ÎPS Calinic: „Am dorit să mor în timpul operației, ca să-mi fie mai ușor și să nu mai sufăr. Dar, Dumnezeu n-a auzit ruga păcătosului”

# Calinic Argeșeanul a reprodus în cuvinte, în cartea ”Minunea de a fi”, trăirile sale dinaintea operației pe inimă, suferită în urmă cu câțiva ani

În anul 2019, ÎPS Calinic a adunat mai multe meditații într-o carte, pe care a denumit-o „Minunea de a fi”. Cărticica arhiereului Calinic Argeșeanul a ajuns, recent, în mâinile mele. Cartea este una din inima și sufletul său, plină de bucurie, și cu speranța că cititorii săi vor găsi „pacea în Duhul Sfânt și dorul de a trăi în preajma lui Dumnezeu”. Ea prezintă, după cum îi spune și numele, mai multe „minuni de a fi”.

 

Am zis să mă opresc și să vă relatez doar despre capitolul intitulat „Minunea de a fi sănătos”. O meditație a arhierului, în care face referire la bucuria de a fi sănătos și la unele probleme de sănătate pe care le-a întâmpinat și prin care a trecut, chiar el, de-a lungul vieții.

„Am uitat că m-am născut”

„Darul cel dintâi, după cum gândesc cei care iau în seamă opera de netăgăduit a lui Dumnezeu, crearea omului, este darul vieții! Asemenea lui și cu nimic mai prejos, cum ar crede unii, este darul sănătății, atât a trupului, cât și a sufletului. Romanii, mai târziu, mult după creația cea dintâi, au cuprins în câteva cuvinte starea deplină, aș zice, desăvârșită, pe care noi, născuți pe această lume, le citisem astfel: Mens sana in corpore sano!, adică, în traducere: Minte sănătoasă, în trup sănătos! Sufletul nostrum dintru început, suflarea de viață a lui Dumnezeu asupra trupului inert, are în alcătuirea ei trei părți constitutive: rațiunea, voința și sentimental. Adică, am putea spune, fără să fim prea departe de adevăr, că toate aceste daruri treimice sunt oferite omului pentru a putea ajunge ființă desăvârșită; desăvârșirea fiind scopul ultim al omului, pentru a se face vrednic de bucuria moștenirii împărăției lui Dumnezeu. Cel mai adesea – o spun despre mine – am uitat că m-am născut. Am avut uneori impresia că sunt deodată cu Dumnezeu, adică am Începutul ca și EL. Cât despre sănătate, nici nu mi-a trecut prin minte că face parte din ființa noastră și că avem îndatorirea sacra de a o păstra cu sfințenie, ca dar de la Părintele Darurilor”, precizează ÎPS Calinic.

”Atunci când mi-am rupt piciorul, prin anul 1981…”

ÎPS Calinic precizează și când a înțeles că sănătatea reprezintă „cel mai mare dar, care hrănește trupul nostru”: „Când mi-am rupt un picior, spre exemplu, ceva s-a rupt și în ordinea firească a mersului. Chiar dacă nu prea voi fi crezut, spun că atunci când mi-am rupt piciorul, prin anul 1981, m-am bucurat enorm! Am stat o vreme cu piciorul în ghips. Mă obișnuisem. Dar, din când în când, îmi dădeam seama ce înseamnă să mergi pe picioarele tale, alcătuite de Dumnezeu și, mai ales, ce înseamnă să nu mai poți merge decât sprijinit cu mijloace artificiale. A venit și vremea izbăvirii de ghipsul incomod, pe care l-am tăiat chiar eu, cu două săptămâni înainte de vreme. Piciorul slăbise și înțepenise. Nu mai speram să merg normal, dar, încet-încet, totul a intrat pe făgașul obișnuit. Pășeam iarăși liber! Minunea se săvârșise! Acum înțelegeam ce înseamnă sănătatea și că este cel mai mare dar, care hrănește trupul nostru, atât de fragil și expus la tot felul de primejdii. Dar când nu ai un picior? Dar pe amândouă? Când ești orb de ambii ochi și nu mai vezi frumusețile lumii văzute, cum crezi că se poate îndura? Am văzut tot felul de nenorociri abătute asupra copiilor lui Dumnezeu, de la mutilările trupești din război, sport sau neglijențele noastre de fiecare zi, până la nașterile cu lipsuri trupești, care nu se mai repară, uneori, niciodată. Din snobism sau lipsă totală de respect pentru zidirea lui Dumnezeu, o parte dintre noi nu avem grijă de ocrotirea trupului și a sufletului nostrum, expunându-le, din neatenție, de cele mai multe ori, unor primejdii care pot dura o viață întreagă”.

„Dumnezeu n-a auzit ruga păcătosului și mi-a dat darul însănătoșirii!”

În urmă cu câţiva ani, mai exact în 2016, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Parintele Calinic, a fost operat cu succes la inimă. Intervenţia chirurgicală a fost una destul de complicate, care a durat 3 ore. Cei care l-au ajutat să treacă cu bine peste acest hop al vieții erau membrii echipei de specialişti de la Spitalul Polisano din Sibiu, condusă de Victor Costache (fost  ministru al Sănătății), şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, care au realizat o intervenţie chirurgicală minim invazivă de plastie de valvă mitrală video – asistată.
„Când ajungem bătrâni, și nu numai cei bătrâni, simțim din plin lipsa de grijă din anii tinereții și ai maturității, dacă nu am avut grijă de darul cel mare al sănătății. Numai că atunci, este prea târziu. Când suntem sănătoși, sau am devenit sănătoși, vindecându-ne de boli, din mila lui Dumnezeu cea atotcuprinzătoare, înțelegem, pe deplin, ce înseamnă minunea de a fi sănătos! Să avem grijă de sănătatea noastră! De curând, am avut și eu cea mai grea și primejdioasă operație pe inimă. Am dorit, oarecum, să mor în timpul operației, ca să-mi fie mai ușor și să nu mai sufăr. Dar, Dumnezeu n-a auzit ruga păcătosului și mi-a dat darul însănătoșirii, ca să mă îndrept pe cărările sfințeniei și să mă mântuiesc și eu, tot cu mila Sa dumnezeiască, milă care înseamnă că: Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu! Eu sunt unul dintre cei care s-au bucurat și se bucură de darul sănătății de la Dumnezeu, de care trebuie să am grijă mare și cu mulțumire, la fiecare bătaie de inimă! Să mulțumim lui Dumnezeu și oamenilor, care ne-au ajutat și ne ajută să fim sănătoși, sau să ne purtăm neputințele! Să medităm cu mâna pe inimă! Gând sfânt, cuvânt de recunoștință și rugă înaintea Domnului Dumnezeu, să ne ajute să devenim oameni de treabă în adevăr și sfințenie!”, a precizat ÎPS Calinic. (fragmente din cartea  „Minunea de a fi”- Calinic Argeșeanul)
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea