, sunt... ZERO MEDICI! În mediul urban, sunt 27 medici, dintr-un total de 734, la nivel național. Așadar, dezastru, după cum știe tot românul. Ministerul Sănătății, însă, menționează și faptul că aceste cabinete școlare sunt date, prin legi și ordonanțe, în subordinea Consiliilor Locale, așa încât acestea sunt vinovate sau (rare cazuri) de laudă pentru existența lor în școli: ”Având în vedere prevederile art. 112 din OUG 162/2008... imobilele în care își desfășoară activitatea cabinetele medicale și de medicină dentară din grădinițe și școli, precum și aparatura medicală din cadrul acestora se preiau de către autoritățile administrației publice locale, conform legii. Prin urmare, cabinetele medicale școlare se află în subordinea acestor autorități locale.”
Răspunsul la întrebarea deputatului Bica i-a prins, așadar, atât pe primarii PSD cât și pe cei ai PNL în aceeași postură defavorabilă. Interesant. Nu și pentru cabinetele medicale școlare, pentru care culorile politice, de până acum, au însemnat un singur lucru: desființarea!
S.V.

 

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea