Deputații Ionuț Moșteanu și Simona Bucura Oprescu - propunere legislativă comună

Deși sunt de la partide total opuse, Ionuț Moșteanu (USR)  și Simona Bucura Oprescu (PSD) se  regăsesc printre inițiatorii unei propuneri legislative privind înmatricularea şi înregistrarea vehiculelor. Printre inițiatorii proiectului sunt membri de la toate formațiunile politice parlamentare.
Propunerea legislativă stabilește cadrul legal privind înmatricularea și înregistrarea vehiculelor în România. Actul normativ ar aduce îmbunătățiri semnificative privind reducerea birocrației prin transferul activităților de la Direcția Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor către Registrul Auto Român.

Legea ar putea să prevadă reducerea costurilor și a numărului de deplasări pe care cetățenii sunt nevoiți să le facă pentru înmatricularea și înregistrarea mașinilor.
Potrivit actului normativ, transferul activităților de înmatriculare trece în competența Ministerului Transporturilor, prin RAR, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor publicării legii, dar nu mai devreme de șase luni de la publicare. Astfel, RAR este desemnată ca autoritate competentă să efectueze activitatea de înmatriculare, radiere și eliberare a autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor. În acest sens, RAR ar putea să beneficiee din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date conținând evidența persoanelor. De asemenea, RAR va prelua arhivele, programele informatice și bazele de date aferente activității de înmatriculare a vehiculelor, pe bază de protocoale de predare-preluare.
Noua Lege va aduce și la modificarea altor acte normative, cum ar fi, Ordonanața Guvernului nr. 83/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple și serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, din cuprinsul căreia se vor abroga mențiunile referitoare la activitățile privind întocmirea, păstrarea, evidența și eliberarea certificatelor de înmatriculare a vehoiculelor și a plăcilor cu numere de înmatriculare.
Schimbările vizate de această propunere legislativă vin în întâmpinarea eficientizării administrației din prisma înmatriculării și înregistrării vehiculelor. Inițiativa legislativă a fost prezentată, pe 26 aprilie 2021, în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, fiind înaintată ulterior către Senat.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea