Andreea Paul Vass şi-a lansat cartea la Piteşti

Săptămâna trecută, la Hotel Ramada, la iniţiativa Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat Liberal Argeş, Andreea Paul Vass şi-a lansat cartea „Forţa politică a femeilor”, provocând publicul prezent şi la un dialog pe tema „Competitivitatea economică şi antreprenoriatul feminin” – Forţa economică a viitorului nu este nici China, nici India, ci aparţine femeilor.
La acest eveniment au fost invitaţi atât oameni de afaceri ai comunităţii locale, cât şi politicieni PDL, printre care Denisa Dumitru, Bibiana Stanciulov, Olimpia Doru, Gheorghe Davidescu, Mircea Andrei, Constantin Stroe, Virgil Dumitru, Gabriel Bratu, Cătălin Teodorescu şi alţii. Cuvântul de deschidere a aparţinut Cristinei Diculescu, preşedinte OF PDL Argeş.
Andreea Paul Vass a accentuat în discursul său problema dezechilibrului de gen care există în viaţa publică din România. Acest dezechilibru s-ar datora în primul rând dificultăţilor pe care le întâmpină femeile în ascensiunea lor profesională şi în accesul la diverse funcţii publice. De fapt, Vass încearcă să demonstreze în cartea sa că ar trebui înlocuită dependenţa femeilor care încearcă să se impună în viaţa publică de sprijinul politic al bărbaţilor cu un alt tip de dependenţă, şi anume dependenţa de propriile capacităţi care au un rol hotărâtor în afirmarea femeilor în viaţa publică. În ciuda faptului că în România, principalii diriguitori politici de marcă au fost şi sunt bărbaţi, trebuie ca societatea să încerce realizarea unui parteneriat între bărăbaţi femei, în aşa fel încât să se ajungă la un echilibru relativ de gen pe scena politică românească. „Am venit la Piteşti cu o mare bucurie. Ştiam această carte cu care am venit la dumneavoastră de o veşnicie. E o realitate indubitabilă că femeile sunt rare la văzul public, dovadă faptul că în Parlamentul României 90% dintre parlamentari sunt bărbaţi, iar 10% sunt femei, iar la conducerea primăriilor, procentul este şi mai zdrobitor din acest punct de vedere: 97% sunt bărbaţi şi 3% sunt femei. De ce să nu colorăm peisajul politic românesc, pentru că există femei care şi-au pus amprenta pe comunitatea locală judeţeană prin forţa faptelor,  şi nu a vorbelor. Sunt multe femei minunate care renunţă la propriile lor plăceri pentru a se dedica celorlalţi. Asta înseamnă să faci politică. Politica nu este vid. Ea presupune într-un mod imperios prezenţa la vot şi prezenţa activă în viaţa comunităţii, şi nu absenţa la vot şi absenţa din viaţa comunităţii.”În general, Andreea Paul Vass pledează pentru asumarea din partea femeilor a unui rol activ în comunitatea politică, acesta necesitând din partea lor sacrificii enorme, mergând până la neglijarea vieţii de familie, pentru a reuşi să se impună pe scena publică românească. Însă este foarte greu să dezrădăcinăm din mentalul colectiv prejudecata conform căreia femeile ar trebui să aibă grijă exclusiv de familie şi să se limiteze la viaţa domestică. În zilele noastre, femeia se visează iubită, soţie şi mamă, şi foarte puţin politiciană. Deci, trebuie umblat nu numai la legislaţie şi la practicile politice, ci la mentalitate. Şi cum aceasta se schimbă foarte greu, dacă nu chiar deloc, forţa politică a femeilor în viaţa publică românească devine un deziderat din ce în ce mai greu de atins.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea