Poliţiştii argeşeni au dat raportul pentru 2011

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş şi-a prezentat recent raportul în ceea ce priveşte activitatea pe anul care s-a încheiat. Astfel, oamenii legii au subliniat că în 2011 instituţia a trecut prin mai multe modificări organizatorice, printre care apariţia Biroului de combatere a infracţiunilor contra patrimoniului şi grupări infracţionale în cadrul Serviciului de investigaţii criminale,  Biroului  Control Intern ,  birourilor de  ordine publică în cadrul celor trei secţii de poliţie din Mun.Piteşti şi celor 17 secţii de poliţie rurală.  

Creştere minimă a infracţionalităţii

Din punct de vedere statistic, în Argeş au avut loc cu 4% mai multe infracţiuni ca în 2010, adică 20.950, din care 10.642 (50,8%) incriminate de codul penal. Prin comparaţie cu anul precedent, numărul persoanelor cercetate în stare de reţinere/arestare preventivă a crescut cu 6%. Argeşul s-a clasat sub media pe ţară, respectiv  locul 19 la volumul criminalităţii sesizate şi  locul 36 la volumul criminalităţii constatate .
În raportul poliţiei argeşene se observă  o creştere de la 33 la 41 a actelor criminale de mare violenţă, mai mult de 2/3  fiind săvârşite în mod spontan, iar în  jumătate  dintre cazuri între autor şi victimă existau relaţii de căsătorie, concubinaj sau rudenie . Ca o caracteristică a acestui an se constată  creşterea procentului celor comise în spaţiul public ( 41% faţă de 25% în anul 2010).
Inspectoratul de Poliţie Argeş a fost sesizat cu privire la 6.211 infracţiuni de natură economico-financiară  şi a fost dispusă începerea urmăririi penale pentru 1480. Diferenţa dintre faptele penale sesizate şi cele în care s-a început urmărirea penală  este determinată de  plângerile care vizează aspecte  civile  ori de altă natură , finalizate   în cea mai mare parte cu soluţii de neîncepere a urmăririi penale. A crescut şi evaziunea fiscală, cu peste o treime, ajungându-se la  457 de asemenea infracţiuni  (+36,3%), în urma cărora s-au soluţionat  625  dosare penale  ( 60 cu propunere de trimitere în judecată, 244 cu declinarea competenţei în favoarea unităților de parchet şi 325 cu alte soluţii).  Au scăzut în schimb infracţiunile stradale, la 584 ( cu 9,3% mai puține faţă de anul precedent), majoritatea furturi şi tâlhării.  În clasamentul naţional privind volumul criminalităţii stradale  sesizate , judeţul Argeş se situează pe locul 34, sub media naţională .

S-a văzut avantajul secţiilor rurale

Cea mai mare bucurie a poliţiştilor argeşeni o reprezintă însă efectul schimbărilor din mediul rural. Astfel, la ţară efectivele de poliţiştii au crescut cu 24% ca urmare a apariţiei secţiilor rurale, şi, ca urmare, media zilnică a patrulelor care acţionează în mediul rural este cu 39% mai mare faţă de anul 2010. Aceste patrule au prins în flagrant 559 autori de infracţiuni  (+50%). Şi la infracţionalitatea  silvică se observă o intensificare a activităţilor poliţiei, care a întocmit 100 dosare penale (+58%),   a aplicat 2121 sancţiuni contravenţionale şi  a confiscat cantitatea de  1991 metri cubi  material lemnos. 
În ceea ce priveşte circulaţia, au fost aplicate 105.364 sancţiuni contravenţionale şi au fost retinute în vederea suspendării  5.020 de permise de conducere, şi retrase  4.248 certificate de înmatriculare. Şi aici au fost observate evoluţii, adică a scăzut numărul de accidente grave cu 18, cel al morţilor din accidente rutiere cu 5 şi cel al răniţilor grav cu 20.     A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea