Doi piteşteni într-o expediţie patagoneză

La începutul anului viitor, mai exact între 10 Ianuarie şi 1 Februarie 2012, un grup de patru alpinişti români, dintre care doi piteşteni (Cătălin Neacşu şi Mihai Isar), plus alţi câţiva australieni (şi ei tot de origine română), urmează a începe Expediţia de Alpinism şi Ciclism „CEVA DE SPUS.RO”.
Obiectivul acestei expediţii este unul dublu:
Pe de o parte, atingerea vârfului Aconcagua (6958m), care este cel mai înalt munte din afara Himalayei. Acesta va fi urcat pe ruta clasică, pentru aclimatizare, apoi pe ruta „Gheţarul Polonez”, care implică escaladă în perete de gheaţă. Pe de altă parte, atingerea vârfului Ojos del Salado (6891m), cel mai înalt vulcan din lume.
Pe cele două vârfuri, dar şi în punctele cheie ale traseului, va fi arborat câte un banner conţinând logo-ul „CevaDeSpus.ro”. Toate informaţiile despre mersul expediţiei vor fi postate pe acest website.
La întoarcere, va fi realizată o expoziţie itinerantă de fotografie, prezentând ascensiunea şi peisajul cultural al zonei vizitate, precum şi a unui film (realizat chiar de piteşteanul Mihai Isar) de metraj mediu.

Atunci când limita e Cerul

Ceea ce i-a motivat pe tinerii alpinişti în această expediţie a fost succesul expediţiilor anterioare, cât şi impactul foarte puternic al mesajelor sociale transmise prin intermediul acestora, ei propunându-şi astfel aducerea pe acelaşi plan a persoanele ce trăiesc în diferite contexte sociale şi care au diferite istorii de viaţă.  
În fond, este vorba despre o iniţiativă ce doreşte întărirea legăturilor dintre alpinism, ciclism şi persoane cu dizabilităţi.
Aşa cum afirmau cei patru alpinişti români, „se încearcă o cale mai puţin obişnuită de popularizare a dizabilităţii care se adresează unui altfel de public decât cel cunoscător. Deşi de regulă cei interesaţi de munte şi de sport nu au tangenţe cu problemele persoanelor cu dizabilităţi, experienţele precedente ne-au demonstrat faptul că alăturarea celor două dirijează informaţiile spre un nou public-ţintă. În fond, dizabilitatea şi alpinismul/ciclismul de performanţă au puncte comune: este vorba de auto-depăşire, de cunoaştere, accesibilizare, normalizare, integrare, acceptare, eliberare.”

Se pregăteşte un nou record mondial românesc

Întrucât Cătălin Neacşu a plecat deja spre Argentina, am stat de vorbă cu Mihai Isar, ce urmează a pleca în primele zile ale anului viitor.
# Propriu-zis, când va începe expediţia voastră?
Mihai Isar: - Pe data de 8 Ianuarie ne vom întâlni cu toţii în Mendoza, de unde urmează a porni ascensiunea spre Aconcagua, cu etapele de climatizare necesare.
# Am înţeles că se încearcă doborârea unui record mondial?
Mihai Isar: - Este adevărat. Din câte ştim noi, urcarea la 6891 cu bicicleta ar fi o performanţă inedită. Cei de la World Record au spus la fel, dar omologarea trebuie făcută în prezenţa unui reprezentant al lor, pentru a cărui deplasare încă nu avem suport fianciar.
# Cine v-a ajutat în punerea în concretizarea acestui proiect?
Mihai Isar: - Am avut patru sponsori, cărora le mulţumim tare mult: Andrem Invest, Fundaţia „Lumina în Suflet”, Divers Util Service şi Inergy Automotive Systems ROMANIA .

Cine sunt cei patru alpinişti români?

Cristian Tzecu
Având cinci expediţii în munţii Caucaz, câte una în Pamir, Tian Shan şi Cordillera Blanca, trei în Alpi şi respectiv patru în Himalaya, pe vârfurile Gumaci (3843), Ceghet Tau (4010), Germogenov (3994), Djan Tugan (4110), creasta Ushba (4710), Pik Kavkaz(4280), Belalakaia (3950), Elbrus (5648), Pik Lenin (7134) şi Khan Tengri până la cota 6800, Quitaraju (6040), Petit Dru (3733), traseele Ma-Ika, Pilierul Walker (1200m lungime) şi Gheţarul Linceul (800m lungime), toate din Grande Jorasses, Creasta Peuterey şi Mont Blanc, respectiv Shishapangma Central Summit (8012m) şi Cho Oyu (8201). În luna mai 2008 urcă pe bicicletă trecătoarea Khardung La (Ladakh, India), de 5374m.
Cătălin Neacşu
Trasee montane dificile de iarna şi/sau escaladă în România. În 2 octombrie 2006, în atinge Cho Oyu, 8201m, din Himalaya. În luna mai 2008 urcă pe bicicletă trecătoarea Khardung La (Ladakh, India), de 5374m.
Andrei Cupaciu
Trasee montane dificile de iarna şi/sau escaladă în România. În 04 mai 2011 atinge vârful Sandakpu (3800m), din Himalaya, cel mai înalt vârf din West Bengal, India.
Mihai Isar
Trasee montane dificile de iarnă în România: Piatra Craiului, Iezer-Păpuşa, Făgăraş. Trasee de vară: Făgăraş, Piatra Craiului, Iezer-Păpuşa, Leaota, Călimani. De cinci ani participant la Carpathian Adventure. Locul 4 în 2010. Cel mai înalt vârf atins: Negoiu (2535m)
În încheirea acestui material, redacţia noastră urează tuturor membrilor expediţiei patagoneze mult succes şi Sărbători Fericite!
Remus Ştefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea