Tiberiu Breazu: ”Pregătirea profesională şi seriozitatea sunt mai importante decât „a fi şmecher şi descurcăreţ’’

La numai 31 de ani, Tiberiu Breazu, directorul general de la firma Next Automobile SRL, concesionar Toyota pentru Argeş, Vâlcea şi Dâmboviţa, a reuşit să acumuleze o vastă experienţă de viaţă. Bursa şi pieţele financiare reprezintă pentru Tiberiu Breazu o nouă pasiune care, potrivit dânsului, s-ar putea transforma într-o afacere de consultanţă în domeniul investiţiilor financiare, existând un grad redus de cultură investiţională în ţara noastră. Este nevoie – consideră domnia sa - de oameni cu experienţă pentru a îndruma persoanele ce doresc o diversificare a investiţiilor personale şi în afara afacerii de bază.
# Se tot vorbeşte de anul 2012 cum că ar fi un an foarte dificil din punct de vedere economic. Care este punctul dumneavoastră de vedere ca om de afaceri ?
- Ţările din Vestul Europei (cu cateva excepţii) şi SUA au ieşit din criză deja din 2010, iar ţări mari în curs de dezvoltare ca Polonia, China, India, Brazilia, Turcia sau Coreea de Sud au reuşit să evite cu totul recesiunea din 2007-2009... Să ştiţi că, în general, în afaceri este dificil...numai că am avut parte de o perioadă când devenise mult prea simplu şi unii au crezut că aceea este normalitatea.  România a avut o creştere economică de 2,5% anul trecut, iar după recenta infuzie de capital a Băncii Centrale Europene în sistemul financiar european ar trebui să vedem curând şi o dezmorţire a creditării la noi. Ceea ce va duce la un nou impuls dat economiei, impuls care sperăm să fie ajutat şi de către BNR prin continuarea reducerii ratei dobânzii de politică monetară la sub 5%. Sunt optimist, iar fără un şoc major venit din exterior vom vedea creştere economică de cel puţin 2% şi anul acesta.
# Ce măsuri consideraţi că ar trebui luate pentru sprijinirea mediului de afaceri ?
- BNR-ul ar trebui să mai elibereze puţin din rezervele minime în euro ale băncilor locale şi să diminueze treptat rata dobânzii de politică monetară, toate acestea pentru a impulsiona creditarea. Guvernul trebuie să continue investiţiile în economie (o face deja, mai ales în infrastructură), dar într-un mod mai transparent, pentru a diminua costurile, să uşureze legislaţia pentru un acces mai facil la fondurile europene, diminuarea numărului de taxe pe care o firmă trebuie să le plătească şi să încurajeze crearea de noi locuri de muncă prin diminuarea impozitelor pe muncă.
# Care credeţi că este modificarea pe care criza economică a produs-o în viaţa de business ?
- Mai multă muncă cu rezultate financiare mai slabe, deci implicit o apreciere mai sănătoasă a banului, conştientizarea faptului că pregătirea profesională şi seriozitatea sunt mai importante decât „a fi şmecher şi descurcăreţ’’..., iar atunci când acest lucru se va generaliza în România, vom putea spune că suntem pe drumul către civilizaţie şi pe cel spre Europa...
# De curând s-a dat startul Programului Rabla 2012. În anii anteriori ce impact a avut acest program?
- Programul Rabla începe anul acesta cu întârziere, iar impactul pentru piaţa auto va fi benefic, dar din păcate redus datorită bugetului implicat.
# Ce proiecte de viitor aveţi?
- Am câteva proiecte în curs, dar nu îmi place să vorbesc despre ele, prefer să discutăm despre acestea atunci când se vor concretiza într-o anumită măsură...
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea