Jurnalismul pe teme europene, o şansă în carieră

Evenimentul, iniţiat de Centrul Europe Direct Argeş, din cadrul Bibliotecii Judeţene Argeş, şi derulat în data 16 noiembrie 2011, a adus, faţă în faţă, profesioniştii din mass-media. Invitaţii Centrului au fost dl. Bogdan Ficeac, cunoscut ziarist şi analist politic şi dl. Mihai Roşioru, ofiţer de presă în cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Realitatea zilelor noastre ne arată că subiectele europene nu mai sunt subiecte de politică externă, ne-a spus domnul director al bibliotecii, dr. Mihai Sachelarie. Având în vedere tendinţa accentuată spre globalizare şi condiţiile particulare ale spaţiului comunitar, subiectele europene ne influenţează viaţa de zi cu zi în modul cel mai concret cu putinţă: de la normele privind taxele de roaming, valabile pe teritoriul ţărilor Uniunii Europene  sau cele privitoare la aditivii alimentari admişi în produsele pe care le consumăm zilnic, până la regulamentele privind circulaţia liberă a persoanelor sau directivele privind serviciile de sănătate transfrontalieră.
Pornind de la o scurtă definire a informaţiei şi comunicării, şi a importanţei acestor concepte asupra muncii de jurnalist, domnul Bogdan Ficeac a prezentat  câteva surse de informare care pot fi luate în considerare de către jurnalişti în momentul documentării şi al verificării informaţiei, moment premergător construirii unui articol sau reportaj.
Domnul Mihai Roşioru a particularizat subiectul, atrăgând atenţia asupra informaţiei pe teme europene. Principalele teme jurnalistice, în România, pe subiecte europene, aşa cum se desprind ele dintr-o monitorizare a presei, realizată de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România sunt: fondurile europene (în contextul ratei reduse de absorbţie), agricultura (în contextul prezenţei comisarului român Dacian Cioloş la Bruxelles), criza economică şi financiară (criza zonei euro), procedurile de infringement la adresa României, justiţia şi rapoartele Comisiei Europene pe Justiţie, iar, mai recent, spaţiul Schengen (în contextul problemelor de aderare a României la acest spaţiu).
Rolul mass-mediei, locale şi naţionale, în comunicarea subiectelor europene este unul extrem de important, având în vedere faptul că, în acest fel se poate exercita un control indirect asupra instituţiilor statului şi a agendei europene a acestora, având în vedere  respectarea interesului naţional şi drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Jurnalismul pe teme europene reprezintă o şansă în carieră, a spus, în încheiere, doamna Mihaela Voinicu, coordonator al Centrului Europe Direct Argeş, deoarece beneficiază de surse de informare şi documentare transparente, nu este supus presiunilor politice,  oferă oportunităţi de dezvoltare profesională şi de specializare în carieră, într-un domeniu de nişă, unde, deocamdată nu sunt mulţi specialişti.
Mihaela Penaru - bibliotecar Biblioteca Judeteana “Dinicu Golescu” Arges

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea