In memoriam Silvestru Voinescu

# Eveniment cu caracter comemorativ la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”. Săptămâna trecută, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”, a avut loc un eveniment special: manifestarea Argeşeni în spiritualitatea românească. In memoriam Silvestru Voinescu. Manifestarea a includ o expoziţie de carte, de reviste şi de documente inedite prin care au fost prezentate activitatea omului de cultură Silvestru Voinescu, o personalitate culturală marcantă a judeţului nostru.
La această manifestare, au fost prezenţi prieteni şi cunoscuţi ai directorului şi omului Silvestru Voinescu, care au depănat amintiri  şi impresii cu privire modul în care acesta le-a marcat atât devenirea spirituală, cât şi traseul profesional: actualul director al instituţiei, Octavian-Mihail Sachelarie, primarul Tudor Pendiuc, profesorul Petre Popa, scriitorul Marin Ioniţă, directorul Filarmonicii, Jean Dumitraşcu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Simona Bucura-Oprescu. Toţi au fost vădit emoţionaţi atunci când au vorbit despre directorul Voinescu, pentru că l-au cunoscut, l-au respectat, l-au iubit.
Cel care l-a cunoscut cel mai bine pe domnul Voinescu în calitate de director al Bibliotecii Judeţene, a fost Octavian Sachelarie, care a fost format şi educat de omul de cultură Voinescu. „Îmi este foarte greu să vorbesc de Silvestru Voinescu, pentru că el m-a format, m-a îndrumat şi mi-a insuflat iubirea necondiţionată pentru carte. Dacă nu l-aş fi cunoscut pe domnul Voinescu, poate că destinul meu ar fi fost altfel acum. Tot ceea ce pot spune de domnul Voinescu este că avea o aură de măreţie şi de demnitate care emana o putere şi o verticalitate celor din jurul său.”
Silvestru Voinescu a fost 40 de ani director al Bibliotecii Judeţene, căreia i-a slujit cu extrem de mult devotament şi sacrificiu. Cea mai mare realizare a distinsului bibliotecar şi om de cultură a reprezentat-o intrarea în circuitul cultural a noului sediu al Bibliotecii Judeţene, eveniment întâmplat la 1 martie 2003. Construcţia, înfăpuirea acestui edificiu impunător nu ar fi fost posibilă fără perseverenţa (dusă până la sacrificiu) a unui om care dorea să lase moştenire comunităţii un „palat al cărţii”. De-a lungul timpului, activitatea zilnică de bibliotecar a fost completată şi cu lectura şi studiul, eforturi care s-au materializat în numeroase volume şi articole de specialitate care, luate împreună, pot fi considerate nucleul unei reale monografii culturale a zonei Argeş-Muscel. Această activitate laborioasă a determinat şi recunoaşterea socială şi ştiinţifică a domnului Voinescu: în anul 1984, este ales al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, iar în 1995 este declarat de către ziarul „Jurnalul de Argeş”, „Omul de Cultură al anului în 1995 în Argeş”. În acelaşi an, este ales de către revista Bibliotecii  Naţionale, „bibliotecarul anului 1995”. În anul 2002, comuna sa natală, Călineşti, îl declară „cetăţean de onoare”, iar în anul 2003, primeşte din partea ANBBPR, „Premiul de Excelenţă”. În condiţii deloc uşoare, strădaniile şi realizările domnului Silvestru Voinescu au rămas exemplare, constituind, pentru mulţi, un model personal şi, în acelaşi timp, cultural. Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea