Rotondă științifică la Biblioteca Județeană

Săptămâna trecută, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu", s-a desfășurat, sub genericul Rotonda Științifică, dezbaterea  cu tema Societatea contemporană – dimensiuni și perspective.
Invitații speciali ai acestui eveniment au fost PhD Tomohiro Morizama de la Universitatea Kinki Osaka (Specializarea Lingvistică Cognitivă) și Masafumi Fukunari de la Colegiul de Limbi Străine Kyoto (Specializarea Lingvistică Comparativă). La această manifestare au mai participat reprezentanți de seamă ai mediului academic și cultural, printre care academicianul Solomon Marcus, prof.univ. dr. Ion Tudosescu, prof.dr.Virgil Constantinescu, prof.dr. Ioan Roșca, conf.dr. Mina Rusu ec. Simona Bucura Oprescu, conf.dr. Octavian Mihail Sachelarie, lect.dr. Viorel Crăciuneanu, istoricul George Rotaru, ec.dr. Constantin Rotaru, prof. Corina Oprescu, prof. Emil Oprescu.
Dezbaterea a oferit un prilej deosebit participanților de a-și expune propriile puncte de vedere cu privire la problema regândirii stilului de viață într-o societate care se vrea democratică la un nivel superior. Această necesitate a revizuirii paradigmei economice și sociale care stă la baza societății românești contemporane pornește din impasul economic, social, moral și educațional în care se găsește România. Astfel, la întrebările „Încotro se îndreaptă omenirea?”, „Care sunt procesele fundamentale economice care trebuie să guverneze societatea?”, „Care este profilul omului contemporan şi cum poate fi servit mai bine decât până acum?”, s-au oferit câteva răspunsuri care ar trebui să depăşească discursul pur teoretic şi să reprezinte instrumente practice ale progresului economic şi social.
Una dintre ideile care s-au evidenţiat la această dezbatere este necesitatea reconstrucţiei capitalismului actual prin trecerea de la o economie de piaţă capitalistă la o economie socială de piaţă. Această trecere este ghidată de câteva principii esenţiale teoretizate de prof.univ. Ion Tudosescu: „1. necesitatea regândirii raportului dintre societatea politică şi societatea civilă; 2. regândirea raportului dintre individ şi societate (în societatea actuală se merge fie pe individualism, fie pe colectivism; adevărul este că nu se poate fără amândouă); 3.regândirea modelului uman prin luarea în considerare a dorinţelor tinerilor; 4. regândirea sistemului organizaţional şi moral al societăţii prin impunerea ideii conform căreia societatea e mijloc şi omul e scop în perspectiva reconstrucţiei viitoarei societăţi.”
Acad. Solomon Marcus a subliniat faptul că societatea actuală este contaminată de vulgaritate şi lipsă de cultură care sufocă spiritul critic şi creativitatea: „Din păcate, în şcolile româneşti, elevul nu este stimulat să se exprime ca o fiinţă liberă. Profesorii  condamnă greşeala şi eşecul. Greşeala este condamnată ca şi cum ar fi o infracţiune. Acest lucru denotă lipsă de cultură şi o dovadă de ipocrizie.”
Un rol important în societatea românească contemporană ar trebui să-l aibă sociologul: „E vremea sociologilor care trebuie să pornească de la o diagnoză pe toate nivelurile a societăţii româneşti. Este nevoie de punerea laolaltă a valorilor pe care România le are,  dacă dorim o dezvoltare pe baza unui concept originar (ce fel de societate vrem să construim?). De aici pornesc toate celelalte repere de dezvoltare a unei naţiuni. Numai prin cercetarea sociologică putem da nişte repere de dezvoltare a societăţii româneşti”, a afirmat Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene ”Dinicu Golescu”.
Organizatorii acestei manifestări au fost Consiliul Judeţean Argeş, Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu", Asociaţia Culturală Argedava şi Casa Artelor Poligrafice Editoriale Rotarexim.
Sabina Diacenco

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea