Porția de suflet și culoare. Gara din Piteşti cu pictorul Augustin Lucici

# Augustin Lucici: „Gara este punctul tuturor fenomenelor plăcute şi mai puţin plăcute din viaţa mea şi din viaţa fiecăruia, pentru cel care mai posedă o vibraţie, o licărire, un lucru micuţ care să-l facă să tresară, să răspundă în faţa trecutului.” Gara este locul întâlnirilor şi al despărţirilor, al zâmbetelor şi al lacrimilor, al entuziasmului şi al nostalgiei. Câte iubiri pierdute nu poţi regăsi acolo prin intermediul amintirilor, câte orizonturi nu poţi îmbrăţişa acolo prin intermediul gândurilor. Într-un spaţiu mic şi rece se pot ascunde multe taine…sentimente pierdute, gânduri răvăşite, chipuri pătimaşe, mâini îmbătrânite.
„Gara este punctul tuturor fenomenelor plăcute şi mai puţin plăcute din viaţa mea şi din viaţa fiecăruia, pentru cel care mai posedă o vibraţie, o licărire, un lucru micuţ care să-l facă să tresară, să răspundă în faţa trecutului. Ce am făcut eu? Cel care nu am făcut cu mâna la tren, care nu am avut iubiri… Este o viaţă trăită în zadar, eşti un parşiv care mimează care trăieşte.
Dorinţa mea a fost dintotdeauna de a reda lucrurile care m-au impresionat. Este o variantă  reluată de mine, dar transpusă de filtrul meu personal, de fiecare altfel. Pastelul este procesul îndelungat al unei fascinaţii, al unei plăceri. Îmi place să mă joc cu culorile, cu desenul, amestecul de culori, să întind pe foaie toată pulberea de culori. Nu mi-a plăcut niciodată să mimez, ci să construiesc cu mijloacele mele proprii, să depăşesc, să nu mă închistez într-un spaţiu mic. Câteodată, îmi pară rău că nu am plecat din ţară; aş fi avut altfel de deschideri. Întotdeauna am să regret acest lucru, dându-mi seama abia acum că variantele pentru mine erau de a alege şi de a fi ales. Am preţuit şi am ocrotit mereu ce a fost bun.
Îmi place să mă murdăresc cu culori pe mână şi, tocmai de aceea, mă solidarizez cu creaţia mea. Aştept, ca orice om, să vină vremuri mai bune. Dar mă îndoiesc că vor veni. Următoarea mea expoziţie sa va intitula „Gara de dincolo”, după cartea de poezii a lui Dan Pănţoiu. Multe din lucrările mele vor purta titlurile poeziilor sale.”    S.D.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea