Federaţia Naţională a Părinţilor nu vrea examen de admitere la liceu!

Noile legi ale Educaţiei au încins spiritele. Deşi promitea dezbateri şi transparenţă, ministrul Ligia Deca este acuzată că ţine la secret legile care vor schimba învăţământul din România. Adevăratele bătălii se dau în culise, unde şefa Educaţiei pare să asculte de cine trebuie. În realitate, nemulţumirile sunt diverse, iar în sistem se vorbeşte pe la colţuri că legile sunt făcute să favorizeze afacerile cu manuale, precum şi meditaţiile. Una dintre nemulţumiri, pe care Ligia Deca nu pare să o ia în seamă, este formulată de Federaţia Naţională a Părinţilor care cere ca elevii de clasa a VIII-a să susţină doar Evaluarea Naţională, nu şi examen de admitere pentru intrarea la liceele de prestigiu. De asemenea, nici Bacalaureatul nu scapă de criticile federaţiei.

 

„Opoziția noastră nu este față de ministru sau față de proiectului de lege, în ansamblul său, ci față de anumite prevederi, considerând că acestea încalcă principii care stau la baza legii: „echitatea, incluziunea, nediscriminarea” și, mai ales, principiul „centrării educației pe beneficiarii acesteia, prin asigurarea condițiilor şi a cadrului necesar pentru atingerea potențialului de dezvoltare al fiecărui beneficiar al educației, atât din punct de vedere cognitiv cât şi socioemoţional.

 

Înțelegem necesitate alinierii la politicile educaționale internaționale privind evaluarea nivelului dobândirii de competențe-cheie la finalului învățământului obligatoriu, dar solicităm fundamentarea modului în care ministerul dorește să modifice desfășurarea examenului de bacalaureat înainte de aplicarea măsurilor sistemice necesare, astfel încât absolventul să fi dobândit acele competențe pe parcursul anilor de studiu. Toate aceste schimbări se pot produce doar după ce ne asigurăm că elevul a parcurs un întreg ciclu de învățământ (CP - XII) beneficiind de un curriculum și programe școlare corespunzătoare nivelului de evaluare propus.

Considerăm că nu se pot evalua competențe lingvistice la o a doua limbă de circulație internațională fără ca elevului să i se asigure continuitate în studierea acesteia pe întreg parcursul educațional. Ne dorim evaluarea obligatorie a competențelor matematice pentru absolvenții profilului uman, dar o lăsăm facultativă pentru absolvenții profilului real, specializarea științele naturii?

Ne dorim copii care să exceleze doar la disciplinele de examen sau care să dobândeascătoate competențele cheie care stau la baza curricumului național? Aceste întrebări și multe altele ne determină să avem rezerve cu privire la modul în care se dorește desfășurarea examenului de Bacalaureat.”, a transmis Federaţia Naţională a Părinţilor, potrivit Edupedu.ro.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea