Ţărăniştii argeşeni îl cinstesc pe Ion Mihalache

Săptămâna trecută, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat a comemorat la Casa Memorială „Ion Mihalache” din Dobreşti 130 de ani de la naşterea celui care a fost marele om politic Ion Mihalache, întemeietorul şi preşedintele Partidului Ţărănesc, respectiv vicepreşedintele Partidului Naţional Ţărănesc, format în 1926, prin unirea cu Partidul Naţional Român, condus de Iuliu Maniu.

Să ne amintim de politicienii de altădată, că de cei de acum...

Născut la Topoloveni, în data de 3 februarie 1882, dintr-o familie de ţărani săraci, Ion Mihalache urmează cursurile Şcolii Normale, devenind învăţător.
Ca recunoaştere a meritelor din Primul Război Mondial, este decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, socotind prin această onoare că tăria de caracter, curajul şi dăruirea fără precupeţire pentru cauza Patriei sunt adevărate faruri după care trebuie să îşi călăuzească întreaga existenţă.
Ministru al Agriculturii şi al domeniilor în guvernul Alexandru Vaida-Voievod între 16 decembrie 1919 - 12 martie 1920, el socotea că progresul ţării nu constă în industrializare, ci în dezvoltarea agriculturii.
El milita pentru cooperative formate în mod voluntar de către țăranii improprietăriți la întoarcerea de pe front. Pentru a-și pune în aplicare ideile, a organizat obștea sătească de la Topoloveni, unde țăranii au beneficiat de școli superioare, de asistență medicală, de cămin cultural, de băi comunale și, în general, de un standard civilizat de existență.
Între 1928 și 1930, Mihalache a fost ministru al agriculturii și domeniilor, în guvernele național-țărăniste Iuliu Maniu și Grigore G. Mironescu Din 1930 până în 1933 ocupă funcția de ministru de externe, tot în guvernele național-țărăniste, ale lui Grigore G. Mironescu și Alexandru Vaida Voievod şi Iuliu Maniu.

O viaţă de martir

În 1941, a solicitat mobilizarea sa și a îmbrăcat din nou haina militară pentru câteva zile, luptând de partea armatei române până la Nistru pentru eliberarea Basarabiei, dar a fost eliberat din ordinul personal lui Ion Antonescu.
După venirea la putere a comuniștilor, prin guvernul condus de Petru Groza, Ion Mihalache este arestat cu ocazia diversiunii cunoscute sub denumirea de "Înscenarea de la Tămădău" și condamnat la închisoare pe viață.
Ion Mihalache a decedat în martie 1963, în închisoarea de exterminare a oamenilor politici de la Râmnicu-Sărat.
Remus Ştefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea