Pictorul Augustin Lucici: „Piteştiul vechi”

# Nostalgia înseamnă capacitatea de a stabili esenţa fenomenului după care sufletul tău tânjeşte. Pe străzile înguste ale oraşelor măcinate de uzura timpului, poţi regăsi farmecul vremurilor de odinioară. Aşa se întâmplă cu oraşele ale căror cartiere ascund curţi interioare şi ale căror magie şi mister umplu de nostalgie sufletele celor care au trăit în vremurile în care ceea ce este vechi, aproape dărâmat şi sărac este încărcat de semnificaţii adânci.
Pentru pictorul Augustin Lucici, nostalgia acestor persoane şi a lui însuşi este justificată numai în măsura în care ceea ce este vechi şi distrus de uzura timpului poate fi supus şi unui proces de restaurare şi consolidare, astfel încât să putem anticipa farmecul originar al lucrurilor. 
În pictura „Piteştiul vechi”, avem o curte interioară. Curţile interioare au farmecul lor. Am pictat foarte multe curţi interioare. Este spaţiul în care îşi desfăşoară oamenii activităţile. De fapt, este vorba despre viaţa omului. I-am redat acestei curţi interioare un farmec aparte. Nu este un proiect de arhitectură. Este esenţa mea. Undeva în spate este întuneric, probabil că este o uşă, o fereastră, ligheane, pături, scaune, pietroaie. Eu am trăit experienţa acestor curţi interioare, pentru că atunci când eram mic mergeam pe strada mare. Erau nişte ganguri pe acolo şi în permanenţă aveam mirosul de ars. Era sărăcie, cozi, neajunsuri pe care nu reuşeşti să le pridideşti. Sunt epoci care i-au marcat pe oameni. Unii oameni sunt foarte bătrâni şi au un fel de nostalgie, făcând comparaţie cu ce? Acum este o altă epocă. La noi s-a produs o ruptură foarte puternică de la comunism la capitalism. A fost un baraj care se sparge şi năvăleşte apa. Lumea nu era obişnuită cu aşa ceva, ştiut fiind faptul că modelul capitalismului înseamnă taxe şi impozite. Nostalgia înseamnă capacitatea de a stabili esenţa fenomenului după care sufletul tău tânjeşte: ochiul de geam, tencuiala mai mult sau mai puţin căzută etc. Aceasta stabileşte imaginea felului în care trăiau oamenii atunci. Acest cartier vechi îţi trezeşte amintiri, gânduri.    S.D.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea