Alpinistul piteștean Teofil Vlad și noua sa reușită - „Simfonia Lunii”

În vreme de pandemie, alpinistul piteștean Teofil Vlad stabilește noi rute de cățărare în munții din țară. Așa s-a întâmplat și la mijlocul lunii octombrie, când acesta, însoțit de alpinistul clujean Vlad Căpușan,  a deshis un nou traseu de escaladă în peretele Făgetul Ciucului din Cheile Bicaz. Traseul are o dificultate ridicată, având peste 210 metri și șapte lungimi de coardă.

”Am participat alături de Vlad Căpușan la deschiderea unei rute noi în peretele Făgetul Ciucului din Cheile Bicazului. Traseul are 7 lungimi și o lungime aproximativă de 200 m. Este situat la dreapta traseului Lacrima de Piatra, unul dintre cele mai cunoscute rute de cățărare din zonă. Parcursul traseului este unul care urmarește o linie, care, chiar dacă la un nivel ridicat, oferă posibilitatea cățărării libere, ceea ce speram că se va întâmpla cât de curând, mai ales că ruta este asigurată cu ancore mecanice (preponderent) și pitoane. Deschiderea traseului a durat trei zile și a presupus trei intrări în perete.” , a povestit alpinistul Teofil Vlad.

 

Simfonia Lunii, Lacrima de Piatră și Raza Soarelui

Iar pentru noua deschidere s-a ales un nume pe măsură: ”Simfonia Lunii”. ”În acel perete mai sunt două trasee care au niște nume frumoase: Lacrima de Piatră și Raza Soarelui. În ultima zi, atunci când am terminat traseul, noi am ieșit în vârf la apus. Cumva și de aici a venit numele de Simfonia Lunii. Era și traseul vechi existent, în dreapta liniei deschise de noi, care se numea Raza Soarelui și a fost cumva ca o antiteză”, ne-a precizat Teofil Vlad.

Cu gândul la viitoare ascensiuni

Întrebat despre planurile sale viitoare, alpinistul argeșean ne-a precizat: ”E mai greu să îmi fac acum planuri viitoare,  în condițiile astea. Eu am în cap ascensiuni, poate din nou în America de Sud, la fel ca iarna trecută, mă gândesc la Himalaya indiană. Mă gândeam la niște ascensiuni în Antarctica, dar acolo este foarte sigur că nu se va merge iarna aceasta. Deocamdată încercăm să valorificăm potențialul Carpaților românești. Eu ghidez destul de mult în pereții din România. Poate și datorită acestor condiții de acum s-a născut și acest traseu”.
Nu este prima oară când Teofil Vlad și Vlad Căpușan deschid noi rute de cățărare. În ianuarie, ei au inaugurat un nou traseu în America de Sud, dedicat marelui alpinist Zsolt Török: ”El ultimo Vuelo del Condor – Ultimul zbor al condorului”.
Teofil Vlad, Teo cum îi spun prietenii, face de peste 15 ani alpinism de performanță, iar printre reușitele sale se numără ascensiuni pe vârfurile Everest, Pumori, Khan Tengri, Nanga Parbat  sau Gashebrum 2 din masivul Himalaya.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea