Instanța a decis! Constantin Nicolescu nu trebuie să plătească prejudiciul din dosarul „Podul Căteasca”

A fost o săptămână cu vești bune pentru Constantin Nicolescu, fostul președinte al Consiliului Județean Argeș. După ce a fost achitat de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul „Consultanța”, la două zile distanță judecătorii Tribunalului Argeș au respins și acțiunea Statului Român, prin Agenția Națională de Administrație Fiscală , reprezentată de Direcția Generală a Finanțelor Publice București, de obligare, în solidar, a inculpaților din dosarul „Podul Căteasca la plata sumei de 4.973.065,75 lei, considerată a fi prejudiciu în cauză.

„Respinge excepţiile. Respinge actiunea formulată de către Statul Român prin ANAF împotriva pârâţilor Nicolescu Constantin, Dobre Grigore, SC ZEUS SA, Nicoară Mihail Gabriel ca fiind neîntemeiată. Cu recurs în termen de 15 zile la comunicare. Pronunţată azi, 24 06 2022, la Tribunalul Argeş, sectia civilă complet specializat contecios administrativ şi fiscal”, se arată în hotărârea instanței. La începutul lunii iunie, instanța a respins acțiunea și față de ceilalți pârâti: Dobre Cristina, Bocioacă Sabina -Elena, Pintilie Iuliana - Mioara şi Stancu Olga.  Deciziile Tribunalului Argeș nu sunt definitive.

Amintim că în septembrie 2020, Tribunalul Argeș a mai respins o dată acțiunea introdusă de Statul Român. Atunci acțiunea a fost considerată ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. S-a făcut apel, iar în aprilie 2021 Curtea de Apel Pitești a admis recursul reclamantului și a dispus rejudecarea cauzei. Iată că dosarul s-a reîntors la Tribunal, iar acțiunea a fost din nou respinsă.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș după ce latura civilă a procesului penal a fost lăsată nesoluționată de ÎCCJ.

Constantin Nicolescu a fost cercetat pentru fraudarea de fonduri europene și alte infracțiuni, într-un dosar privind reabilitarea unui pod din localitatea Căteasca, afectat de inundații. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş a fost condamnat definitiv, în 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani şi 8 luni închisoare pentru luare de mită, însă instanţa a menţinut o decizie anterioară privind eliberarea condiţionată din penitenciar. Pe de altă parte, instanţa l-a achitat pe Nicolescu pentru abuz în serviciu şi a încetat procesul penal împotriva lui pentru două infracţiuni de fals intelectual ca urmare a prescrierii faptelor. Constantin Nicolescu a fost singurul condamnat în cauză. Față de ceilalți inculpați din dosar s-a dispus fie încetarea procesului penal ca urmare a prescripției speciale a răspunderii penale, fie achitarea:

- Grigore Dobre, asociat și administrator la Zeus SA, a fost achitat pentru abuz în serviciu Instanța a dispus încetarea procesului penal pornit pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și dare de mită, constatând intervenită prescripția specială a răspunderii penale;

- Nicoară Mihail Gabriel și Mercea Codruța Lavinia – achitați pentru abuz în serviciu. S-a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunea de fals intelectual și uz de fals;

- Pintilie Iuliana Mioara, Bocioacă Sabina Elena, Florescu Aurelia Mirela, Dobre Cristina achitați pentru abuz în serviciu;

- Pletoiu Ecaterina – s-a dispus încetarea procesului penal pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea