Iubiri de altădată sau parfumul discret al unei veşnicii

Joi, 23 februarie, la Biblioteca Judeţenă „Dinicu Golescu” a avut loc vernisajul expoziţiei „Cupluri celebre – Scrisori de dragoste”, eveniment prilejuit de aniversarea Zilei tradiţionale a dragostei în vechiul spaţiu slav, zi cunoscută sub numele de Dragobete sau Vobritenia.
Tema expoziţiei aminteşte, prin tonurile şi încărcătura sa melancolică, despre o altă expoziţie organizată de data aceasta anul trecut la Muzeul Judeţean, expoziţie intitulată „Argeşul de altădată”.
Acum, la fel ca şi atunci, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Argeş, doamna Simona Bucura Oprescu, încerca să ne introducă într-o anume epocă a eleganţei şi a bunelor maniere, ca o contrareacţie la „mercantilismul şi consumismul acestor timpuri”.
Expoziţia de la Biblioteca Judeţeană, care va fi deschisă până pe data de 5 Martie, este, ne permitem să spunem, mai reuşită conceptual decât cea de anul trecut de la Muzeu.
Mult mai discretă în formele ei de prezentare şi promovare, mult mai aplicată sub raportul conţinutului, „Scrisorile de dragoste ale cuplurilor celebre” nu au totuşi nimic de-a face cu o abordare etnologică a Zilei de Dragobete.
În fond, nici nu a stat în intenţia organizatorilor acest lucru, aceştia văzând în sărbătoarea dată un pretext de a contra-manifesta cultural împotriva importului mediatic şi lipsit de conţinut a sărbătorii de Valentine’s Day.
Că această contra-manifestaţie nu se limitează la exemple fotografice sau epistolare din spaţiul erotic al culturii române, iarăşi e adevărat, întrucât în vitrinele expoziţiei putem privi traduceri după scrisori aparţinând lui Franz Liszt, Friedrich Nietzsche, Victor Hugo sau Marcel Proust este iarăşi adevărat, întrucât dragostea foloseşte până la urmă un limbaj universal care face abstracţie de limitele impuse de barierele lingvistice.
Cert este că expoziţia la care facem referire este, măcar şi în lipsă de altceva, un bun prilej de a face o incursiune în timp, pentru a (re)descoperi o anumită eleganţă a exprimării şi o decenţă a trăirii afective, o anumită căldură a comunicării, elemente care par a fi dispărut din viaţa noastră socială contemporană, dominată de alienare, violenţă şi obscenitate.
De aceea, în final, ne rezervăm dreptul de a spune că expoziţia de la Biblioteca Judeţeană se recomandă a fi şi un exerciţiu terapeutic.
Remus Ştefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea