Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș: „Mersul pe munte nu e ca în Cișmigiu sau ca în Trivale”

# „Se pleacă pe Moldoveanu ca la târgul de la Domnești”, mai spune șeful Salvamont Argeș

Mișcarea în natură, mai ales pe munte, este sănătate curată. De aceea tot mai multe persoane aleg să meargă în drumeții! Iar în ultima perioadă numărul celor care au ales peisajele spectaculoase ale munților este din ce în ce mai mare. Dar există și o problemă. Foarte mulți pleacă la drum fără echipament, fără nici cea mai mică pregătire. Astfel, au crescut și numărul intervențiilor salvamontiștilor.

 

Recent, Salvamont Argeș atrăgea atenția asupra modului în care oamenii au ajuns să urce pe munte: cu boxe, în care răsunau manelele, sau chiar cu trolerul după ei, de zici că erau în aeroport. „Turism de munte în mileniul trei. Mirajul vârfului Moldoveanu, împins până la ridicol. Domnul cu trolerul a plecat de la Bâlea Lac spre Moldoveanu, așa cum îl vedeți, ca la aeroport! Familia cu "MP3-playerul gigant" era sub Budurii Văii Rele, cu gânduri mari... Ne gândeam să ridiculizăm momentele, dar... no comment... Să nu vă mirați când auziți povestite situații penibile, care au sfârșit urât”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

„Se pleacă pe Moldoveanu ca la târgul de la Domnești. Exact la fel echipați, exact la aceeași oră”

Iar Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, susține că numărul persoanelor care nu au nici cea mai mică legătură cu muntele e în continuă creștere.  „Fără niciun fel de exagerare, dar suntem ușor disperați de ce poate să urce acum pe munte. Suntem în prag de disperare. Se pleacă pe Moldoveanu ca la târgul de la Domnești. Exact la fel echipați, exact la aceeași oră”, ne-a precizat Ion Sănduloiu.
„S-au înmulțit cazurile de persoane care nu au nici cea mai mica legătură cu muntele și cu toate acestea își asumă să urce Moldoveanu, Negoiu și așa mai departe. (...)Nu mai vorbesc de ăla cu trolerul de weekendul trecut sau pe cei cu boxele. Ne vine să ne luăm cu mâinile de cap. Una e să intervini pentru un om de munte care a avut ghinion, oricare dintre noi putem avea, putem să călcăm strâmb. Să ai de a face cu chestii din ăstea de iarmaroc este cu totul altceva. Asta este principala noastră problemă. În acest moment sunt clar două segmente diferite de persoane pe munte, care nu au nicio legătură între ele,. Oamenii de munte care sunt informați, echipați, se interesează de traseu, când îți programezi un traseu turistic trebuie să ai toate informațiile, inclusiv posibilități de retragere. Și alții care pleacă în teniși, cu rucsăcelul fetei și în maiou ca să urce pe Moldoveanu. Acest personaj poate să fie victimă sigură dacă se schimbă vremea brusc, el intră în hipotermie într-o oră”, a mai adăugat șeful Salvamont Argeș.

„Suntem sunați și întrebați: pe unde trebuie să o iau spre Moldoveanu, la stânga sau la dreapta?”

Ion Sănduloiu este persoana care preia apelurile de urgență în cadrul Salvamont Argeș. Iar poveștile pe care le aude devin din ce în ce mai imprevizibile. O concluzie e clară! Cu cât oamenii urcă mai nepregătiți pe munte, cu atât intervențiile devin mai complicate.
„Mersul pe munte nu e ca în Cișmigiu sau ca în Trivale. Eu sunt cel care preia apelurile de urgență și sunt multe pe care le rezolv prin telefon pentru că îmi dau seama unde sunt oamenii, pe unde trebuie să o ia, țin legătura cu ei. M-a sunat o persoană și mi-a spus că a ajuns în creastă și că vrea să urce pe Moldoveanu, în condițiile în care era ora 15.00 și mai voia să se și întoarcă. Și zice: pe unde trebuie să o iau spre Moldoveanu, la stânga sau la dreapta? I-am spus că nu discutăm ca în Herăstrău, ca în Cișmigiu sau ca în Trivale. Aici discutăm pe puncte cardinale, creastă principală, creastă secundară și în principiu trebuie să ai o hartă”, susține Sănduloiu.
Iar intervențiile salvamontiștilor diferă, de la caz la caz. „Recent, am avut apel de la 112 cu un bărbat, care nu i-a spus soției că urmează să rămână și peste noapte pe munte. El avea cort și a urcat cu un copil de 5 ani și unul de 9 ani, în condițiile în care noi anunțasem, și era și pe toate posturile tv precizat, un cod portocaliu. Evident că acel copil a făcut atac de panică...”, mai spune Ion Sănduloiu.


A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea