Desemnarea câștigătorului pentru secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, amânată până pe 19 martie

Lansată la licitație în martie 2019, secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești nu are încă un constructor desemnat. După amânări repetate, Compania de Autostrăzi a mai prelungit cu două luni termenul pentru finalizarea evaluărilor și stabilirea unui câștigător.Perioada de evaluare a ofertelor ar fi trebuit să se încheie pe 19 ianuarie 2021, însă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit termenul cu încă două luni, până pe 19 martie 2021, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ministrul Transporturilor: ”Merge evaluarea până la capăt a licitației și o să fie desemnat câștigătorul”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a precizat la Hotnews despre secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Ministrul a vorbit despre ”probleme de legalitate”  și ”ajutor de stat” cu un participant extra-comunitar și că ar exista o comunicare a Comisiei Europene prin care statele membre nu sunt obligate să primească la licitații companii din țări cu care UE nu are tratat. Potrivit lui Drulă, China nu se află pe lista celor 20 de țări cu care UE a încheiat tratatul respectiv.  ”Au fost contestații acolo, intervenții ale ANAP. E o discuție acolo și cu un constructor acolo, care este extracomunitar ( un constructor chinez n. red) și sunt anumite chestiuni legate de legalitate pentru firmele din China, firmele mari de stat, se pun probleme de ajutor de stat, de corectitudine concurenței, de respectare a normelor europene. Există o comunicare oficială a Comisiei Europene care spune că la achizițiile publice din UE nu sunt obligate statele membre să primească ofertanți decât  din celelalte state membre, plus din statele cu care UE are un tratat de reciprocitate. (...) Comisia Europeană are insistent discuții despre corectitudinea participării acestor firme, care nu concurează pe picior de legalitate... ”, a precizat ministrul Cătălin Drulă. Legat de secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș, ministrul a mai adăugat: ”Acolo merge evaluarea până la capăt a licitației și o să fie desemnat câștigătorul”.
Conform celor mai recente inforrmații, oferta chinezilor de la China Railway se afla pe primul loc în cursa pentru secțiunea 4 din Autostrada Sibiu - Pitești. Atitudinea actualului executiv față de companiile din China diferă însă față de cea a fostului guvern. Anul trecut, nu numai că ofertele firmelor din China au fost considerate admisibile, dar au și fost declarate câștigătoare. Spre exemplu, o companie din China urmează să construiască un tronson din Centura Zalău, în urma câștigării contractului pus la bătaie de Compania de Drumuri aflată atunci în subordinea ministrului zălăuan Lucian Bode.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea