Liberalul Marius Postelnicescu: „Conducerea Consiliului Județean a demonstrat că nu are cuvânt”

# Joaca de-a indemnizația la ATOP!

În urmă cu două luni, Ion Mînzînă –președintele Consiliului Județean Argeș – anunța o măsură fără precedent la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP)! Acesta propunea ca indemnizația membrilor în ATOP să scadă de la 10% din salariul președintelui CJ Argeș, așa cum era stabilită în prezent, la doar… 0,01%. Se pare că a fost doar o vorbă doar de dragul de a fi spusă pentru că nici până în prezent nu s-a adoptat vreo decizie în acest sens.

Mînzînă: „Voi propune ca salarizarea membrilor ATOP să reprezinte 0,01 din salariul președintelui” - PROPUNERE NERESPECTATĂ

Vă prezentăm, în continuarea ce spunea Mînzînă în ședința ordinară a CJ Argeș din data de 25 februarie: „Proiect de hotărâre privind desemnarea a 6 consilieri județeni ca membri ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică - ca urmare a deciziilor luate la nivelul comisiilor trebuie să rediscutăm această problemă. Eu știu că prezența consilierilor în ATOP este voluntară, oamenii vor să facă treabă, nimeni nu urmărește o latură materială. Voi propune la următoarea ședință că salarizarea membrilor ATOP să reprezinte 0,01 din salariul președintelui pentru că avem foarte mulți consilieri care fac parte din comisii, din consilii de conducere, fără să fie remunerați”.

Mînzînă: „Voi propune grupului PSD ca toate locurile să fie repartizate celorlalte grupuri” - PROPUNERE NERESPECTATĂ

„Lucrul acesta mă face să cred că la un moment dat putem da dovadă de mai multă solidaritate și voi propune grupului PSD, condus de domnul Nicolaescu, ca toate locurile PSD-ului să fie repartizate celorlalte grupuri care doresc să aibă membri în ATOP”, a mai precizat Mînzînă.
Au trecut mai bine de două luni, timp în care au fost desemnați cei șase membri ai ATOP. Se pare că propunerea lui Mînzînă ori nu a fost luată în calcul, ori nu a mai existat, pentru că numărul consilierilor județeni PSD au rămas la fel, adică trei: Viorel Enache, Marius Pîrvu și Cristina Popa.  Pe fir a intrat și PRO România, care deși nu a dorit să aibă niciun reprezentant în ATOP, între timp s-a răzgândit propunându-l pe Bogdan Ivan. Acesta a și fost ales, prin vot secret, în detrimentul lui Florentin Popa (PNL). În final, în ATOP au fost desemnați trei consilieri județeni PSD, unul de la PRO România, unul de la PNL (Dorin Bărbuceanu) și unul de la USR PLUS (Cosmin Ghiță).

Marius Postelnicescu: „Cei de la PRO România au fost mânjiți cu un loc în ATOP”

„Conform algoritmului politic discutat încă din ianuarie sau februarie ajunsesem la formula  PSD- trei reprezentanți, PNL – doi și USR PLUS – unul. Cei șase membrii ai Consiliului Județean în această comisie ATOP. Din păcate, la ședința de plen am văzut că nu  s-a respectat acest algoritm. Între timp, cei doi consilieri de la PRO România au cerut să aibă și ei un reprezentant în ATOP și s-a supus la vot secret și se pare că PSD-ul a dorit să nu țină cont de procentul pe care cele trei formațiuni importante din CJ l-au avut și au preferat să aibă pe viitor un aliat de nădejde, de stânga - PRO România -, ca să nu mai comenteze și să-i mânjească cu acest post, luând de la PNL un reprezentant... Conducerea Consiliului Județean Argeș a demonstrat că nu are cuvânt. Din punctul nostru de vedere cu ei nu se poate conlucra pentru binele județului Argeș. Nu urmăresc decât interese personale, de grup, și de a bifa acolo că sunt la conducere. (...) În ceea ce privește indemnizația membrilor în ATOP,  președintele CJ zicea că o duce la 0,1% și am înțeles într-o discuție că este tot o minciună pesedistă sau peremistă. Am înțeles că ar fi un inițiator în Parlament ca să modifice acest lucru, să se ajungă la o diminuare. Dar până atunci înseamnă că ei vor primi tot 10% din salariul președintelui”, a precizat consilierul județean liberal Marius Postelnicescu.

A fost depusă, la nivel național, o iniţiativă legislativă de eliminare a indemnizaţiilor pentru membrii ATOP

În acest an, USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă de eliminare a indemnizaţiilor pentru membrii ATOP, pentru că instituţia reuneşte numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul de ordine publică şi sunt remuneraţi de două ori pentru aceeaşi muncă. Iniţiatorii susţin că o remuneraţie suplimentară prin simpla apartenenţă la acest organism este „profund injustă”.
„Raţiunea legiuitorului a fost de a crea un organism consultativ care să contribuie la creşterea gradului de securitate în comunităţile locale, nu de a institui o dublă remunerare a membrilor ce compun ATOP şi care beneficiază deja de venituri în virtutea funcţiilor pe care le deţin. În acest sens, iniţiativa vine să rezolve această problemă prin eliminarea indemnizaţiei de şedinţă a membrilor ATOP, oprind astfel cheltuirea iresponsabilă a banului public”, subliniază deputatul USR PLUS Pollyanna Hangan, iniţiatoare a proiectului. Inițiatorii proiectului mai susțin că în urma informaţiilor primite de la 33 de Autorităţi teritoriale pentru Ordine Publică, din totalul de 42, acestea au cheltuit în anul 2020  suma de 10.175.570,00 RON, dintre care aproape 10.000.000,00 RON numai pentru acoperirea indemnizaţiilor de şedinţă.

Consiliul Județean Argeș: „ATOP-ul propriu zis încă nu s-a înființat. Valoarea indemnizației  va fi stabilită conform legislației”

Am stat de vorbă despre acest subiect și cu reprezentanți ai CJ Argeș, care ne-au precizat următoarele: „ATOP-ul propriu zis încă nu s-a înființat. Din ATOP fac parte mai multe persoane, urmează să fie alese. În legătură cu indemnizația se va stabili valoarea atunci când va fi înființat, conform legislației din acel moment. Într-adevăr există și o inițiativă legislative la nivel național să se renunțe...”.
Pentru cei care nu știu, precizăm că Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean Argeş şi prin activitatea sa asigură reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. Această Autoritate reuneşte reprezentanţi ai Consiliului Județean, ai Instituției Prefectului, Poliţiei Județene,  Jandarmeriei, ISU Argeș, Poliției Locale Pitești şi ai societăţii civile şi are drept scop evaluarea şi combaterea fenomenelor antisociale. Până acum, activitatea respectivă nu s-a remarcat prin nimic notabil. Conform hotărârii nr.39 din 25.08.2016 a Consiliului Judeţean Argeş,  indemnizația de ședință a membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică Argeș era 10% din indemnizația lunară a președintelui Consiliului Județean Argeș. Adică în jur de 1080 de lei fiecare reprezentant/pe ședință.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea