ISJ Argeș: noi precizări privind clasa pregătitoare

În sprijinul părinţilor care au semnalat  la TELVERDE problemele legate de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I, Ministerul Educației a făcut mai multe precizări, explicate de către inspectorul general școlar Gabriel Bratu.  Astfel, conform art. 6, alin (4) din Metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I, aprobată prin ordinul MECTS nr.3064/19.01.2012, „ISJ/ISMB vor soluţiona orice situaţie legată de înscrierea la clasa pregătitoare sau la clasa I în interesul educaţional al elevului şi în limitele legii”.
De asemenea,  art. 57 din LEN nr.1 /2011 prevede: „Copiii şi tinerii capabili de performanţe înalte beneficiază, indiferent de vârstă, de programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a performanţei”, printre care şi programe „de accelerare a promovării conform ritmului propriu de învăţare”. Având în vedere cadrul legal general, precum şi aspectele particulare ale dezvoltării psihosomatice a copiilor, s-au făcut următoarele precizări:
- În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2012, inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ vor consilia părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al elevului şi îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în situaţia în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.
- Pentru evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor mai sus menţionaţi, se vor utiliza aceleaşi instrumente şi criterii ca pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie- 31 decembrie 2012, ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare.
- Aceeaşi procedură se aplică şi în situaţia în care părinţii copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie- 31 decembrie 2012 solicită înscrierea copiilor  în clasa I. În acest caz, se vor utiliza aceleaşi instrumente şi criterii ca pentru copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2012 inclusiv, ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa I.
- În situaţia în care copilul  împlineşte 7 ani până la 31 august 2012, dar părintele consideră că dezvoltarea psihosomatică nu este adecvată pentru înscrierea în clasa I, solicitând înscrierea în clasa pregătitoare, inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ vor consilia părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al elevului şi posibilitatea de a solicita CJRAE evaluarea copilului, pentru a obţine un punct de vedere specializat. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat, iar înscrierea copilului în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I se face în funcţie de acesta.
- CJRAE va continua să asigure, la solicitarea părinţilor, serviciile de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor, inclusiv după încheierea perioadei de evaluare, prevăzute în Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013, aprobat prin OMECTS nr. 3064/19.01.2012. Informaţiile  referitoare la adresa CJRAE, precum şi la programul stabilit pentru evaluare se dau publicităţii, inclusiv prin afişare pe site-ul I.Ş.J.Argeş. Conform adresei MECTS nr.30159/17.02.2012, se clarifică sintagma grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, menţionând faptul că se referă la copiii cu vârste între 5-6/7ani.În unele cazuri, au fost organizate grupe mari, pregătitoare pentru şcoală eterogene, cuprinzând atât copii de 5 ani, cât şi copii de 6 ani. În alte cazuri, au fost organizate grupe omogene, pe niveluri de vârstă, primind nume diferite: grupa mare, pentru copiii de 5 ani, respectiv grupa pregătitoare, pentru copiii de 6 ani.
În formaţiunile de studiu numite, copiii au parcurs curriculumul specific nivelului II (pentru copiii de 5-6/7 ani), atingând aceleaşi finalităţi.
Având în vedere cele de mai sus, tuturor copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31.08.2012 inclusiv şi care au frecventat formaţiunile de studiu numite grupa mare sau grupa pregătitoare sau grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, în anul şcolar 2011-2012, li se aplică prevederile art5, alin (5), lit.a) din Metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013, aprobată prin OMECTS nr. 3064/2011. Ca urmare, aceşti copii au dreptul de a fi înscrişi în clasa I, la solicitarea scrisă a părinţilor/tutorilor legal instituiţi, fără o evaluare a dezvoltării psihosomatice, a mai explicat Gabriel Bratu.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea