Peste 55.000 de porci – sacrificați la Slobozia

# Două dintre firmele de la DanBred – afectate, din nou, de pesta porcină

Dezastru la fermele de porci din Slobozia! La circa doi ani de la prima confirmare de pestă porcină africană la exploatațiile comerciale de la SC DanBred SRL, virusul face din nou ravagii. Peste 55.000 de animale au fost sacrificate în ultimele două luni, după ce pesta porcină a fost confirmată, din nou, la două dintre fermele grupului DanBred.

 

Conform Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, săptămâna trecută a fost depistat un nou focar la una dintre exploatațiile comerciale din Slobozia. Peste 18.500 de porci sunt, în această perioadă, sacrificați și îngropați. Și asta după ce, în luna august, pesta porcină a făcut prăpăd în cea mai mare exploatație a grupului DanBred. Atunci au fost sacrificați peste 38.000 de capete de animale, la care s-au mai adăugat și 5.000 de purceluși proaspăt fătați. Surprinzător e modul în care virusul a apărut în interiorul fermelor, mai ales că exploatațiile dețin condiții de biosecuritate foarte riguroase. Cu toate acestea, conform surselor noastre, virusul a fost depistat exact în jumătatea halei, ceea ce naște un mare semn de întrebare față de modul prin care se răspândește boala. O singură fermă a grupului Danbred, cu peste 13.000 de porci, a fost ferită, până în acest moment, de pestă porcină.

Proprietarii animalelor sacrificate urmează să fie despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Despăgubiri totale de peste 67 milioane de lei, în 2020

Vă reamintim că în octombrie-noiembrie 2019 și februarie 2020 pesta porcină a făcut ravagii la cele trei ferme ale grupului DanBred. Au fost sacrificați și îngropați peste 76.000 de animale. Pentru animalele omorâte, cele trei ferme au primit, de la Agenţia Na­ţională Sanitar-Veterinară şi pentru Sigu­ranţa Alimentelor, despăgubiri în valoare totală de peste 67,44 milioane de lei. La mai bine de un an de la repopularea fermelor, cu toate că au fost investite sume importante de bani în noi măsuri de biosecuritate și igienă, virusul și-a făcut, din nou, cunoscută prezența în interiorul halelor.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea