Trei piteșteni au pus la cale un accident rutier fictiv pentru a obține despăgubiri ilegale

# Inculpații au fost trimiși în judecată

Au inventat un accident rutier pentru a obține în mod ilegal despăgubiri de la societatea de asigurări. Este fapta pentru care trei piteșteni au fost trimiși în judecată, la Judecătoria Pitești, la sfârșitul lunii iulie 2022. Cei trei bărbați sunt acuzați de o multitudine de infracțiuni: instigare la fals în declarații, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare și complicitate la tentativă de înșelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la fals intelectual și instigare la participație improprie la fals intelectual. Acum aceștia riscă ani grei de pușcărie pentru câteva mii de euro, pe care oricum nu i-au primit pentru că presupusul accident a fost demontat de reprezentanții societății de asigurări, în urma verificărilor făcute în cauză. S-a stabilit că accidentul nu s-a produs așa cum a fost relatat de cei trei inculpați.

Două mașini avariate și un accident fictiv

Totul a început în anul 2019, într-o zi de februarie, când unul dintre inculpați, Cosmin Cristian P., a conceput un plan prin care să obțină sume importante de bani de la societatea de asigurări prin invocarea unui accident fictiv. După ce cu o zi înainte și-a avariat serios mașina, un BMW seria 7, inculpatul a instigat alți doi prieteni, Robert Gabriel N. și Ionuț Adelin S., să încalce legea și să ia parte la ”ilustrul” său plan. Profitând de faptul că unul dintre prietenii săi avea și el un autovehicul avariat, o dubiță, în urma unui alt accident rutier, Cosmin Cristian P. i-a dat întâlnire acestuia într-o parcare din jurul Piteștiului, unde avea să fie pus în aplicare accidentul fictiv. Mașina, pe care o lovise cu o zi înainte, i-a fost transportată pe platformă până în parcarea respectivă. În timp ce autovehicul era coborât de pe platformă, a sosit la fața locului și celălalt autoturism accidentat. Iar planul a început să fie pus în aplicare.

Pe 12 februarie 2019, în jurul orelor 03.00,  inculpatul Cosmin Cristian P. a apelat serviciul 112 cu privire la faptul că a avut loc un accident rutier fără victime. O dubiță ar fi lovit un BMW seria 7! La fața locului a sosit un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Pitești. Au fost luate declarații de la cei doi șoferi implicați, iar în cele din urmă s-a încheiat un proces verbal. „Din declarația dată în fața organelor de poliție de către numitul N.R.G. ...a reieșit faptul că, în data de 12.02.2019, în jurul orelor 03.00, în timp ce conducea autovehiculul marca ... cu nr. de înmatriculare ..., a ațipit la volan, fapt pentru care a intrat în coliziune cu autoturismul marca ... cu nr. de înmatriculare ... care se afla parcat pe partea dreaptă a carosabilul în direcția lui de mers. Din declarația dată în fața organelor de poliție de către numitul SIA din 12.02.2019, conducătorul autoturismul marca ... cu nr. de înmatriculare ... în 12.02.2019 reiese faptul că a parcat autoturismul sus-menționat într-un acostament pe partea stângă a direcției de mers lângă borna Km-ului ..., pentru ca prietenul lui PC să-și facă nevoile fiziologice și, la un moment dat, din sensul opus, autovehiculul marca ... cu nr. de înmatriculare ... a intrat în coliziune cu acesta”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Firma de asigurări a dejucat planul inculpaților

Polițiștii au fost păcăliți de declarațiile celor doi șoferi. Ca urmare a celor precizate de aceștia, oamenii legii au completat, în mod nereal, procesul-verbal de constatare a presupusului accident. „Organele de poliție din cadrul Biroului Rutier Pitești au consemnat în mod nereal, fără vinovăție, în cadrul procesului-verbal Seria ... nr. ... din 12.02.2019, modalitatea în care s-a produs accidentul, pe baza declarațiilor date de SIA și NRG. De asemenea, au fost eliberate adeverințe de reparații pentru cele două autovehicule.”, se mai arată în actul de sesizare al instanței.

După ce polițiștii au eliberat adeverințele de reparații, pentru cele două autovehicule, planul inculpaților intrase în linie dreaptă. Mai trebuiau doar să primească avizul pozitiv al societății de asigurări. Cei doi șoferi au continuat să dea mai multe declarații false și în fața reprezentanților firmei de asigurări pentru a obține o despăgubire de pe urma accidentului fictiv. În cele din urmă, planul acestora a eșuat. „Despăgubirea nu a fost acordată datorită verificărilor făcute de reprezentanții societății de asigurări care au stabilit că accidentul din 12.02.2019 nu  s-a produs în modalitatea enunțată de cei trei inculpați”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Inculpații au fost reținuți pentru 24 de ore

Pe fir au intrat anchetatorii care au descusut întregul plan al inculpaților. Aceștia au fost chiar reținuți, pentru 24 de ore, în vara anului 2021, atunci când fapta acestora a ajuns în atenția oamenilor legii. În cele din urmă doi dintre inculpați și-au recunoscut faptele, iar cel de-al treilea, care ar fi pus cap la cap întregul plan, a uzat de dreptul la tăcere. Cosmin Cristian P. a fost trimis în judecată, fiind acuzat de două infracțiuni de instigare la fals în declarații, a unei infracțiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, a unei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, a unei infracțiuni de instigare la tentativă la înșelăciune, a unei infracțiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și a unei infracțiuni de instigare la participație improprie la fals intelectual. Mai mult, s-a constatat că faptele sale au fost comise în termenul de supraveghere de 2 ani, stabilit în urma unei condamnări de 10 luni închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În dosar au fost trimiși în judecată și cei doi prieteni ai săi.

Alex Vlaicu

 

Foto: descriptiv

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea